14 SEPTEMBRIE – INALTAREA SFINTEI CRUCI

“Să ştii, împărate, că cu neputinţă îţi este ţie ca în haine bogate îmbrăcat şi cu podoabele împărăteşti înfrumuseţat să duci lemnul acesta sfânt, pe care, săracul Hristos, Cel ce a sărăcit pentru mântuirea noastră, l-a dus. Drept aceea, de voieşti ca să duci Crucea Lui, să urmezi sărăciei Lui”.
Zaharia, patriarhul Ierusalimului(609-631)

Atunci, împăratul a dezbrăcat de pe sine porfira şi coroana şi s-a îmbrăcat în haine sărăcăcioase şi proaste şi a dus cinstitul lemn al Sfintei Cruci fără de nici o împiedicare, mergând cu picioarele desculţe. Şi l-a dus în biserică, la locul de la care îl luase Chosroe al Perşilor. Acolo, binecredinciosul împărat Heraclie a pus iar lemnul Sfintei Cruci şi a fost mare bucurie şi veselie credincioşilor pentru întoarcerea Crucii Domnului, şi dănţuiau precum oarecând israilitenii pentru întoarcerea chivotului legii de la filisteni, lăudând pe Cel răstignit pe Cruce, Hristos Împăratul slavei, şi închinându-se aşternutului picioarelor Lui, Crucii celei sfinte. Căreia şi de la noi să fie cinste, slavă şi închinăciune, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
http://www.bisericasfvineri.ro…

 

ALĂTURI DE FRAȚII NOȘTRI DIN SIRIA. RUGAȚI-VĂ PENTRU CREDINȚA LOR, SĂ-I ÎNTĂREASCĂ!

Patriarhul Grigorie al III-lea Laham; „Creștinii trebuie să rămână acasă, lângă bisericile ruinate, ruinate dar ale noastre”
9 Septembrie 2015 08:59 Religia în lume

„În ciuda tuturor suferințelor, stați! Fiți răbdători! Nu plecați! Stați pentru Biserică, pentru patrie, pentru Siria și viitorul acesteia! Stați!”
Foto: Silviu Cluci

Poporul creștin cel mai încercat în ultimii ani este, cu siguranță, poporul lui Dumnezeu din Siria. Născut din lacrimile și osteneala multor părinți ai Bisericii, precum Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfinții Efrem și Isaac Sirul, Ioan Damaschin și Roman Melodul, creștinii ortodocși ai Patriarhiei Antiohei și a Întregului Orient, alături de creștinii sirieni iacobiți, chaldeeni, sirieni răsăriteni, malabarezi, suferă în urma primăverii arabe.

Biserici distruse, creștini alungați din Alep, Deir Zor, Raqqa, sute de răpiri și zeci de mucenici au fost și sunt o nouă rană în coasta deja însângerată a Mântuitorului Iisus Hristos.

Cu toate acestea, creștinismul ortodox pulsează în Siria. Acest mesaj l-a susținut printre lacrimi și Patriarhul Melchit Grigorie al III-lea Laham. Așa cum notează Christian Post, ierarhul îndeamnă la înțelepciune: „Creștinii trebuie să rămână acasă, lângă bisericile ruinate, ruinate dar ale noastre. Valul celor plecați, în special tineri, rup inima mea, adâncesc rana mea profund. Ce viitor avem dacă plecăm? Ce viitor va fi pentru Biserica lui Hristos care, timp de 2000 de ani, aici a fost neîntrerupt? În ciuda tuturor suferințelor, stați! Fiți răbdători! Nu plecați! Stați pentru Biserică, pentru patrie, pentru Siria și viitorul acesteia! Stați!”.
http://www.doxologia.ro/religi…