Ce s-a întâmplat cu cartea despre legionari, maestre?!
.
Pe site-ul nostru, www.ioncoja.ro, dl Călin Kasper este unul dintre cei mai respectați comentatori. Câteva dintre aceste comentarii le-am promovat pe prima pagină a site-ului, ca texte de sine stătătoare. De data aceasta preiau numai un fragment de comentariu, o întrebare pe care și-o pune domnul Kasper, român rezident în Germania și autor al unor cărți care vor intra în bibliografia subiectelor „atacate”. Subiectul cel mai abordat – Mișcarea Legionară.
Întrebarea sau, mai bine zis, nedumerirea domnului Kasper este legată de persoana domnului Ion Cristoiu și privește cartea anunțată de „maestrul” presei românești de azi, o carte dedicată unui subiect extrem de important și de gingaș: persoana Căpitanului, a lui Corneliu Zelea Codreanu. O carte care trebuia de mult să fie pe piață și n-a mai apărut! De ce, maestre?
Iată textul original al nedumeririi, așa cum apare pe site, la textul intitulat Suspiciuni întemeiate privind marea manipulare din noiembrie 2014:
„Si totusi, Cristoiu s-a documentat 2 ani de zile despre Codreanu si Legiune. Avea deci toti materialul pregatit. Era si un ziarist versat, stia cat de rentabil este scrisul. Daca nu voia sa scrie cartea, nu pierdea 2 ani cu documentarea. Acolo a intervenit ceva, exterior vointei lui initiale. Uneori este mai rentabil sa nu publici o carte, decat s-o publici. Cred ca intelegi ce vreau sa spun!
Eu am scris pana acum 3 carti. Primele doua au fost publicate in 2013 in primavara. In 2014 in toamna am publicat inca o carte, cu multe referiri la Codreanu si la Miscarea Legionara. Stiam deja cat de rentabila este publicarea unei carti in Romania si totusi am recidivat. Eu, cel putin, asa gandesc. Si, mai cunosc din fericire oameni, care ganesc tot asa. Ca sunt putini, sau multi, n-are importanta. Si Codreanu, cand a infiintat Legiunea, era inconjurat de 7 camarazi. Peste 10 ani, erau deja 1 milion!”
Sunt mai multe explicații posibile. Mie mi-ar plăcea să aflu că domnul Cristoiu a fost nevoit să aleagă între (1) a spune adevărul, adevărul la care a ajuns după o documentare atât de amplă, dar pentru care adevăr nu a găsit susținători financiari, și (2) a păstra în text măcar o parte din minciunile propagandei anti-legionare curente, caz în care susținătorii s-ar fi găsit imediat, inclusiv la guvern, parlament etc.
Maestrul a refuzat, a respins cu indignare varianta a doua și, probabil, așteaptă răbdător și optimist să apară un sponsor pentru varianta primă.
În acest caz mă ofer să-l susțin pe domnul Cristoiu pentru publicarea cărții într-un tiraj de 100.000 (una sută de mii), dintre care jumătate de tiraj să se distribuie gratuit la licee și la facultățile de profil umanist.
Invit pe cei care au posibilitatea, să-i facă cunoscută domnului Cristoiu oferta noastră. Nu ne-am mai vorbit de 25 de ani…
Tuturor, tot binele!
Ion Coja
Ce motiv ar avea acum să scrie adevărul? Invitat fiind la emisiunea d-nei Eugenia Vodă, ”Profesioniștii„, Ion Cristoiu a avut curajul și fair-play-ul de a spune despre Căpitan, că este singurul politician despre care nu a găsit nici cea mai mică umbră de corupție!!! A doua zi toți evreii din România și de pe aiurea s-au declarat extrem de triști.Nu cred că va putea publica o carte despre Căpitan care să spună adevărul, inclusiv latura religioasă a lui.
Indiferent ce va scrie d-l Cristoiu in lucrarea sa despre legionari , tema numai prezinta importanta si nici interes . Miscarea legionara a fost un fenomen toxic, efemer, un buboi pe trupul unei societati bolnave si neputincioase – o societate deja dusa spre dezastru de un debil mintal Cacarol al-IIea.Iresponsabilitatea era generala . Romania nu avea armata – logistica , echipamentele in mare parte erau din perioada primului razboi mondial – , nu exista un consens si responsabilitate politica .[in ziua de astazi situatia este aproape la fel]. Stalin a profitat de situatie , Hitler la fel , ramanand astfel fara Basarabiasi Bucovina , Quadrilater, Ardelul de nord. Nu am tras nici un foc de arma , cel putin de amorul onoarei. Amcedat pur si simplu , cedare care va avea conotatii grave mai tarziu .
După cum scrie d-nul Radu Iftimovici în cartea domniei sale, „Veșnica mea pomenire”, carte de memorii, d-nul Ion Cristoiu era unul din membrii comisei de cenzură din vremea comunistă a României.
Nu cred că este așa, deși pe dl RADU IFTIMOVICI îl știu că este mai bine informat decât mine. Ion Cristoiu a fost redactor important la „Scînteia Tineretului” unde scotea „Suplimentul literar”, o publicație de bună calitate, îndrăzneață. Am publicat la acest supliment literar texte pe care alte reviste le refuzau. La un moment, a căzut în dizgrație și a fost mutat la revista „Teatru”. E drept, tot șef… Din câte știu, a fost sprijinit de Nicu Ceaușescu, ceea ce mi se pare un punct în favoarea dlui Cristoiu. Dacă dl Cristoiu este împiedicat să publice ce ar vrea el să publice despre Căpitan, să ne gândim cum îl putem ajuta
Măcar cu un sfat:
la vârsta și statutul său, ION CRISTOIU își poate permite să nu mai facă calcule de oportunitate.
Mai ambitionati-l o leaca, sa vedem ce se intampla!!!
Mor de curiozitate!!!
FUSTIGEZ-LE !!!
Hahahahah!