Două scurte comentarii:
1) Maestrul Ion Cristoiu (căruia îl urmăresc cu plăcere și atenție blog-ul și jurnalul video zilnic) chiar s-a ținut de cuvânt și a scris acea carte despre Căpitan, apărută în 2018: „Statul versus Corneliu Zelea Codreanu”, editura Mediafax (vezi de ex. https://www.libris.ro/statul-versus-corneliu-zelea-codreanu-ion-FAX978-606-94723-0-9–p13325736.html).
2) în ce privește relatarea conform căreia în vara lui 1989 Horia Sima l-ar fi avertizat pe Nicolae Ceaușescu despre pregătirea în comun (Est și Vest) a ceva foarte urât la adresa României (vărsare de sânge, pericolul destructurării și dezmembrării naționale, etc.), am mai auzit-o și din alte surse și mi se pare credibilă. Dacă este intr-adevăr adevărată, asta l-ar înălța în memoria istoriei pe Horia Sima și i-ar spăla multe dintre păcate, demonstrând că măcar spre sfârșitul vieții a început să priceapă câte ceva din gândirea Căpitanului, care punea interesele Țării („Totul pentru Țară!”) înaintea celor personale sau de grup (partid).
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/a-fost-horia-sima-agentul-nostru
De altfel, o relatare a unei discuții cu Căpitanul mi se pare cea mai concisă și sublimă concentrare a esenței adevăratei Mișcări Legionare.

Pe scurt, într-una dintre scurtele pauze între cumplitele prigoane, un legionar din provincie ajunge în biroul Căpitanului și îi cere sfatul cum să procedeze dacă în viitor acestea vor reîncepe și legătura cu conducerea centrală va fi tăiată, la care Căpitanul îl îndeamnă ca în acest caz înaintea oricărei acțiuni pe care o va întreprinde în județul lui să se gândească dacă aceasta va fi spre binele Mișcării, iar dacă da să o pună în aplicare. „Am înțeles” a spus legionarul din provincie și a dat să plece, când Căpitanul l-a oprit. „Stai, nu am terminat… există și acțiuni care poate ar fi în beneficiul Mișcării, dar care ar fi în detrimentul Țării. În acest caz, înaintea oricărei acțiuni pe care o vei întreprinde te vei întreba dacă este în avantajul Țării și numai în acest din urmă caz o vei pune în aplicare”. „Acum chiar am înțeles” a răspuns legionarul din provincie și a dat din nou să plece, când a fost iarași oprit de Căpitan. „Stai, nu am terminat… există și acțiuni care poate ar fi în beneficiul Țării, dar care nu ar fi plăcute lui Dumnezeu. În acest caz, înaintea oricărei acțiuni pe care o vei întreprinde te vei întreba dacă este plăcută și lui Dumnezeu și numai în acest din urmă caz o vei pune în aplicare!”