Relaţiile dintre RM şi România au fost umbrite de unii sforari corupţi de pe scena politică de pe ambele maluri ale Prutului.
(Andrei Năstase)

. Jurnal.tv.27.03.2017

„Relaţiile dintre Republica Moldova şi România au fost umbrite de unii sforari corupţi de pe scena politică de pe ambele maluri ale Prutului, care şi-au întins mâinile peste acest râu istoric nu pentru a celebra ziua de 27 martie cu fapte în beneficiul populaţiei celor două state, ci pentru a-şi spori propriile averi şi a consolida reţelele de corupţie, compromiţând astfel imaginea şi esenţa valorilor europene. Această tristă realitate trebuie urgent asanată şi scoase în vileag conexiunile criminale. Acest fapt ar insufla un nou avânt dezvoltării relaţiilor interumane dintre România şi Republica Moldova”. Declaraţia aparţine preşedintelui Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi a fost făcută în contextul în care astăzi se împlinesc 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara Românească.

„Actul Unirii Basarabiei cu România votat de Sfatul Ţării la 27 martie 1918 este unul dintre cele mai importante documente istorice româneşti. Cu prilejul zilei de 27 martie, Platforma Demnitate şi Adevăr reiterează ideea unei apropieri fireşti dintre cele două state – România şi Republica Moldova şi exprimă speranţa că relaţiile bilaterale vor continua să se dezvolte. Ajutorul acordat Republicii Moldova de către România pe parcursul anilor este semnificativ. Implicarea României este vizibilă în divearse proiecte de investiţii cum ar fi cele de interconectare energetică şi de alimentare cu gaze naturale, extinderea SMURD în Republica Moldova, cooperarea în domeniul învăţământului (acordarea de burse, renovarea grădiniţelor etc.). Este extrem de important ca România să continuie să susţină Republica Moldova pentru a contribui la apropierea ei de Uniunea Europeană, indiferent de mesajele mai mult fariseice ale guvernărilor de aici”, a declarat Andrei Năstase.

Liderul PPDA a accentuat că împrumuturile acordate cu bună intenţie Republicii Moldova de către Guvernul României trebuie să fie condiţionate de implementarea reformelor democratice şi eradicarea reală a corupţiei mari. „Potenţialul de colaborare dintre România şi Republica Moldova rămâne extrem de vast şi ne exprimăm intenţia de a-l susţine prin tot ce ne stă în puteri atât timp cât cuvintele excelenţei sale, ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, pronunţate în momentul investiţiei sale, cu privire la precondiţiile de deblocare a împrumutului de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, rămân valabile: „este nevoie de fapte, nu de declaraţii”. Felicitări tuturor celor pentru care ziua de 27 martie este o sărbătoare românească de suflet şi ne alăturăm celor care-şi propun să contribuie onesc la dezvoltarea potenţialului enorm pe care-l au relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Moldova”, a conchis Andrei Năstase.