Buta Dumitru
212 aprobate
Dumitrubuta189@yahoo.com
79.115.35.6
DESPRE SPIONAJ , HACKERI , TURNĂTORI ŞI UN MARE PATRIOT ROMÂN
14 ianuarie 2023 Romică Adrian VLAD

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Digitalizarea tuturor activităților a schimbat și continuă să schimbe modul în care statele , instituțiile și organizațiile acţionează în arena internațională. Progresul tehnologic semnificativ înregistrat în ultimele decenii a condus la transformări majore și în cadrul comunităților de informații , modificând substanțial procesele de culegere , analiză și diseminare a informațiilor , influențând fundamental practica actului de spionaj , care reprezintă activitatea fundamentală a serviciilor de informații.

Cu ajutorul spionajului pot fi culese și transmise informații despre planurile și intențiile unor guverne , ale unor organizații criminale , teroriste , state inamice sau chiar despre aparenți aliați și parteneri… În trecut spionajul era folosit exclusiv pentru obținerea de informații militare și politice , însă de-a lungul timpului orientarea s-a schimbat iar sursele relevante pentru culegerea de informații s-au extins în toate domeniile : economic , financiar , cercetare , sănatate , chiar și în zona clericală.

Obținerea de informații din surse umane – Human Intelligence ( HUMINT) – a reprezentat de-a lungul timpului una dintre cele mai utilizate tehnici folosite în spionaj. Însă , odată cu apariția Internetului și mutarea activităților preponderent în mediul online , informațiile din surse deschise – Open Source Intelligence (OSINT) – sau White Intelligence , au dobândit o importanță deosebită în activitatea de spionaj și în munca de intelligence. Astăzi , sursele deschise (OSINT) reprezintă o metodă mult mai eficientă de obținere a informațiilor în detrimentul celor clasice , prin prisma costului redus , a multitudinii datelor și a vitezei de obținere a acestora. Chiar și așa , în activitatea de spionaj utilizarea surselor deschise nu este lipsită de provocări , între acestea numărându-se incertitudinea , dezinformarea sau influența prejudecăților.

Influența artificială BIG DATA , Cloud Computing.ul și Internetul , au determinat schimbări fără precedent în procesul de culegere , stocare și analiză-prelucrare a informațiilor , influențând ciclul de Intelligence de la etapa de culegere a datelor până la cea de analiză și diseminare.

Spionajul a cunoscut o transformare profundă , evoluând treptat de la un instrument utilizat pentru a asigura victoria pe câmpul de luptă (prin obținerea informațiilor politice și militare) , până la a deveni un mijloc pentru protejarea securității statelor , extinzându-și raza de acțiune și în domenii care în trecut nu prezentau interes.

Lumea contemporană se confruntă cu schimbări profunde , tehnologice , politice , economice , militare , financiare , climatice etc … fiind necesară o schimbare din mers de paradigmă în domeniul Intelligence. Comunitățile de informații sunt nevoite să se adapteze rapid la noile realități și să coopereze pentru a putea contracara amenințări tot mai diversificate și nu întotdeauna perceptibile , provenite din direcții dificil de anticipat. Există în realitate și aspectul că aceste comunități de informații ( servicii secrete) se spionează între ele în mod direct sau indirect , folosind un sector de intelligence clandestin , denumit HACKERI – creat , folosit și întreținut de marile agenții de spionaj în diverse scopuri.

Spre exemplu , hackerii ruși ai grupării RaHDlt au dezvăluit datele personale a mii de angajați ai Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării din Ukraina. Hackerii ruși au reușit să alcătuiască o bază de informații secrete din cauza vulnerabilităților din sistemul de apărare a rețelelor GUR de pe insula Rîbalski , din Kiev. Printre agenții secreți ukraineni deconspirați se numără reprezentanți ai celulelor de spionaj din ambasadele Indiei , Rusiei , Italiei , Turciei , Iranului , Austriei , Vietnamului și Africii de Sud. Lista deconspirărilor mai conține datele coordonatorilor serviciului de spionaj din Bulgaria , Polonia , Slovacia și Ungaria , a instructorilor de operațiuni de diversiune și numele reprezentanților unităților speciale de spionaj. Hackerii ruși au transmis și un salut ” serviciului de informații al armatei Ukrainei , implicat în dezvoltarea naționalismului și epurări pe criterii etnice” … Aceiași hackeri ruși au reușit să spargă peste 700 de site-uri ale organelor de stat ukrainene. Desigur că spionajul este un domeniu vast , tăcut , periculos dar foarte necesar și pot afirma , vital.

Spionajul a folosit tehnici , tactici și persoane de toate felurile , din toate mediile și domeniile. Este de actualitate dezvăluirea că Țiriac (superbogatul născut sărac în 1939 în Scheile Brașovului) , a fost un turnător ca și Băsescu , ca mulți alții ca ei , croiți din materialul lăcomiei , trădării , minciunii , invidiei. Se afirmă prin toate mediile că Țiriac este un protejat al sistemului masonic pe care l-ar fi sponsorizat din plin , sistem ocult racordat la servicii secrete , ocrotit de o clasă politică transcedentală care nu are nicio filozofie de viață decât pe cea a banilor.

În antiteză totală cu aceste specimene dizgrațioase se află Marele Român care Este MIHAIL EMINESCU. Un neam , o nație… oricare ar fi ea , de oriunde… nu ar fi cunoscută și nu ar exista pe lume fără personalități geniale … ar fi ca niște corăbii care ar pluti pe ape fără a lăsa în urmă niciun semn valoros , ci doar spuma valurilor peste care au plutit. Fără oameni cu personalități puternice , fără geniile lor puse în slujba popoarelor și națiunilor din care s-au ridicat , nu ar rămâne ca moștenire nimic… Gândiți-vă la fenicieni , la cartaginezi , la troieni și la alte seminții care au pierit , pentru că nu au avut un Eminescu , un Decebal , un Basarab , un Vlad , un Mihai , un Ștefan , un Iancu sau Cuza . Câtă diferență între toți aceștia și Țiriac… (care nu lasă posterității nimic) … pe când înaintașii noștri demni , curajoși și geniali ne-au lăsat o Țară , o limbă , o credință , un pământ – în care oasele lor se răsucesc de furie simțind cum Țara nu mai este țară , credința nu mai reprezintă nimic , iar demnitatea este pulbere și scrum în vatra stinsă a neamului .

Eminescu , un geniu național , patriot demn și curajos , a fost doborât de masoneria vremii în care a trăit , deranjând prin scrierile sale orânduirea politică de atunci… Totuși , geniul său a apucat să lase moștenire poporului român o operă artistică literară inegalabilă… iar Poporul Român îl pomenește cu respect și iubire , azi și mâine… și în veacul vecilor . Amin.

Romică Adrian VLAD