.
.
(……)
Din acest mileniu de boicot al istoriei românii ies, printre altele, înarmaţi pentru o viaţă socială cu o legislaţie proprie, vestitul, în tot evul mediu, jus valachicum, de care noi, cei de azi, nu ne-am priceput să ne minunăm îndestul. Şi cum să nu te minunezi când, conform acestui jus valachicum, variantă sau replică “dacizată” a dreptului roman, ni se propune, ca principiu, bunăoară, să distingem de hoţul nărăvit pe cel ce fură de nevoie şi să-l iertăm! Cel despre care se dovedeşte că a furat constrâns de condiţiile existenţei sale, pentru a se salva pe sine şi pe ai săi, copiii de acasă, să fie iertat!… Aşa glăsuieşte jus valachicum!
Ce mare victorie a spiritului se află în acest principiu!… Care victorie, a cărui împărat ori general, asupra cărei armate, asupra căror duşmani, se poate compara cu victoria repurtată astfel de români asupra duşmanului ce-l purtăm fiecare în noi, victorie consfinţită prin lege şi datină spre a se repeta cu fiecare generaţie acest principiu de drept românesc! Cine fură de nevoie, pentru a supraviețui, să fie iertat!…
În lumea toată dreptul roman este un model de logică juridică, de întruchipare a ideii de justiţie. „Adevărata cultură, spunea Tudor Vianu, constă în transformarea ideilor în sentimente”. Nu oare tocmai asta face, faţă de dreptul roman, jus valachicum al nostru? Nu vine oare acesta din urmă în completarea primului, spre a-l mlădia, organic, după marea schimbare ce se produsese în conştiinţa lumii îndată după elaborarea principiilor de drept roman, când apare şi se răspândeşte învăţătura creştinească, morala acesteia, duhul iubirii şi-al iertării între oameni, pe care românii l-au trăit mai autentic, se pare, decât oriunde în altă parte a Europei?
Mă încumet chiar să pun în balanţa unei judecăţi drepte, liberă de prejudecăţile îndătinate, două simboluri, dintre cele mai sensibile, mai accesibile: piramida, ca simbol şi împlinire a voinţei de a face istorie, de a rămâne în istorie, şi iia românească, mai puţin, chiar deloc simbol, în menirea ei firească de a înveşmânta şi de a da un plus de mândreţe trupului omenesc, dar capabilă să sugereze esenţa gestului românesc de a refuza istoria, vreme de un mileniu. Întru cât sunt comparabile iia şi piramida? Întru destul de multe, căci şi piramida acoperă un trup!… De asemenea, cu trudă se face şi una, şi cealaltă! Cu geniu! Dar al cui, în cazul piramidei? În nici un caz al celor ce, transformaţi din fiinţe umane în animale de povară, şi-au trăit viaţa de sclav împingând la bolovanii imenşi de piatră! Poţi oare despre aceşti sute de mii de oameni, a căror umanitate a fost dispreţuită şi anulată, al căror trup a fost înjosit pentru gloria unui stârv, poţi oare spune despre aceşti nefericiţi care au ridicat piramidele că au făcut istorie prin truda lor degradantă şi perfect inutilă?
Avem, aşadar, de o parte aceste monumente colosale ale dispreţului strivitor faţă de fiinţa umană şi, pe de altă parte, în celălalt taler al balanţei, uşoară ca un fulg, pânza de un cot pe care s-au adunat cu migala unor mâini îndrăgostite atâtea frumuseţi spre a-l împodobi cu ele pe omul cel mai de rând, pe tot românul! E atâta drag de viaţă şi de oameni în gestul înveşmîntării lor cu cămeşa albă ori iia înflorate ca nişte colţuri de rai, e atâta respect pentru fiinţa umană în iia şi-n toată civilizaţia românească tradiţională, adică în acea civilizaţie cu care ne-am ales în urma unui mileniu de retragere din istorie, din istoria cea bezmetică, încât nu te poţi mira îndestul de caracterul înşelător al aparenţelor după care, la prima vedere, ai fi zis că e atât de lamentabilă şi întristătoare abţinerea românească de a face istorie, vreme de un mileniu!…
Civilizaţia? Ce e civilizaţia dacă nu respectul faţă de fiinţa umană?! Cultul fiinţei umane!… Acceptând această definiţie, a cărei slăbiciune ne e greu s-o vedem, încă şi mai greu le va fi celor care, între oameni serioşi şi de bună credinţă discutând, vor pune în discuţie, vor pune la îndoială funcţia civilizatoare a românilor în spaţiul, nord sau sud-dunărean, în care s-au desfăşurat!
Românii au creat o civilizaţie proprie, extrem de originală, care a avut o mare putere de seducţie asupra altor neamuri, învecinate. O civilizaţie populară, anonimă, adică a tuturor, şi prin aceasta extrem de vie, de pătrunzătoare în sufletele oamenilor, modelându-le cu grijă, înfrumuseţându-le, înnobilându-le. Căci acesta e şi atributul esenţial al civilizaţiei româneşti: grija pentru sufletul omenesc, partea cea mai de preţ a lumii întregi! Respectul omului, ca valoare fără egal! Al omului om! Al omeniei!
Când, la sfârşitul primului război mondial, s-a discutat la Paris şi Versailles pacea europeană, clădită pe ideea de justiţie internaţională, instituită prin respectul principiului naţionalităţilor, când s-au găsit, tot atunci, contestatarii drepturilor româneşti care să se îndoiască asupra capacităţii româneşti de a crea, de a (se) civiliza, delegaţia română a pus la dispoziţia celor gata să ia în discuţie asemenea braşoave colecţia de proverbe româneşti adunate de G. Zane. Atât şi nimic mai mult! Să precizăm, pentru cei ce n-o cunosc, cum arată această colecţie: publicată între anii 1895 şi 1903 (1912), ea cuprinde zece volume, format mare, cu un total de 7.922 de pagini. Şi să ne întrebăm: în tezaurul folcloric al cărui popor european se mai poate afla ceva comparabil colecţiei Zane, colecţie pe care cercetările folclorice o dovedesc a fi… incompletă? Cu toate cele zece volume ale ei!
Au nu s-ar cuveni să vedem în mileniul de tăcere românească un motiv extrem de serios pentru a reconsidera înţelesul şi cuprinderea noţiunii de istorie? Au numele de istorie nu-l merită mai curând efortul românesc de a edifica sufleteşte omul, de a-l împodobi lăuntric şi de a-l creşte, de a-l spori, căci numai aşa omul putând aspira la o împlinire: de sine şi a sinelui? (….)
.
.
(Fragment din capitolul Cum au „boicotat” românii istoria, din cartea Transilvania – Invincibile argumentum )
Cantati legenda Anei
de la Ahoe citire …
Un sange curge-n fiece argila!
Cantati legenda
Anei lui
Manole —
Boltindu-i sanii-a templului cupole,
Dand trup din trup bazilicii-fragila!
Al dragostei intraripatul sol
Fruntand furtuni, urcand pe schele-argila.
Jertfindu-si pruncul, amfora fertila,
Dand pietrei duh, cu tandrele-i sistole!
Dand cheag duratei, chezasind adancul,
Trupsorul sfant trecu-n cavoul pantec:
Un cant de leagan suna-n zid, un cantec,
Fantana-nlacrimata-i plange pruncul
Copilul
Anei s-a facut de piatra!
Un foc nestins mocneste-n orice vatra!
Imi place foarte mult acest slide show si mai ales ultima parte cu vede femeia IIa:
https://www.youtube.com/watch?v=OhkF3zlBJpk
Grozav clip, a grupat in el majoritatea argumentelor de continuitate milenara pornind de la Vadastra pana azi. Irina Corduneanu este un monument, o valoare nationala, bravo ei!
https://tanchistiiinvizibili.wordpress.com/2013/04/25/aprilie-1940-ia-romaneasca-pictata-de-matisse/
Aprilie 1940 – ia românească pictată de Matisse
Cum ne mai mintim noi,cum ne cream false iluzii dar din pacate realitatea este neinduratoare cu noi de asta si suntem la coada clasamentelor.Degeaba cautam vinovati,vinovati suntem noi si ne place sa ne mintim.
Ce este jus valachicum? Vechium drept romanesc a carui origine este dreptul Romei sistematizat in Codex Justinianus si Digestele,la care se adauga Novallae sau legile noi din Imperiul romeilor ( bizantin) incepand cu Heraclius si pe acea forma de organizare adoptata de noi,obstile taranesti a caror origine o gasim in Bizant.De unde aiureala cu dreptul roman ” dacizat”?Unde ati vazut in istorie ca o cultura inferioara,in speta barbara,sa influenteze civilizatia romana si unde,in domeniul dreptului.Buna gluma! Sa traiasca habarnisti si dacopatii ca au dovada ca dacii superiori si- au impus dreptul asupra romanilor .Si le pasa la daci de valorile umane,de asta faceau sacrificii umane?Cat despre influenta crestinismului lasati- o mai moale ca era ceva cu legea talionului care nu prea se prodeste cu jus romanorum din care- si trage seva jus valachicum.
Mai stie cineva ce inseamna senat? Care erau atributiile senatului la inceputurile Romei? Dispare Senatul in 47 iHr?Dispare res publica romana?
Cand incepe ” explozia” dreptului roman nu in respublica? De ce respublica- republica? Va spune Cicero in vreo 6 carti ca sa intelegeti ca este si un sistem filosofic legislativ.Adica legi,drept baza statului,dreptul la un proces chiar daca esti peregrin.Aveau dacii,getii stat bazat pe drept in care cetatenii straini sa aiba drepturi?Sa fim seriosi,sa nu cadem in penibilitatea de a spune ca dreptul roman a fost ” dacizat” pentru ca dovedim ca suntem chiar prosti.
Hai sa citim olecuta Codex Iustinianus si Novallae incepand din sec VII si sa le comparam cu vechiul nostru drept si pe urma sa incepem sa comentam.
Pentru ca chiar avem de comentat iar dacopatii de contraargumentat,chestia aia cu imposibilitatea romanizarii.
P.S Sfatul batranilor este ….senatul,senatul este inima respublica,respublica nu dispare odata cu Octavian,incearca sa o arunce in desuetitudine Diocletianus dupa modelul
Fara dorinta de disputa sterila dar ..indiferant despre care imparat Iustinianus sau oricare altul este vorba ,toti erau niste tilhari …..Dreptul roman este o injustitie de la cap la coada ,este Drept (Hotie ) corporatist – a aparat privilegiile clasei exploatatoare contra celor de jos ,a acceptat sclavagismul ca normalitate etc Am pe masa cartea istoricului Carl Roebuck …care consacra capitole intregi asazisului drept roman ,o colectie de justificari si protectie a jafului si furtului si al autorilor lor ….. Nu te agita sa-mi raspunzi ,nu e nevoie .Acum atit in Romania (cit si in USA ) la putere este Dreptul Roman ,bucurate de el !
asa este. foarte bine zis. dreptul roman, occidentul, inseamna hotie,,,,tilharie….”legalizata” de mai marii zilei pentru a se indreptati in hotia si faradelegea lor.
propagandistii, profitorii, nu vor accepta niciodata Adevarul, pentru care vor incerca zi de zi sa ne spele creierul cu „civilizatia si valorile” occidentului, iar acolo unde nu reusesc, constrang, obliga, cu agresivitate violenta, crize…card si cip, razboi, „revolutii”…
Prostovanule iara plagiezi,sluga a ocupantului rus ce sti tu de dreptul roman cretinule? Ai facut la scoala de duminica? Scuze am uitat ca tu esti un ortodox si la voi popii se ocupa numai de bani,educatia e o paradigma.
Ce sti tu prostul sitului de dreptul roman? Ce sti tu de credinta? Am vazut ura ta si ” cat de mult gandesti” nu esti in stare macar sa citesti un test ai nevoie de traducere.Creierul tau nu trebuie spalat deja il folosesc pe post de burete.Nu mi- ai spus sluga a ocupantului rus de ce ti- ai luat numele akritas,un pseudonim caruia biserica ortodoxa si catolica i- au aruncat anatema.Ma indoiesc ca sti despre ce vorbesc…D- zeu sa aiba grija de sufletul tau ratacit
ai auzit de nomos georgikos, legea rurala a imparatilor bizantini, care pune accent pe unitatea obstii, pe solidaritatea comunitatii in fata marilor feudali…in occident nu ai sa gasesti asa ceva.
Citesti printre randuri? Normal ca stiu daca am facut referire …cat despre accentul pus pe solidaritate taranilor in dauna feudalilor de care vorbesti,cred ca glumesti ori ai luat de bune tot ce se scrie pe internet.Iti dau un reper – ARMATA, mai corect armata romeilor,daca intelegi?
Ce este Imperiul romeilor? Nu A Doua Roma? Asa ca vorbesti tampenii cu privire la temelia dreptului romeilor.
Nu te trimit la carti pentru ca oricum ,fara suparare,pentru tine sunt exact ca lumanarea la capul mortului : te lumineaza,dar nu te mai desteapta.
Oricum mi- a placut gluma ta sau mai corect efortul tau intelectual,cat despre occident ia vezi tu ca se germanizase si ghici ce aplica pe ramasitele Imperiului Roman de Apus?Ghici ce se aplica in Imperiul Roman de Rasarit pana la 602 ? Ce se intampla habarnam,pardon akritas in 602?
Domnule profesor, v-am trimis un email, daca doriti sa-mi raspundeti. Va multumesc, toate cele bune.
E discutabila parerea ca piramidele erau mormintele faraonilor: nici macar un mormant nu s-a descoperit in piramide, desi camera centrala au declarat-o „mortuara” pentru ca nu-i ducea mintea la altceva pe descoperitori. La fel, vechimea piramidelor pare mult mai mare decat cea a faraonilor/regilor. Dar la data scrierii acestei frumoase carti aceste date nu se cunosteau la noi. Pe de alta parte iile poarta inscrise pe ele povesti si mesaje, toate simbolurile preistorice gasindu-se pe ele, vezi excelentul blog Semne Cusute http://semne-cusute.blogspot.ro/
Iia avea, pe langa rolul de vesmant, si rol magic, semnele cusute pe ea conferindu-i purtatorului anumite valente si virtuti. Este mai mult decat civilizatie, este suflet aici.
Valentin Vasilescu: Analiză – Saakasvili, Transnistria şi al treilea război mondial
Un înalt oficial NATO a declarat pentru fostul analist de informatii NSA si profesor la Colegiul Naval de Razboi al SUA, John Schindler, ca lumea va fi probabil în razboi cândva în aceasta vara si daca avem noroc nu va fi unul nuclear.
http://news.russiatoday.ro/valentin-vasilescu-analiza-saakasvili-transnistria-si-al-treilea-razboi-mondial/
Superb articolul !
Alexandr Dugin, scrisoare către americani: „Să ne revoltăm împreună împotriva oligarhiei globale”
http://tass.ru/en/world/800927
Bine zis, impreuna; si apoi cine ia caimacul de la cine?