De la Surena
.
Cu ceva vreme in urma, iconoclast scria un articol axiomatic cu privire la Ilie Serbanescu, acest Dr.DOOM al economiei Romanesti, vorba lui Octavian Pelin care preia si el articolul.
In articolul cu pricina, sugestiv intitulat, „Ilie Serbanescu un analist care a vazut lumina (prea tarziu), iconoclast da de pamant cu analistul nostru economic, inconsecvent si apostat care a pus umarul la daramarea economica a Romaniei si acum se da lovit profitand de memoria scurta a romanilor.
„Astăzi, opiniile sale ( Ilie Serbanescu ) perfect justificat antioccidentale sunt binecunoscute. De exemplu cea de aici. (trimitere spre un articol patriotic )
De fapt, el sau eu nu suntem antioccidentali. Ei, occidentalii, sunt antiromâni şi nu poţi dori la nesfârşit să aparţii unei comunităţi de popoare care te dispreţuiesc şi te jefuiesc.
Dar cei cu memoria bună îşi pot aminti şi un alt Ilie Şerbănescu, cel din anii ’90.
Din păcate, sunt prea tânăr ca să mi-l amintesc şi pe Ilie Şerbănescu dinainte de revoluţie, pentru că se pare că a existat şi acela.
Nu ştiu ce o fi scris primul Ilie Şerbănescu, cel dinainte de 1989. Am găsit doar o referire a autorului la acele scrieri, din care se poate deduce totul: „Nu ştiu dacă vina noastră, a ziariştilor economişti, a fost mai mare sau mai mică decât a oamenilor de cultură ce au cântat regimul sau al inginerilor ce au edificat construcţiile faraonice inutile şi vlăguitoare economic. Dar ştiu că trebuie să acceptăm integral responsabilitatea minciunii pe care am promovat-o.”
E un extras din motto-ul culegerii de articole „Jumătăţile de măsură dublează costurile sociale”, preluat la rândul său din revista „Lumea”, ediţie specială, 26 decembrie 1989.
Dar domnule Şerbănescu, pentru minciunile sau poate erorile pe care le-aţi comis după 1989, când o să vă asumaţi răspunderea?
De exemplu, scriaţi despre anul 1990 că „în numai 5 luni au fost pur şi simplu spulberate singurele atuuri româneşti pe calea eventualei reforme: echilibrul bugetar intern şi echilibrul plăţilor externe.„[1]
În realitate, a fost exact pe dos.
Cu toată prăbuşirea sistemului economic socialist, cu toată pierderea pieţelor externe, cu toate importurile şi cheltuielile impuse de creşterea spectaculoasă a nivelului de trai în 1990, cu toate campaniile electorale şi agitaţia politică internă, bugetul general consolidat a fost EXCEDENTAR în 1990 (1% din PIB) şi 1991 (0,5% din PIB). Abia în 1992, România a „sărit” la un deficit bugetar consolidat de 4,6% din PIB, urmat de o echilibrare rapidă (deficite de 0,1% din PIB în 1993 şi 2,5% din PIB în 1994).[2].
Se poate observa uşor corelaţia dintre reformă şi deficite. De fapt, nu doar că regimul Iliescu în 1990 – 1991 a menţinut echilibrul bugetar. Abia reformele au provocat dezechilibrele.
Nu lipsa de reformă, ci tocmai reforma a dus la degradarea rapidă a situaţiei economice.
1992, vă amintiţi? Anul marelui premier finanţist Stolojan, a însemnat explozia deficitului bugetar.
Astăzi dl. Şerbănescu deplânge dispariţia „economiei reale”, adică a sectorului productiv. Dar în 1990, tocmai pentru asta pleda: ” … în situaţia actuală, deficitul energetic nu poate fi înlăturat altfel decât printr-o degrevare a consumului de presiunea exercitată de câţiva giganţi energofagi. Printr-o degrevare definitivă şi nu prin măsuri de reducere temporară a activităţii, în genul celor luate.„[3]
Ironia este că tocmai o parte din giganţii energofagi au supravieţuit, de exemplu ALRO Slatina, SIDEX, Rompetrol, chiar Oltchim,etc. Probabil tocmai pentru că, fiind foarte mari, nu au putut fi privatizaţi rapid, ceea ce i-a şi salvat.
Un posibil punct forte în condiţiile prăbuşirii pieţelor externe – autarhia – este văzut de Serbănescu ca o problemă: „Am ajuns în situaţia în care România are poate cele mai slabe performanţe în ce priveşte exportul pe locuitor şi, prin consecinţă, importul pe locuitor din Europa„.[4]
Unde n-am fi şi astăzi atât de puţin dependenţi de schimburile cu exteriorul! Criza abia s-ar simţi!
M-a amuzat entuziasmul pro-colonial: „Ne aşteaptă sarcini copleşitoare. Cu se însă să începem? Desigur, cu reconectarea legăturilor întrerupte de vechea dictatură: redobândirea accesului la clauza naţiunii celei mai favorizate din partea SUA, reluarea negocierilor privind încheierea acordului cu Piaţa comună, reintegrarea efectivă în activităţile Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, ale altor instituţii economice naţionale„[5] – un text publicat în revista „Lumea azi” nr. 2/11 ianuarie 1990.
Adică prioritatea din punctul său de vedere era, în ianuarie 1990, integrarea urgentă a României în sistemul neocolonial care ne-a strivit şi ne-a zdrobit în următorii 22 de ani. Sigur, probabil el nu cunoştea pe atunci adevărul privind aceste instituţii. Ceva din Occident nu putea fi rău pentru noi, pur şi simplu nu se putea concepe aşa ceva în 1990.
Iar reformatorul salutar cine era? „Aducerea în fruntea Băncii Naţionale a României a dlui Mugur Isărescu (să-l ţină Dumnezeu aşa reformator precum îl cunoaştem) este dătătoare de speranţe.„[6]
Ca să vezi!
Am mai scris aici şi o să mai scriu despre acest idol gol pe dinăuntru, colaborator la colonizarea României, şi voi mai scrie.
În „Pericolele întoarcerii la ce a fost”, articol publicat în „Expres” nr. 20/21-27 mai 1991, Ilie Şerbănescu ridiculizează idei pe care astăzi le-a îmbrăţişat: ” … întreaga reformă economică întreprinsă ar urmări desfiinţarea economiei naţionale şi punerea ei la dispoziţia monopolurilor internaţionale, iar după ce haosul va fi desăvârşit, iar patrimoniul productiv se va fi devalorizat suficient pentru a fi cumpărat pe nimic;„[7]. Ideea că „… în colaborarea cu Occidentul este întrezărită ameninţarea aservirii către acesta„[8] este considerată a fi de apanajul forţelor extremiste.
Ce aş putea spune, domnule Şerbănescu, decât că următorii 20 de ani le-au dat dreptate „extremiştilor” şi „conservatorilor” de atunci, iar dumneavoastră aţi greşit? N-ar fi rău însă să o spuneţi şi dumneavoastră.”
Sursa: iconoclast
Nu este vorba numai de Ilie Șerbănescu, mai sunt și Ionescu și Cosea toți economiști care astăzi deplâng soarta de „colonie” a României, dar toți au pus umărul la mult trâmbițatul neoliberalism. Au fost miniștri, au decis privatizările, politicile economice și acum se dau loviți. În facultate îți trâmbițau numai de neoliberalism, companiile transnationale și capitalul străin, de transferul către capitaliștii gen Patriciu, Voiculescu, Catarama. Dacă îndrăzneai să vorbești de Keynes și intervenția statului în economie, o dădeau cu piața, cu mâna invizibilă a pieței, dacă spuneai de susținerea antreprenoriatului mic românesc îți spuneau că sunt evazioniști, dacă afirmai că metodele gândite de ei privind privatizarea presupun transferul și îmbogățirea unor șmecheri îți râdeau în nas și îți spuneau că nu înțelegi subtilitățile economiei. Alteori se vaitau că nu au investitori, de parcă investitorii din Japonia, Coreea de Sud, SUA îi alungasera rușii, și că trebuie să vândă pe nimic la sirieni, libanezi, irakieni.
Șerbănescu, Ionescu, Cosea încearcă să – și spele păcatele, interesant este că după ce au ajuns pe linie moartă au început să vadă „realitatile” economiei românești.
Problema la români este tinerea de minte, memoria le cam joacă feste. Prind greu, uită repede și iartă păcatele. Ce să facem a mai greșit și Isărescu și Șerbănescu și Cosea și Ionescu, ca tot omul. Dar au și învățat… de asta s-au și rotit, au mai greșit, au mai învățat și azi suntem unde suntem. Cine e vinovat? Surena! Doar arsarcizii au fost la guvernare cu Surena.
Nu mă interesează ce spune azi Șerbănescu, mă interesează ce a spus și a făcut (a fost Ministru Reformei și Președintele Consiliului pentru Reformă) în Guvernul Ciorbea și are multe păcate.
Valentin Ionescu venise cu propunerea legislativă de a se privatiza FPS și alte idei năstrușnice. A fost președintele Agenției Naționale pentru Privatizare. Are o contribuție majora la două legi care în loc contribuie la operațiunile respective, le-a îngreunat franciza nu franchisingul și leasing.
Cosea fost ministru și fost ofițer acoperit are și el o contribuție majora la degringolada economică a României.
Șerbănescu, Cosea și Ionescu azi văd limpede problemele economice ale României, azi o dau pe keynesianism, pe interventionist, pe impozitarea corectă, pe incurajarea capitalului românesc, dar de ce nu au avut această viziune acum 28-25-20 de ani? Să puneam această viziune, această observare corectă a realității economice pe seama ieșirii din cercul puterii?
Trogloditii care au început cu înjurături ar fi trebuit să citească mai întâi, articolul nu-mi aparține, este indicată sursa iar autorul este un economist care, cel mai probabil, își aduce aminte de exaltarea doctorilor în economie pe vremea când ne aplicau terapia de șoc.
Somn ușor, vise plăcute, Ilie Șerbănescu să vă descânte cu noi și noi analize, consecința firească a masurilor de politică economică adoptate de o serie de economiști care îl ridiculizau pe Anghel Rugină și alții care nu mâncasera salam cu soia și nu studiasera economia marxista ca să înțeleagă subtilitățile unor economiști comuniști convertiți peste noapte la „detestata” școala austriacă ori „specula” monetarismului.
Peste 15 ani când pensionarul Isărescu o să plângă de efectele euro asupra economiei (euro la taxe, impozite și prețuri de referință și salarii în lei) ori de lipsa băncilor românești, o să se găsească prostănaci, precum acești postaci, care o să spună „ce adevăr grăiește Isărescu!”
Bineînțeles că pe un prostovan ca stefan (așa se semneaza) nu-l va interesa trecutul și asasinate le economice ale lui Isărescu, ne va laudă profesionalismul și analiza lui Isărescu de peste 15 ani.
Soluții ne pot oferi distinșii noștri Șerbănescu, Ionescu și Cosea? De lamentări și analize românii sunt sătuli, soluții aveți d-lor? Dacă nu aveți e timpul să vă dați un pas în spate și să vă ocupați de activitățile unui pensionar român care a muncit 30-35 de ani în fabrici și uzine care, în urma privatizărilor dvs. de succes, au ajuns amintiri și au o pensie cât ciubucul pe care îl dați dvs. la taxiurile care vă plimbă de la o televiziune la alta. În fața televizoarelor vă privesc alde stefan (așa se semnează), alde gigel și akritas și poate se întreabă, așa că proștii, cum se întreabă toți românii, mai putem salva ceva? mai avem soluții? închidem șandramaua și plecăm?
P.S Economia nu e precum matematica, masurile proaste pot să se vadă imediat, altele, dimpotrivă după 20-25 de ani. Ideea este să le corectezi și să vii cu alte măsuri.
P.S.S Că Șerbănescu a greșit e ok, că comentează și spune lucruri corecte e ok, nu e ok că isterizeaza oamenii și nu oferă soluții. Vino nene și spune aici ați greșit, e nașpa rău, dar faceți așa și așa ori alții în situația voastră au făcut așa și a fost bine. Dacă vii de fiecare dată și cu soluții poate se găsește cineva și o aplică.
https://gandeste.org/adevaruri/ilie-serbanescu-justitia-din-romania-nu-descopera-decat-corupti-si-hoti-romani-dar-niciun-strain/86467
excelent articol!
multsam fein!
eu cu Serbanescu ma mai intalnesc pe la liturghie. Stiu ca Dumnezeu l-a iertat pt ce-o fi facut, ca nu-i om fara pacat. dar pe surena nu-l iarta ca e dracu in persoana. numai dracu iti tine contabilitatea pacatelor pe veci.
Dl Surena nu este „dracul ăn persoană”, ci este „dracul gol”! Sesizați deosebirea?
E foarte important sa-l stim pe Serbanescu la liturghie !
Multumim mult!
Mai vrem !
NU CONTEAZA DECAT CE ZICE AZI, ILIE SERBANESCU , SI DERANJEAZA PE MULTI, CACI LE ZICE TARE !!!
DERANJEAZA IN SPECIAL AGENTII MOSSADULUI !
SI P’ASTIA CARE ZIC CA IUDEOMASONERIA NU E IUDAICA DESI TOATA SIMBOLISTICA SI STRUCTURA SUNT COPIATE DIN KABBALLAH
DAR DE EMMANUEL RATIER AI AUZIT , SURENO, CA AM VAZUT CA SUSTII CA MASONERIA N-ARE TREABA CU IUDEII !!! Ce minciuna crasa !!!
EMMANUEL RATIER A FOST UCIS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PENTRU CA A DESCRIS IN DETALIU INTR-O CARTE B’NAI B’RITHUL – o loja exclusiv iudaica
„MYSTERES ET SECRETS DU .B’NAI B’RITH”
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
INFORMATI-VA , OAMENI BUNI, CAT MAI SUNTEM PE INTERNET SI NU NE UCID ASTIA PE TOTI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
CA PE EXTREM DE BINE INFORMATUL EMMANUEL RATIER !
ASA CA LASA-TE DE GOGOSI D’ASTEA ! SURENULE/ SURENO !
TRECUTUL LUI ILIE SERBANESCU MA LASA RECE !
INFORMEAZA-TE SI CORECTEAZA-TE, DACA ESTI OM DE BUNA CREDINTA SI RESPECTI ADEVARUL DOCUMENTULUI STIINTIFIC OBIECTIV , CONSULTAT SI AFISAT SA-L VADA TOATA LUMEA !