Am primit acest comentariu, interesant, la articolul
„Scopul politicii externe a SUA nu este lupta împotriva comunismului – ci distrugerea completă a creștinismului ortodox din Rusia.” Această declarație, pusă pe seama lui Allen Dulles, este un fals…

Esti gresit informat,documentat, rau intentionat si dezinformezi pentru ca asta este scopul tau pe toate siturile pe care intri.
Termenul de catolic dateaza din 110 si apartine Sf Ignatiu,discipol al Ap.Ioan asta ca sa stii si tu cate ceva despre fratii tai in credinta, nu strica sa cunosti si cateva lucruri despre catolici,inclusiv despre meritul lor in salvarea ortodoxiei,am mai vorbit asa ca nu mai reiau discutia despre papa Leon cel Mare
Revenind la „lucrurile trasnite ” debitate de tine, nu intru in amanunte legate de biserica greco-catolica pentru ca oricum tu esti unidirectionat,cine nu e cu tine e dusmanul ortodoxiei, si te doare in cot de romanii din transilvania de asta si ii jignesti. Minimalizand meritul greco-catolicilor in emanciparea romanilor transilvaneni, trec peste jignirele aduse de tine,te-a luat valul .
Pesemne ia scapat acest lucru d.Coja ca altfel te-ar fi temperat un pic.
Dar o sa punctez cateva din trasnaile postate de tine cu cateva intrebari :
Pana la fondarea Constantinopolului unde era sediu bisericii?Nu la Roma.
Ce reprezenta Roma atunci pentru Imperiul, Romania (asa se numea Imperiul Roman in perioada tarzie) ?
Nimic! Avusese grija Diocletianus dpdv juridic.
Ce reprezenta Roma in realitate?
Daca vrei sa stii il citesti descrierea lui Aemilianus la intrarea in Roma a lui Constantin si mai ales a lui Constantius.
Roma e Roma chiar sub barbari acesta este si motivul pentru care Justinianus o vrea inapoi. Si daca am ajuns la Justinianus vreau sa te intreb daca limba oficiala a Imperiului in timpul lui era greaca ? Nu! Cu imparatul Heraclius incepe istoria bizantina
(impropriu bizantina pentru ca grecii isi spuneau romei nu bizantini) cand imperator devine basileus basileos, si asta dupa ce Imperiul se grecizeaza,nu de alta dar ai facut referire la Iorga. Ori l-ai citit pe Iorga printre randuri ori selectezi numai ce-ti convine, tipic ruseste.
Cine e Lovinescu?Cine e Xenopol?
Nu-ti raspund pentru ca la varsta ta ar fi trebuit sa stii, ma rog,
Ti-ar place afirmatia ca nasterea ta a fost urmarea unei „interactiuni nefericite”?
Cred ca nu,nici mie ca roman nu mi-ar place ca un roman (cred ca esti roman) sa vina sa spuna ca poporul roman a rezultat din „interactiunea nefericita” a romanilor cu dacii.Asa ca astept sa-ti revizuiesti putin aceasta afirmatie care nu-ti face cinste daca esti un roman adevarat.
P.S 1
Numeroasele basilici spui, cate sunt akritas?
Aici e mare intrebare,cate sunt la nord de Dunare?
Daca nu poti sa raspunzi,si e normal pentru ca nici arheologii si nici istoricii nu s-au pus de acord, e ok,dar nu mai fa afirmatii fara acoperire.Aici trebuie sa fim foarte atenti pentru ca ne ajungem pe „nisipuri miscatoare”.Deci,sa nu deschidem cutia Pandorei.
P.S 2
akritas (ti-am spus ca asta e pseudonimul unui scriitor excomunicat de ortodocsi si de catolici pentru defaimarea lui Iisus?) nu prea poti sa explici prin ortodoxie colindele noastre decat raportandu-te la apus,nu poti sa explici de ce nu am trecut la limba greaca (influenta covarsitoare bizantina) si slava (influenta taratelor bulgare).akritas de ce nu umba D-zeu cu Sf.Andrei si umbla cu Sf.Petru exact ca in folclorul galez,francez ?
Nu te obosi iti raspund eu : pentru ca acolo,ca si la noi erau provincii romane si nu se vorbea nici slavona bulgareasca si nici greaca romeilor.
P.S 3
Am uitat sa ti-l citez pe Dimitrie Cantemir, dar nu e timpul pierdut „Dar fiindcă în acel sinod mitropolitul Moldovei trecuse în partea Latinilor, urmaşul său Teoctist, diaconul lui Marcu Efesianul, de neam bulgar, pentru a desrădăcina cu atât mai mult din Moldova sămânţa catolicismului şi să ridice totdeauna tinerilor putinţa de a ceti sofismele Latinilor, a încredinţat pe Alexandru-cel-Bun că, nu numai să surgiunească din ţară pe oamenii de altă credinţă, ci să scoată şi literile latine din toate scrierile şi cărţile, şi să întoarcă în locul lor pe acele slavone”.Cine e Dimitrie Cantemir? Ce spune el ?
Nu conteaza pentru ca oricum tu esti rau intentionat si o sa „toci” aceleasi vorbe si arunci aceleasi acuze
P.S 4
akritas e un colind romanesc „Sus la Poarta raiului” si acolo e un vers ciudat cu trimitere la tine:
„Si-mi cititi de Dumnezeu
Si pe Dumnezeu nu-l Stiti,
Iar eu viu si bine-l stiu
Jos la Cheia Raiului
In Stilp de Cheatra mi-e-nCheiat”.

Iara Piatra,iara Petru,Pietro,San Chietru iara catolici si nici urma de ortodocsi , panslavie si rusie,poate RUSINE . Ma indoiesc ca tu ai rusine,tupeu la greu, nu ai reusit sa aduci proba afirmatiilor tale,dar comentezi cu nerusinare si-l faci pe nea Popescu propagandist occidental. Cat tupeu,cat farisism sa ii acuzi pe toti care nu sunt de acord cu ineptiile tale, te mai dai si mare ortodox.Rusinica,akritas!