Din crimele evreilor comunisti: calaii NKVD au masacrat 3.400 de basarabeni in 1940-1941
Aciduzzul | 10 iulie, 2011 | 0 comentarii | 2192 vizualizari |
 (3 voturi )

Mihai Tasca
La Chisinau, Tiraspol, Soroca sau Cahul, „eliberatorii” rosii au executat mii de moldoveni, pe care i-au aruncat in gropi comune, turnand var peste cadavre. Pentru a se mentine la putere, regimul comunist din URSS a folosit toata „experienta” acumulata de omenire de manipulare, falsificare, intimidare etc. Cand masurile „pasnice” nu aveau efect, sovieticii rezolvau simplu problema: oamenii incomozi regimului erau lichidati, cu un glonte in cap. Din 25 octombrie 1917 (puciul militar bolsevic) organele de represiune ale regimului comunist sovietic au acumulat „experienta”, asa incat, catre apogeul Marii Terori din 1937-1938, NKVD-ul avea un bogat arsenal de metode de executii.

Pedeapsa capitala era dictata nu de instante, ci de OGPU (Directia Politica Unificata de Stat), NKVD, Troika speciala, Consfatuirea speciala, Tribunalele militare, alte organe de represiune sovietice. Odata cu „eliberarea” din 28 iunie 1940, practica asasinatelor in masa a revenit in Basarabia, fiind aplicata si dupa 23 august 1944.

CATI AU FOST ASASINATI

Cu referire la teritoriul actualei Republici Moldova, pana acum au fost identificare 100 din cele 113 procese-verbale ale Troikai speciale a NKVD din RASS Moldoveneasca, „instanta” care, in anii 1937-1938, a „judecat” ca pe „dusmani ai poporului” 4.762 de persoane din stanga Nistrului, dintre care 3.497 au fost condamnate la impuscare (74% din totalul celor judecati – cea mai mare cota din URSS).
Foto: Cadavru unei victime deschumate de autoritatile romane in vara lui 1942 din ograda fostului sediu al NKVD/ Cartea “Basarabia dezrobita”, 1942.

Compusa din trei persoane (de unde si denumirea – „troika”): comisarul poporului pentru afacerile interne, secretarul comitetului regional de partid (bolsevic) din RASSM si procurorul general al RASSM, Troika speciala a facut exces de zel la mai multe sedinte. Astfel, la intrunirea din 15 septembrie 1937, toate cele 59 de persoane judecate au fost condamnate la impuscare, la sedinta din 25 octombrie acelasi an s-a decis executarea a 63 de inculpati din totalul de 63.

Au fost condamnati la moarte toti cei judecati si la alte sedinte: la 14 noiembrie – 65, la 20 noiembrie – 85, la 23 noiembrie – 51, la 25 noiembrie 1937 – 66 de oameni. Troika „a batut recordul” la sedintele din 11 martie si 22 aprilie 1938, cand toate cele 147 si, respectiv, 230 de persoane judecate au fost condamnate la impuscare.

Nu ramanea in urma nici Consfatuirea speciala, unde totul decideau comisarul poporului pentru afaceri interne, Nicolai Ejov, si procurorul URSS, Andrei Visinski. Prin cele 51 de procese-verbale descoperite in arhiva Securitatii (33 din 1937 si 18 din 1938) pronuntate in dosare referitoare la RASSM, Consfatuirea speciala a condamnat la moarte prin impuscare 1.389 de oameni din totalul celor 2.185 judecati. Cei mai multi oameni odata au fost trimisi in fata plutonului de executie la 8 octombrie 1937 – 125 din cei 139 judecati. Anume Consfatuirea speciala i-a condamnat la moarte pe liderii de partid si de stat ai RASSM: Badeev, Krivorukov, Starai-Borisov, Antoseac.

EXECUTATI NOAPTEA

Sentintele de impuscare erau executate, de obicei, la locul pronuntarii. In cazul RASSM au fost exceptii. Astfel, pana in 1940, sentintele date de Troika speciala a NKVD si Consfatuirea speciala a URSS au fost executate in doua locuri: la Tiraspol si Balta. De exemplu, in urma primei sentinte pronuntate de Troika, din 10 august, (prin care 26 din cei 39 de oameni judecati au fost condamnati la impuscare), 12 persoane au fost executate la Tiraspol, trei zile mai tarziu, la 13 septembrie, la ora doua noaptea. Ceilalti 14 condamnati au fost ucisi la 25 septembrie, tot la Tiraspol, la ora unu noaptea.

Din motive necunoscute sentinta in privinta a cinci persoane condamnate de Troika la impuscare la sedinta din 11 august 1937 a fost executata la Balta, la 19 august. De data aceasta in Actul de executie s-a specificat cu exactitate ora: primul condamnat a fost impuscat la ora 00.45, al doilea – la ora 01.05, al treilea – la 01.40, al patrulea – la 01.55 si ultimul – la 02.10.

Pentru executarea sentintei nu se stabilea niciun termen. Uneori era destul o prescriptie si sentinta se executa rapid. Astfel, prescriptia presedintelui Troikai, Prihodiko, din 23 septembrie 1937, obliga organele NKVD sa execute 72 de persoane, condamnate la 10 septembrie. La doar o zi, pe 24 septembrie, au fost impuscati 71 de oameni. Dupa 28 iunie 1940, odata cu stramutarea NKVD de la Tiraspol la Chisinau, s-a cautat un nou loc al executiilor.

Executati in sediul NKVD din Chisinau

La Chisinau au fost descoperite doua locuri unde erau impuscati moldovenii: cel „de baza” este pe actuala strada Grenoble, iar altul – cladirea NKVD, fostul sediu al Consulatului Italian (actualmente strada A. Mateevici, in apropierea Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice.

Primele executii la Chisinau vizau „restantierii” – persoane condamnate de catre Tribunalul militar Odesa inainte de 28 iunie 1940, fie oameni nascuti in Basarabia, fie locuitori din stanga Nistrului care au fugit in Romania in anii 1918-1940, trimisi la moarte pentru „tradare de patrie”. Printre primii la Chisinau au fost impuscati fostii militari ai Armatei Albe, nobili rusi, simpli cetateni emigranti din Rusia sovietica dupa 25 octombrie 1917.

Referitor la cel de-al doilea loc de asasinari in masa din Chisinau – sediul NKVD, Chestura politiei municipiului Chisinau, Biroul Sigurantei, informa Guvernatorul Basarabiei la 31 august 1941: „Facand informatii si cercetari pentru a se stabili locul de inhumare a victimelor politice ale terorii rosii, am putut stabili in ziua de 30 august 1941 urmatoarele: in localul fostului Consulat Italian de pe strada Viilor, in prezent ars complet, in partea din fund a curtii, in apropierea unui beci, intr-un loc viran camuflat cu scanduri inalte in parte arse, se gasesc doua gropi mari, proaspete, in care se afla ingropati mai multi oameni impuscati in timpul retragerii din Chisinau a trupelor rosii”. La sediul NKVD au fost deshumate, pana in seara zilei de 6 septembrie 1941, 85 de cadavre, in total fiind dezgropati peste 100.

Ultimele acte documentate de executie in Chisinau din perioada 1940-1941 dateaza din 27 iunie 1941. Desi luptele la Prut durau de o saptamana, retragandu-se, in acea zi, nkvd-istii au impuscat peste 50 de persoane, avand timp si pentru redactarea actelor de executie. In perioada 28 iunie 1940 – 22 iunie 1941 executii au fost efectuate si la Tiraspol.

Asasinati in masa la Balti Soroca, Orhei si Cahul

Locul executiilor s-a schimbat odata cu ajungerea frontului sovietic la Nistru, in primavara anului 1944. Capitala temporara a RSSM, Soroca, devine centrul executiilor, prima persoana impuscata, la 5 iulie, fiind un ostas sovietic, dupa care au urmat alte executii, la 12 si 27 iunie.

Si la Balti au fost asasinate in masa. Sunt atestate documentar executii efectuate de NKVD la 18 iulie 1944 (o persoana), 14 si 29 septembrie (patru si, respectiv, cinci oameni impuscati). La Balti au fost executate pedepse capitale pana in aprilie 1945, iar Soroca pana in iulie 1945. Executii prin impuscare au avut loc si la Orhei. Astfel, Tribunalul militar al NKVD din RSSM, in sedintele din 11 si 14 ianuarie 1945, condamna la pedeapsa cu moartea patru locuitori ai judetului.

Fiind detinuti la puscaria din Orhei, toti sunt impuscati la 14 aprilie acelasi an. Nici orasul Cahul nu a fost ocolit de masacre. Aici, la 18 iunie 1945, NKVD impusca un cetatean pentru infractiunea de „tradare de patrie”. Constatam asadar, ca executii au avut loc in orasele in care NKVD avea puscarii zonale. Nu se cunoaste locul nemijlocit al executarilor in niciunul din orasele mentionate.

Locul din strada Grenoble din Chisinau a redevenit de „baza” dupa 23 august 1944, aici fiind executati nu doar basarabenii sau ostasii sovietici, ci si alte persoane cazute in mainile NKVD-ului sau SMERS-ului (Directia Generala de Contrainformatii militare din cadrul Comisariatului Poporului pentru Aparare din URSS). De exemplu, aici au fost executati peste 100 de maghiari capturati de sovietici. Poligonul din strada Grenoble a fost folosit inca mult timp dupa moartea lui Stalin, in 1953, drept loc de executii.

Ochiti in cap si aruncati in gropi comune

In raportul Sigurantei romane, din 31 august 1941, privitor la cadavrele descoperite la sediul NKVD, se arata: „Victimele, in majoritate, au fost executate prin impuscare in cap, din spate. S-a constatat, de asemenea, ca impuscarea s-a facut in serie, iar cadavrele au fost aruncate in stare muribunda in gropi, in dezordine”.

Un alt raport al Sigurantei constata: „Din informatiile culese si din cercetarile facute, rezulta ca executia se facea dupa sistemul Ceka, prin impuscare pe la spate, in cap, de catre doi calai, care executau atributiunile in mod consecutiv. S-au mai gasit si o caldare si un panou de carton, cu numeroase perforari, care, din cercetari, era folosit pentru exercitii de tragere in vederea executiei. Lovituri de gloante si cateva proiectile se mai afla si azi in peretele subteranei, unde se faceau impuscarile”.

Cu regret, datele de arhiva privind executarile sunt incomplete, avand in vedere ca inca n-au fost descoperite toate cazurile de condamnare la impuscare de catre alte organe extrajudiciare ale regimului comunist. Totodata, mii de basarabeni au fost executati de tribunalele militare de la Odesa si Kiev.

Act de executie

1937, 13 august, or. Tiraspol.
Subsemnatii, secretarul operativ al NKVD al RASS Moldovenesti, Pervuhin; lucratorul operativ al sectiei a III-a a Directiei Afacerilor Interne a NKVD a RASSM, locotenent inferior de securitate Docutki si comandantul de garda al NKVD al RASSM Ospisev am redactat prezentul act ca, astazi, potrivit prescriptiei Presedintelui Troikai NKVD a RASSM, locotenent de securitate t. Rogol, din 12 august a.c., de catre noi a fost executata sentinta Troikai NKVD a RASSM din 10 august 1937 privind condamnatii la pedeapsa capitala – impuscare. Au fost executate urmatoarele persoane (urmeaza lista a 12 persoane).

Persoanele enumerate mai sus – 12 – au fost impuscate la ora 02.00, la 13 august.
Drept care am redactat prezentul act.

Semneaza: Pervuhin, /ss/. Docutki /ss/. Ospisev /ss/.
[In unele acte de executie se preciza: corpurile au fost ingropate.]

Sursa: HistoriaMihai Rapcea