4. Ţările române sunt ultimele apărute în Europa, în secolul al XIV-lea, întârziere care explică faptul că suntem la coada continentului din toate punctele de vedere.
Există un consens printre istorici privind această „întârziere”. E foarte adevărat că românii s-au organizat într-o formație statală mai târziu. Cronicarii noștri au explicat mai multe asemenea întârzieri prin faptul că țara în care Dumnezeu ne-a dat să trăim se află „în calea tuturor răutăților”! Dacă te simți însă solidar cât de cât cu acest popor, mai bagi de seamă un lucru: românii și-au creat un stat propriu mai târziu, așa e!, numai că o dată înființate aceste state, ele n-au mai dispărut de pe harta politică a Europei niciodată! Muntenia și Moldova, la care putem adăuga și Transilvania, de la data apariției lor și până azi au avut o existență neîntreruptă! Care popoare din Europa se mai pot lăuda cu o asemenea continuitate?! Cel puțin la popoarele cu care ne învecinăm situația este cu totul alta! Atât în sud, cât și în vest sau nord!… Numai Marea Neagră ne întrece în stabilitate și continuitate…
Așa se face că atunci când în jurul nostru au apărut sau reapărut state naționale după secole de absență, conducătorii popoarelor respective – mă refer la bulgari și unguri, au venit la București și au cerut să facă stat comun cu românii! Îi speria autonomia! Se desvățaseră să mai fie suverani. Bulgarii în 1880, și ungurii în 1920, au cerut parteneriat, federalizare, întovărășire, cum vreți să-i zicem, cu noi, cu amărîții de români ai lui Lucian Boia!… Nu mai știau cum e să fii de capul tău! Se obișnuiseră sub tutela sau călcâiul altei autorități suverane!
Însăși apariția statelor românești, spre deosebire de alte țări (state) din zonă, s-a produs fără amestec și tutelă străină, externă! Ca o inițiativă „locală”! Au pregetat românii să-și afirme existența, dar când au făcut-o n-au mai plecat de pe harta lumii!
Nu am cerut de la nimeni voie sau sprijin să ne facem stat! Iar când am fost nevoiți să acceptăm obediența față de turci, conducatorii noștri s-au priceput să negocieze și să păstreze pentru Țară cele mai importante prerogative ale suveranității: turcilor li s-a interzis să cumpere moșii în țările românești sau să înalțe moschei! În țările românești s-a dus o viață românească tot timpul, dintodeauna! Și aceasta este esența suveranității!
Mircea Eliade și Vasile Pârvan, pe urmele altor istorici români și străini, au semnalat rolul jucat de români și de statele înființate de ei aici, la porțile Europei. Un rol de santinelă, ducând o existență în nesiguranță, cu rare perioade de pace și înlesnire! La adăposttu asigurat de noi, în Vest ceilalți creștini au ridicat catedrale mândre, orgolioase, la care s-a trudit decenii la rând sau secole chiar! La noi s-a inventat Biserica pusă pe roți, în căruță purtată, ca să o putem lua cu noi când satele erau nevoite să plece în bejenie din calea răilor…
În 1994 poetul Ioan Alexandru a fost invitat în Germania, unde urma să se întâlnească chiar cu președintele țării. Mi-a cerut o idee, ce să-i spună marelui lider politic european din partea românilor. Avea Ion destule idei, nu-i vorbă, dar nu strica să aibă din ce alege, cât mai multe. Așa că i-am sugerat și eu una: frate Ioane, spune-i neamțului că noi românii trăim un sentiment de frustrare, de amărăciune, când vedem că Europa Occidentală se lasă invadată de musulmani! Noi, românii, câteva secole bune ne-am opus pătrunderii necredincioșilor dincolo de noi, în inima Europei! Iar acum vedem cum aceștia iau avionul și trec pe deasupra noastră ca să se stabilească nestingheriți în Occident, li se permite să-și facă geamii și moschei mărețe etc. Ne simțim păcăliți! Păcat de sacrificiile noastre!…
5. Universitatea din Bucureşti s-a înfiinţat cu 500 de ani în urma celei de la Praga, de exemplu, de aceea nu putem concura cu restul Europei ca nivel de educaţie şi instruire.
Nivelul nostru de educație și instruire s-a putut vedea cel mai bine, măsurat în modul cel mai corect, când copiii români, după câțiva ani de școală în România, au ajuns să-și continue studiile în străinătate! E poveste bine cunoscută: copii care în România erau mediocri, în Occident au devenit premianții clasei! Matematica făcută în clasele 9-10 se face numai la facultate, în țări cu veche tradiție academică, universitară!
După 1990, o directivă specială venită de la Bruxelles și aplicată în toate școlile a impus coborîrea nivelului de predare, să nu se mai învețe atâta în școlile românești!
Am avut ocazia să vorbesc cu mulți străini, aproape toți mi-au relatat uimirea că în toate casele de români în care intraseră găsiseră o bogată bibliotecă, cu sute de volume, cu tiluri dintre cele mai valoroase, mai „clasice”!
Miron Grindea, ziarist londonez plecat din România înainte de 1940, revenind prin anii 70, avea numai cuvinte de încântare pentru nivelul canalului cultural al Televiziunii, era entuziasmat de câtă muzică simfonică se transmitea!! Nu l-am prea crezut când mi-a pus că asemena canal TV nu exista în Anglia și nici în tot Occidentul… Azi, în România care trăiește tot mai intens după modelul occidental, un asemena canal este tot mai greu de întreținut…
6. Tot ceea ce este cât de cât bun în România, tot progresul (atât cât este), îl datorăm străinilor. Carol I a fost cel mai mare conducător al ţării, edificiile arhitectonice de calitate au fost ridicate de francezi. Concluzia lui Boia: românii n-au fost şi nu sunt capabili de nimic, iar fără minorităţile evreiască şi germană, lucrurile ar fi stat şi mai rău!
Carol a fost adus în România nu ca să conducă Țara, o puteau conduce și românii. S-a făcut însă un calcul și s-a ajuns la concluzia că ar fi bine să avem un domnitor străin, dintr-o familie de regi și împărați! Ca să avem astfel „o pilă” la cel mai înalt nivel european, acolo unde se iau deciziile majore. Ca să putem intra în sistenmul de alianțe politcie, imposibil de ignorat sau de evitat! Cu acest calcul a fost de acord și Cuza!
Majoritatea țărilor din vecinătatea noastră, de voie, dar mai ales de nevoie, căci li s-a impus, au avut în frunte regi sau prinți străini. Cel mai concludent exemplu sunt ungurii, al căror stat apostolic, adică înființat de Vatican, cu sprijinul și sub tutela Bisericii Catolice, a avut cu precădere regi străini! Regii de sorginte ungară îi numeri pe degetele de la o singură mână!
Ceea ce am făcut noi abia în 1866, în restul Europei se făcea de sute ani! Nerușinatul de Boia ne face acest reproș, că am adus un rege străin?! Dar uită să spună că acel rege nu ieșea din cuvîntul lui Ion C. Brătianu, întemeietorul adevăratei dinastii, a Brătienilor, care a condus Țara după 1848 vreme de un secol!
Da, avem multe clădiri ridicate de arhitecți francezi! Dar mai presus de orice avem un stil arhitectonic românesc, numit și brâncovenesc! Ați auzit de așa ceva cu privire la celelalte popoare ale Europei?! Acest stil este predominant la Casa Poporului, cea mare clădire din lume. Cel care a dispus ridicarea ei a mai avut o ambiție, pe lângă aceea de a construi în România clădirea cea mare din lume: anume să fie ridicată și terminată, cu finisaje cu tot, folosindu-se numai materiale și dotări made in Romania!… Ai comentat vreodată această poveste, dle Boia?
Evident, din punct de vedere arhitectonic – dar și din altele, Transilvania poartă o pecete nemțească, o amprentă germană de preț, pentru care trebuie să le fim recunoscători sașilor și șvabilor, a căror plecare din România reprezintă într-adevăr o mare pagubă!… Este semnificativă dificultatea cu care foarte mulți germani din România s-au integrat în mediul total nemțesc din Germania! Traiul printre români și-a pus și pe ei o amprentă de preț pe care se străduie să n-o piardă!
În privința evreilor din România, îmi vine în minte un text al lui Jacob Negruzzi, dacă nu mă înșel. O epistolă, în care deplânge soarta Iașilor, oraș pe care „invazia” evreiască îl urâțise. În ce fel? Toate casele din Iași aveau dintotdeauna o curte, o grădină cu flori care mai de care mai frumos aranjată, de parcă locuitorii orașului s-ar fi întrecut între ei cine are grădina cea mai îmbietoare! În timp, tot mai multe case, mai ales de pe ulițele centrale, și-au schimbat proprietarul. Casele cumpărate de evrei le recunoști, spune scriitorul moldovean, după aspectul jalnic al curții, al grădinii de care nu se mai ocupă nimeni!… Comentând la seminar acest text, asistentul ne-a făcut atenți că în perioada interbelică prinseseră și evreii gustul grădinii cu flori și Iașul arăta din nou, cel puțin din această perspctivă, a oraș moldovenesc, românesc…
Frate-meu, care a fost medic la țară vreo patru ani, a făcut o observație asemănătoare: într-un sat dobrogean recunoști ograda unui machedon după acest detaliu: nu crește flori… Numai niale!…
Ce vreau să spun cu asta? Ca și în cazul germanilor, evreii care au avut norocul să trăiască sau chiar să se nască în România, au căpătat și ei o anumită amprentă românească, prin care se deosebesc de ceilalți evrei. Ceea ce se poate cel mai bine constata în Israel! Ce au luat evreii de la români? Nu numai imnul de stat al Israelului, nu numai aurul scos mai mult sau mai puțin ilegal din România, și atâtea altele, ci și un stil românesc de comportament care-i particularizează printre ceilalți fii ai Israelului. „Dăruind vei dobândi!”, obișnuia să spună Nicolae Steinhardt, marele român evreu. O vorbă care se potrivește cu ce am spus mai sus! Lucian Boia vede numai jumătatea acestui proces! Nu are ochi pentru a consemna câștigul dobândit de evrei! Ține să ne scoată cu orice preț datori la toată lumea! Nu are habar, sărmanul, cât de plăcut este pentru român să se simtă dator și recunoscător!… Numai să aibă cui!
Ion COJA
Aplauze, Gabi, pentru Bizant! Bizantul e o glorie, nu o rusine, asa cum e tratat de necunoscatori sau rauvoitori. Nu l-am inteles pe Calin cu catolicizarea, cand Bizantul e capul Ortodoxiei.
Mai iera BOR de sine stătătoare?
Cumva jaf prin taxe și impozite înseamnă „glorie”?
la purecat:
4. Boia crede, așa am fost învățați toți, că omenirea merge numai înainte, adică feudalismul, cu statele feudale cu tot, ieste o „etapă superioară în evoluția” nu-știu ce. Oamenii, cel puțin în spațiul carpatic, trăiau mult mai bine decît în perioada numită feudală: nu sclavagism, pămîntul se lucra în devălmășie, nefiind puterea în mâinile cîtorva dările ierau mici, legi mult mai bune și drepte pentru cei mulți nu pentru cei ce trăiesc din truda celor ce asudă.
5. (Discursul învățatului Al. Hașdeu, Nota No. 2 de la Pagina 22)
„Istoria dovedește că în dilele noastre pentru instrucțiune nu am fost tocmaĭ ceĭ din urmă chiar în timpuri de restriște. Pricipele Alexandru-cel-Bun a statornicit la Suceava în anul 1401 o școală de drept, o școală de Greacă, Latină Slavonă, pentru preoțime, în care mitropolitul Theotist preda el însușĭ doctrina bisericeĭ Grecești.
Principele Iacob Despotul a instituit în urmă la Cotnari o universitate cu o bibliotecă publică sub direcțiunea vicelui cancelar Zomer, și a doi celebriĭ savanțĭ Gaspar Pencer ginerele lui Malenkton și a lui Ioachim Retice, profesor de matematicĭ
în Cracovia.”
6. Din păcate cînd vorbim de „progres” vorbim de „progresul” celor ce conduc și trăiesc pe spinarea altora. Orașul ieste nenatural, nesănătos și străin omului nestricat.
Case
„Imi plac foarte mult proportiile echilibrate ale acestei case; este ceva in ea ce imi aminteste de Sectiunea de Aur, similar, daca imi este permis sa compar, cu proportiile caldirilor antichitatii clasice.”
(un arhitect despre o casă țărănească din pămînt (adobe pentru nasuri subțiri))
…
„Cumparatorii de case taranesti sunt, in experienta mea, de obicei oameni cu educatie rafinata, din pacate o raritate in Romania actuala.”
(același arhitect ce, dacă vă uitați pe sait, dă și cu bota-n baltă)
Numitul Boia Lucian este absolvent al Colegiului Sft. Sava din Bucuresti !!!
Sa nu-ti vina sa crezi !!
Da, este „savist” si face cinste Liceului (Colegiului National) „Sf. Sava”! Si personal sunt mindru ca l-am avut coleg de clasa! Detractorii lui ar face bine sa-i citeasca lucrarile in mod direct, cu ochii si ratiunea proprie si nu prin intermediarii ultra-nationalisti, nostalgici (declarati) dupa comunismul nationalist ceausist! Ar remarca atunci echilibrul si obiectivitatea intregii sale opere – recunoscuta ca atare si dincolo de hotarele tarii.
‘Spune-mi cu cine te insotesti…’
Domnule Profesor Ion Coja,
Vă mulţumesc pentru felul în care aţi descris ţara în care m-am născut şi poporul din care fac parte. Mă întreb cu durere de ce oare există oameni pe acest pământ cărora le place să defăimeze tot ce este bun şi frumos. Mi-ar plăcea ca fiecare dintre noi să fim mândri că aparţinem acestui neam care, de-a lungul vremurilor, a rezistat şi a reuşit să îşi păstreze identitatea. Forţa românilor stă în capacitatea de a-şi păstra tradiţiile. Slavi, saşi, evrei au trăit alături de noi şi au împrumutat bunătatea şi generozitatea românească. Niciun alt popor nu a dovedit capacitate de asimiliare a neamurilor străine cum a făcut-o poporul român. Măcar din acest motiv ar trebui să fim mândri. Cioran spunea într-o scrisoare adresată unui prieten că limba română este cea mai expresivă dintre limbilie pe care le cunoaşte. Oare poporul care a creat această limbă nu este unul minunat?
Vă mulțumesc și eu! Vă mărturisesc că sunt tot mai fascinat de virtuțile estetice și „intelectuale” ale lumbii române. Mesajul dvs mă încurajează să reiau lucrul la un proiect mai vechi, despre excelența limbii române. Vă mulțumesc.
Tot ce este pe acest pamant este dat de Dumnezeu. Sau nu este asa ?
Daca tot ce este pe acest pamant este de la Dumnezeu, si u8n om ca Lucian Boia este tot unprodus al lui Dumnezeu. de ce l-a dat Dumnezeu pe pamant ? Fie ca are dreptate fie ca nu are dreptate. Daca nu are dreptate este faptul ca se gasesc argumente contra si Dumnezeu l-a dat pe pamant ca sa nu uitam ceea ce este principal de stiut.
Daca are dreptate, avem datoria sa ciulim urechile si deschidem ochii pentru a vedea in ce masura are sau nu dreptate.
Parerea mea este ca sa alcustam de dictonu invatat de la dl prof, Ion Coja si anume „Audiatur et altera pars”. Sa nu ejectam a priori ceea ce contrazice dogmelor noastre. Pentru ca din ciocnirea ideilor tasneste adevarul si cred ca de asta avem noi nevoie, romanii, nu de dogme. Istoria este plina de minciuni, politizate. Sa ascultam mai multe pareri si sa extragem adevarul care ne va ridica sufleteste si spiritual.
Vasile Roaita e cel care a tras sirena in `33, la Grivita. El parea sa fie de partea clasei muncitoare dar s-a dovedit ca a fost agent al Sigurantei! Pentru cine tragea el sirena?
In alta ordine de idei, vad ca bietul Dumnezeu e bagat in fata si suporta toata ignoranta noastra. Inclusiv pe cea a celui ce semneaza aici V.R.? Pentru ca tot Dumnezeu ne-a dat libertate, libertate de a alege, asa ca nu toate vin de la el. Constat ca pe acest blog sunt foarte multi diversionisti, care distorsioneaza sensuri, duc in derizoriu idei interesante si ca, de cele mai multe ori, folosesc fie un limbaj asa-zis teologic: il baga pe Dumnezeu in fata si apoi introduc diversiunea, fie un limbaj patriotico-nationalist(nu stiu cum sa-i zic, pentru ca nu vreau sa duc in derizoriu patriotismul sau nationalismul!)care insa se vede ca-i fara substanta. In ambele cazuri se comite un abuz de libertate, similar cu cel comis de cei ce au distrus economia nationala, care au furat si fura in continuare. Acest abuz de libertate trebuie cumva oprit! Afirmatia mea nu este exagerata- noi „traim” acum minciunile pe care le tot spune o clasa politica iresponsabila, de 25 de ani, si o presa ignoranta sau vanduta cui da mai mult, si, in plus, „traim” comportamentul iresponsabil al celor ignoranti si nepasatori. Cuvintele se vad in realitatea vietii dupa ce-si fac circulatia prin sufletele noastre, unde sunt acceptate sau respinse- atentie deci la cuvinte, ele si banii sunt limfa si sangele societatii in care traim. Si, din pacate, e plina tara de calpuzani!
@Andrei
Foarte bun si la obiect comentariul.
Pentru ca tot Dumnezeu ne-a dat libertate, libertate de a alege, asa ca nu toate vin de la el.
Dumnezeu ne-a dat cele 10 Porunci, nu ne-a dat libertatea. „Libertatea” este unealta Divolului.
Vasile Roaita a murit impuscat de jandarmi cand nici nu implinise 16 sau 17 ani. Ce putea el sa gandeasca la aceea varsta. A fost un roman, un roman pacalit de comunisti sau de Siguranta. Cum au fost pacaliti si informatorii Securitatii. Daca ati citit si Domniile voastre si ati sesizat, dar nu cred ca ati sesizat, toti „informatorii” dovediti au fost de neam romanesc. Nu este printre ei niciun bulgar, niciun ungur, niciun tzigan, niciun evreu. Si Vasile Roaita tot un roman a fost, nu un grec. Asa ne va vedea istoria, ca niste informatori-tradatori. Chiar noi romanii ne sapam groapa in care ne arunca dusmanii nostri. Si multi romani(poate numai vorbitori de limba romana) le fac jocul dusmanilor.
Sa-ti dispretuiesi un roman de-al tau cum ca ar fi fost informator al Sigurantei sau al Securitatii nu va ajuta cu nimic neamul romanesc. Parerea mea. O opinie liber exprimata.
Greșiți enorm! Informatorii au fost cu precădere alogeni, ca și securiștii, în anii de cominternism! (1944-63) După 1964 s-a trecut la românizarea structurilor PCR și ale Securității, dar nu s-a mers până la capăt! Nu ere deloc ușor, căci nu s-a făcut pe față, prin legi!
Eu m-am referit la informatorii gestionati de CNSAS cum ar fi Mona Musca, Dan Amedeo Lazarescu, si altii ca ei pusi la zid dupa 1989. Daca si acestia tot evrei sunt inseamna ca trebuie sa ma las de comentarii pentru ca confund pe romani cu evreii.
Dobitocul asta uita sa ne spuna cand s-au unit statele germane intr-o singura entitate statala, ca sa stim si noi cine e la coada Europei – in logica lui cocosata…
Iata aici un link pentru acest rahat cu ochi:http://en.wikipedia.org/wiki/Unification_of_Germany, din care rezulta ca, citez, inainte de 1806(!!!!!) Europa centrala vorbitoare de germana includea 300 (!!!!) de entitati politice distincte.
Foarte corectă observație! Noroc cu Napoleon că i-a obligat să se mai unească! Altfel, de bună voie, cum am făcut-o noi, nici azi nu erau uniți!
Care germnană? Cea a lui Adelung?
Germana oficială-i o făcătură nu tare veche ce-a omorît pe veci multe dialecte. În germana de sus/munte pînă nu demult se spunea APA pentru wasser/fluss.
da. este clar un strain. un strain de neamul romanesc. un tradator, un individ din pacate, indoctrinat, cu misiunea de a indoctrina si pe altii cu propaganda mincinoasa occidentala iudeomasonica : romanii nu sant buni de nimic, sant inapoiati, lenesi, prosti, balcanici, bizantini….
Eh, si pana la urma Bizantul a intemeiat un imperiu de o mie de ani, a creat valori unice (Sf. Sofia e doar un exemplu, dar si literatura de la care au luat exemplu toti scriitorii occidentali – Renasterea a fost si o urmare a exodului culturii bizantine dupa distrugerile cauzate de cucerirea Constantinopolelui de catre latini in 1204), a ocrotit Ortodoxia si i-a invatat pe vestici sa manance cu furculita si sa-si construiasca bai (dupa Marea Ciuma europenii de vest au folosit baia mai putin spre deloc), asa ca mie imi convine sa ma faca cineva „bizantin”. Balcanici chiar suntem, in stilul si cu geografia de aici, caci sigur nu suntem nemti sau englezi; lenesi… cand romanii fac munci de top dar si munci pe care civilizatii europeni nu le fac, e mai greu de dovedit lenea, iar cu prostia… mi se pare ca-i cam batem la fund pe la olimpiade, nu? La o vora de-a lor, doua de-ale noastre si i-am coplesit, nu vad de ce ne-am teme de o conversatie cu acesti domni draguti care ne „lauda” pe la toate colturile. Sus inimile si fruntile, domnilor!
Scuze, m-am grabit, rectific: „…La o vorba de-a lor, doua de-ale noastre si i-am coplesit”
Norocu ortodoxiei îi că a crăpat Bizanțu, altfel ieram un fel de catolici.