ACTUALITATE

Decizie ȘOC! Curtea de Apel Cluj a anulat prevederile Guvernului privind Certificatul Verde și prelungirea stării de alertă

Publicat

 

De

 

 

Curtea de Apel Cluj a anulat, în primă instanță, Hotărârile de Guvern care impun Certificatul Verde Digital și continuarea stării de alertă. Acțiunea a fost inițiată de avocații Mikolt Kapcza Krisztina și Gabriel Marin.

Mikolt Kapcza Krisztina a declarat pentru Cluj24 că pentru prima dată de la începutul pandemiei, Justiția își ia rolul în serios de a treia putere în stat, și arată că nu trebuie să mai existe doar domnia puterii Executive.

”Am inițiat acest demers deoarece Guvernul încalcă vădit legea și nu își îndeplinește propriile obligații, introduce prin Hotărâri de Guvern discriminări și dispoziții care ar fi putut să fie introduse doar prin lege și doar prin respectarea criteriilor Constituționale.

Toate aceste restrângeri și discriminări mă privesc și pe mine personal, nu m-am putut duce la o serie de manifestări. Aceste restrângeri privesc pe toată lumea, și pe colegul meu Gabriel Marin.

Cea mai importantă problemă este însă cea de principiu: nu poți diferenția o categorie de cetățeni față de alții, atâta timp cât propovăduiești că vaccinarea este la libera opțiune, acest gest te privește doar personal, nu poate privi statul. Nu se poate să diferențiezi categorii de cetățeni și să îi faci să creadă că au mai multe drepturi decât ceilalți.

În sfârșit puterea judecătorească a înțeles aceste argumente și își arată adevărata forță de a treia putere în stat. Guvernul a redus în ultima vreme funcționarea statului la o singură putere, cea executorie, a încercat să scoată din ecuație puterea legislativă și cea judecătorească.

Mai ales că decizia CCR din iulie a admis excepția de neconstituționalitate parțială a L55 cu privire la lipsa asigurării unui acces efectiv la justiție în privința HG privitoare la prelungirea stădii de alertă. Decizia de astăzi arată că totuși Justiția își ia rolul în serios și face ceea ce este menit să facă”, a declarat avocatul Mikolt Kapcza Krisztina pentru Cluj24.