Amenințările cu moartea primite de Maia Morgenstern – o provocare de manual

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Martie 28, 2021

O provocare de manual

Victimizarea actriței Maia Morgenstern continuă, ultimul episod fiind legat de o absurdă  amenințare cu moartea, pe care a pus-o și pe Facebook:

N-am putut s-o citesc pe toată fără să izbucnesc în râs. Parcă e luată din desene animate.

Să tragem câteva concluzii logice:

În primul paragraf, autorul textului menționează că Maia ar fi vorbit ceva împotriva unui prieten de-al său, că ar fi “stârnit” ceva. Foarte vag până aici. Acest motiv se regăsește pe parcursul textului, motivul este “vorbit împotriva prietenului meu“. Nu știm cine este prietenul și ce i-a spus.

Apoi avem seria de descrieri caricaturale în care ni se spune cum îi va face felul ei și tuturor actorilor din teatrul idiș, ceva parcă scos dintr-o bandă desenată. “Nu mă voi opri până nu va fi jupuită de vie. Până nu voi termina de măcelărit.” Cine scrie așa? “Nimeni din țara asta nu va mai vorbi despre târfa asta urâtă si dezgustătoare atâta timp cât trăiesc” Cam complicat, și dacă moare Maia, despre ea tot se va vorbi, deci textul n-are nici un pic de sens, e nonsensic și ridicol, iar Maia se folosește de el ca să mai atragă un reflector, să mai primească niște atenție, să arate cât este ea de persecutată, biata jidancă.

Textul e scris extrem de prost, pe alocuri parcă a fost trecut prin google translate, acorduri puse aiurea (E moartă, jidanca asta e mort), cratime unde nu-și au locul (Nenorocit-o), diacritice lipsă,  etc.

Pe final menționează că are “o mică comunitate de minți similare” (expresie parcă tradusă mot-a-mot din limba engleză) în “cartierul meu“, care poate fi orice cartier din orice oraș, deci să ne așteptăm oare la altă vânătoare de “naziști”? Să ne pregătim pentru “pericolul terorismului domestic” ca în state, unde dacă ai orice părere anti-progresistă ești automat catalogat ca supremasist alb și potențial terorist?

Petarda finală este semnătura “Din partea partidului AUR“, care arată în mod clar că autorul vrea să provoace. Cred că este evident pentru oricine că AUR n-ar fi scris așa ceva sau dacă, prin absurd, ar fi scris, ar fi scris mult mai bine și nu s-ar fi semnat în felul acesta.

Ipoteze

1. E o provocare declanșată de servicii pentru a justifica strategia națională de combatere a antisemitismului?

2. E un puști cu probleme mentale sau un troll de pe 4chan care a vrut să facă zgomot și să râdă?

3. E un jidan care urmărește să genereze în mod artificial antisemitism, folosindu-l mai apoi pentru a justifica activitatea asociațiilor jidănești și a permite continua victimizare a comunităților lor?

Toată treaba asta seamănă cu un scenariu tipic “Ce făcuși, rabine?”

Ce făcuși, rabine?

Au fost reacții din partea AUR, prin George Simion, care din ceva motiv crede că amenințarea este pe bune și o descrie ca fiind “un atac degradant, antisemit și suburban”.

Digi24:

Președintele AUR, George Simion, condamnă amenințările primite de actrița Maia Morgenstern și se dezice de acestea, numindu-le “un atac degradant, antisemit și suburban la adresa doamnei Maia Morgenstern, un artist emerit și îndrăgit de românii de pretutindeni”. Actrița a făcut public mesajul în care este amenințată cu moartea, semnat: “Din partea AUR”.

Președintele formațiunii politice a transmis un comunicat de presă prin care se dezice categoric de acele afirmații.

„Alianța pentru Unirea Românilor a luat act cu stupefacție de atacul degradant, antisemit și suburban la adresa doamnei Maia Morgenstern, un artist emerit și îndrăgit de românii de pretutindeni, promotor neobosit al culturii evreiești în România, o cultură care face parte din fibra culturală a poporului român. Suntem consternați în fața acestei intoxicări pe care o considerăm incalificabilă! Este de domeniul evidenței că acest incident trist, survenit în chip programatic cu ocazia Paștelui evreiesc, este o intoxicare care trebuie pedepsită în cel mai aspru mod.

Firește, fiind pus în dificultate de către retardatul care a semnat “din partea AUR”, George Simion era nevoit să iasă la rampă și să spună câteva cuvinte, dar acestea puteau fi mai bine gândite.

Adică mergem cam departe dacă spunem că cultura evreiască din România face parte din fibra culturală a poporului român, e ca și cum ai spune că viermele face parte din măr. E adevărat că se află în măr, dar n-are legătură cu fibra mărului, cu natura lui, ci este, în fapt, un corp străin care parazitează gazda.

Dorim să informăm opinia publică din România că cetățeanul numit Andrei Illarie NU este membru al Alianței pentru Unirea Românilor. Cerem organelor abilitate să se sesizeze, să identifice, să ancheteze și să pedepsească făptașul cu celeritate. Sunem alături, cu spiritul treaz și inima vrednică, de doamna Maia Morgenstern și de întreaga comunitate evreiască din România care acum sărbătorește Paștele, marea sărbătoare a eliberării din robie a poporurului evreu. Sus să avem inimile!” – se precizează în comunicatul transmis de George Simion.

Cel mai probabil cetățeanul Andrei Ilarie nu există.

În loc să intrăm în clișeele de tipul “suntem alături de comunitatea evreiască” și să ne prefacem că Maia Morgenstern chiar este în pericol, mai simplu ar fi fost un comunicat scurt:

Dezavuez textul, care este în mod transparent o provocare ordinară care nu are nici o legătură cu partidul și care nu reprezintă decât o încercare jalnică de a pune gaz pe foc, de a crea antisemitism acolo unde nu este. – George Simion

 În fine, cazul a ajuns și la poliție, ancheta a concluzionat că nu se știe cine a trimis textul.

Digi24:

Actrița Maia Morgenstern a depus plângere la poliție, după ce a primit un mesaj de amenințare cu moartea pe internet. Direcția de Investigații Criminale a început urmărirea penală pentru infracțiunea de amenințare. 

În urma analizării mesajului primit de artistă, anchetatorii au ajuns la concluzia că adresa de IP a autorului nu este cea reală. Oamenii legii au investigat dacă adresa de email folosită de autorul amenințării este asociată cu conturi de pe rețelele de socializare sau alte site-uri web, dar nu a fost descoperită nicio astfel de legătură.

Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 în vederea continuării cercetărilor.

Ion Cristoiu a condamnat publicarea mesajului de către Maia Morgenstern, spunând că ea ar trebui sancționată.

Soluția este dialogul

N-am folosit cuvinte dure ca și “târfă” și “nenorocită” pentru că Maia Morgenstern este o actriță cu vechime și se bucură de un anumit prestigiu. Jidancă nu este un cuvânt peiorativ, îmi pare rău că o deranjează atunci când cineva îi pune oglinda în față, dar de natura ta nu poți scăpa.

Cu toate acestea, îi propun actriței Maia Morgenstern să deschidem un dialog, mai ales dacă se simte în pericol sau amenințată.

Să vorbim despre ceea ce te sperie, să clarificăm temele sensibile, camerele de gazare, cuptoarele, săpunul, să le luăm pe toate la rând si să le discutăm, iar la finalul discuției noastre mulți vor fi surprinși de ce vor afla. Nu este nevoie de amenințări cu jupuitul pe viu sau violatul, e suficientă conversația. Ar fi normal să putem discuta într-o democrație, nu-i așa?

Există destule argumente să ne susțină punctul de vedere fără să trebuiască să scoatem Zyklon B, care era un gaz folosit pentru deratizarea hainelor, nu era folosit la gazarea prizonierilor, lucru confirmat de expertizele chimice făcute la Auschwitz. Iată de ce nu se vrea un dialog; minciunile ar cădea la pământ, nu există argumente împotriva Adevărului.

Anchetă de urgență cerută de reprezentantul guvernului

Alexandru Muraru (PNL)

Înscenarea semnăturii “din partea partidului AUR” a fost destul pentru sistem ca să înceapă o nouă prigoană împotriva naționaliștilor. Reprezentantul Guvernului, Alexandru Muraru, i-a solicitat Poliției să înceapă de urgență o anchetă în cazul amenințărilor primite de Maia Morgenstern și să “ia în considerare că parlamentari ai AUR elogiază criminali de război de la tribuna Parlamentului încurajând astfel acțiunile antisemite”.

Muraru susține că din cauza lui AUR a crescut antisemitismul și cere autorităților să înceapă represiunea.

“Dar ultimele luni conduc la ideea că scensiunea unei formațiuni politice în Parlament a degradat masiv discursul public și a reluat o amplă operațiune sistematică de punere în discuție a faptelor istorice din anii 40, de elogiere a criminalilor de război, de relativizare a crimelor din timpul Holocaustului, de parodiere a simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului. Toate acestea reprezintă o escaladare fără precedent după anii 90” scrie comunicatul de presă semnat de Alexandru Muraru.

Concluzia lui Muraru este că “avalanșa mesajelor reprobabile la adresa memoriei victimelor Holocaustului face partidul AUR un exponent al acestor acțiuni precum cea îndreptată împotriva actriței Maia Morgenstern.” Nu-i pot suspecta de prostie, cine citește amenințarea realizează că nu e scrisă de AUR, dar ideea că AUR ar fi generatorul de antisemitism este susținută și alimentată prin astfel de reacții din aprtea politrucilor.

Și Silviu Vexler a comentat știrea. „Bun venit în anii ’30! Amenințările cu moartea și violul adresate doamnei Maia Morgenstern și familiei sale sunt mai mult decât un atac antisemit inuman. Mai mult decât un atac împotriva tuturor Comunităților Evreiești și a evreilor din România. Poate că nu pare așa, dar aceste amenințări sunt un atac virulent împotriva fiecăruia dintre dumneavoastră. Sigur, de data aceasta ținta a fost doamna Morgenstern. Dar… dacă fiecare dintre noi nu va lua poziție, dacă autoritățile publice nu vor pune în aplicare legislația în vigoare și nu vor identifica urgent autorul, dacă societatea în sine nu va lua poziție împotriva acestor atitudini … Întrebarea corectă este care va fi următoarea țintă. Mă doare înfiorător că treceți prin așa ceva, doamna Maia Morgenstern. Nu meritați asta.”, a scris Silviu Vexler, deputat din partea Federației Comunităților Evreiești din România.

 

Aviz cititorilor și tuturor grupurilor naționaliste

AUR a luat acest glonte pentru echipă, cum s-ar spune, dar el putea lovi pe oricare dintre noi.

Amenințarea a apărut la o zi după ce am publicat articolul Stereotipul este bazat pe realitate, Maia Morgenstern confirmă – “Mă simt rănită” spune ea după ce este numită Jidancă

Imaginați-vă că vor trimite astfel de amenințări semnate din partea naționaliștilor. Imaginați-vă că astfel de texte provocatoare pot la fel de bine să fie semnate “Din partea Noii Drepte” sau “Din partea lui Ion Coja” sau “Din partea INCORECT POLITIC”, lucru care va alimenta narativa celor ca William Totok, care susțin că de la vorbe la fapte mai e un pas, insinuând faptul că dacă avem voie să ne exprimăm liber se va ajunge la crimă, deci trebuie cenzurat internetul. Acesta este adevăratul subiect al acestei știri. 

Prigoana antiromânească accelerează de doi ani și ceva, intrând în turbo anul acesta ca urmare a condamnării la închisoare a colonelului Vasile Zărnescu pentru “crima” de a fi publicat studii, precedent periculos pentru viitorul poporului român.

Salvați site-ul și toate cărțile de la secțiunea de Literatură, căci cine știe ce urmează?