|
Chers amis,

 
Am primit de la doamna Simina Lazar Huser, membra a asociatiei noastre, mailul de mai jos. Indignarea Domniei sale este perfect justificata; mai multi membrii ai asociatiei noastre, descendenti ai celor care au militat pentru unirea Transilvaniei cu Tara mama, cunosc din familie care este adevarul. Un strabunic al meu protopopul Grigore Ratiu din Alba Iulia, care in 1866 a votat in congregatia de la Aiud impotriva alipirii Transilvaniei la Ungaria, a fost asasinat de jandarmii unguri la iesirea din acea reuniune.
Alegatiile domnului Lucian Boia ca si articolasul Dnului Dini Jonas publicat in Revista 22 nu mi se pare insa deloc surprinzatoare. Corespund liniei pe care atat L. Boia cat si Revista 22 se situeaza. Dupa conferinta pe care dnul L. Boia a facut-o la asociatia noastra am primit mai multe reactii negative privitoare la aceasta prestatie. Astazi, mai ales dupa aparitia cartii „Primul Razboi Mondial”, regret ca dnul Boia a fost invitat sa conferentieze la Maison Roumaine.
 
Cordialement
Alexandre Herlea


facebook: lamaisonroumaine
Editie scrisa
14.04.2015

Adevăr istoric contra mitologie naţională

de Dini G. Jónas731 afisari | 5 comentarii

Unul dintre miturile cele mai înrădăcinate ale românilor, ridicat până şi la nivel de sărbătoare naţională, este cel al Unirii de la 1 decembrie 1918. Aceasta ar fi fost un act entuziast al întregului popor ardelean.

Care este însă adevărul istoric? Ni-l spune chiar reputatul istoric român, domnul profesor Lucian Boia, în cartea sa Primul război mondial, apărută anul trecut la Editura Humanitas.

Cu obiectivitate și moderaţie, eminentul istoric arată cum un grup de intelectuali români, întruniţi la Alba Iulia, au decis unirea, fără să ţină seama de celelalte naţionalităţi ardelene. Care ar fi fost însă dorinţa lor reală? Probabil, influenţaţi de cultura maghiară, care înregistrase în ultimii ani progrese repezi printre ei, ar fi preferat să rămână în graniţele Ungariei, cu o largă autonomie, la egalitate cu celelalte naționalităţi conlocuitoare (sârbi, croaţi, slovaci etc.). De altfel, aceşti intelectuali nu reprezentau, conform obiectivului recensământ maghiar din 1910, decât aproximativ o treime din populaţia oraşelor. Ceilalţi români, care trăiau la ţară, nici nu se gândeau la unire.

Autorul stabileşte apoi o serie de adevăruri istorice. El arată cum imperialistul Brătianu a cerut, pentru a intra în război, teritoriul până la Tisa. Apoi, cum catastrofala armată română a intrat repede (probabil în câteva zile) în derută, în contrast cu puternica armată austro-ungară, în care multiplele nationalităţi au arătat atâta entuziasm. În sfârşit, cum injustulTratat de la Trianon a răpit Ungariei şirul de trei oraşe din apropiere de frontieră, ca, de exemplu, cel denumit de localnici Sătmar, în maghiară Szatmar (nu denumirea oficială românească actuală de Satu Mare). Ce importanţă avea că zona înconjurătoare era pur românească, dacă oraşul principal era majoritar maghiar.

Lucrarea domnului Boia ar trebui cât mai repede tradusă în limbile de circulaţie internaţională, ca şi în maghiară.

 

Dini G. Jónas
8 aprilie 2015

Text preluat din revista „22” a GDS

 

NOTA  REDACȚIEI: Lucrarea domnului BOIA  nu este nevoie să mai fie tradusă în maghiară deoarece această lucrare a fost tradusă din maghiară în română… Textul original este în limba maghiară!

 

Comentariul domnului academician Ion Aurel Pop, către domnul Alexandru Herlea. Comentariul ne-a parvenit de la un coleg:

„Draga Alexandre,

Imi pare rau de aceasta situatie. Nu de invitarea dlui Boia la Asociatie, fiindca, in fond, trebuie sa stim toate fatetele sub care se trateaza trecutul. Este insa o mare durere ca, la aproape un secol de la Marea Unire, unii seamana vant. Eu plec in curand la Budapesta si rectorul de la cea mai mare universitate din Ungaria ma invita sa vorbesc despre Transilvania. Chiar si unii colegi unguri, realisti, sunt mirati de elucubratiile dlui Boia. Fireste, au fost romani ardeleni care nu au dorit unirea, dar erau cam 2-3%, functionari in aparatul statului austro-ungar sau doritori de realizarea unei confederatii danubiene (asa cum gandea Aurel C. Popovici). Este insa absurd sa spui ca romanii ardeleni nu doreau unirea!!! E ca si cum ne-am batjocori bunicii, strabunicii si stramorii in general!!!
Dl Boia este platit bine, de firme ascunse, pentru ca, la 2018, sa nu ne putem bucura de marea implinire!
Cu ganduri numai de bine,
Ionut ”