Semnal de demnitate națională în CSM – magistrații români dau o lecție americanilor!

© Photo: Consiliul Superior al Magistraturii
JUSTIȚIE

Punerea în discuție a acestui demers al SUA este oricum un semnal că magistrații din CSM nu sunt pregătiți să primească asemenea „foi de parcurs”, nici chiar ”strategice”.

BUCUREȘTI, 17 sept, Sputnik, Evan Răutu. O scrisoare prezentată azi în plenul Consiliului Superior al Magistraturii a demonstrat că magistrații știu să apere principala condiție a Justiției – independența.

Este vorba de o scrisoare a Centrului pentru Resurse Juridice, prin care se solicită CSM să se pronunțe asupra declarațiilor privind ”foaia de parcurs” pe care Procurorul General al SUA o va preda ministrului Justiției din România! Prin această imixtiune greu de înțeles și de acceptat, SUA ar viza ”întărirea statului de drept din România”! Anunțul a fost făcut de ambasadorul SUA la UE.

De menționat că, în prealabil, procurorul general al SUA, William Barr, a invitat-o pe Ana Birchall la Washington (în septembrie), subliniind că ”Departamentul de Justiție a lucrat îndeaproape cu Ana Birchall și o consideră un partener vital și de încredere în lupta împotriva corupției”.

În acea perioada, demisia Anei Birchall era cerută de mai multe mass media – și Viorica Dăncilă a propus-o pe judecătoarea Dana Gîrbovan în fruntea Justiției.

”Solicităm CSM, în virtutea obligației constituționale de a fi garant al independenței justiției să exprime un punct de vedere public cu privire la existența, conținutul, respectiv oportunitatea unei astfel de ”foi de parcurs””, se arată în scrisoarea CRJ. ”Vă rugăm, de asemenea, să precizați dacă sunteți implicați în conceperea acestei ”foi de parcurs””, scrie Georgiana Iorgulescu, directorul CRJ și fost membru CSM.

De remarcat că CSM a suplimentat ordinea de zi pentru a discuta această solicitare.

Se așteaptă acum reacții oficiale – dar punerea în discuție a acestui demers este oricum un semnal că magistrații din CSM nu sunt pregătiți să primească asemenea „foi de parcurs”, nici chiar ”strategice”.

Dar cel mai puternic semnal vine de la CRJ, a cărui șefă, Georgiana Iorgulescu, s-a remarcat prin atitudini verticale în trecut: a criticat vehement respingerea Danei Gîrbovan, a denunțat caracterul politic al referendumului lui Iohannis și a desființat raportul GRECO – ”Este doar o maculatură plină de contradicţii logice”.

Read more: https://ro.sputnik.md/justice/20190917/27582819/Semnal-de-demnitate-naional-n-CSM–magistraii-români-dau-o-lecie-americanilor.html