De ce Ceaușescu ?

1. Domnule profesor ION COJA, de ce încercați să schimbați percepția publică asupra lui Nicolae Ceaușescu?

De naționalist ce sunt!… Nu-mi pică bine ideea că românii s-au lăsat conduși 25 de ani de un președinte criminal, analfabet, imbecil, hrăpăreț, mitocan și cum îl mai fac detractorii săi! Ar însemna că suntem noi un popor de nevolnici, de idioți, care ne lăsăm conduși de asemenea specimene umane handicapate în toate privințele! Fără nicio valoare, fără niciun merit! Ar fi cumplit de rușinos pentru neamul românesc dacă s-ar confirma așa zisele „crime” și aberații puse pe seama lui Nicolae Ceaușescu! După 27 de ani aceste crime nu s-au confirmat, nici măcar una!

2. Și dacă Ceaușescu n-a fost un criminal, un hoț și un incompetent, ci un ins cu atâtea merite, de ce poporul român l-a împușcatat în decembrie 1989? Asta nu-i o rușine și mai mare?!

Nu poporul român l-a condamnat la moarte pe Ceaușescu, nu poporul român l-a împușcat! În decembrie 1989, în zilele dinainte de proces, pe stradă nu a cerut nimeni moartea lui Ceaușescu. S-a reluat lozinca legionară Ori învingem, ori murim, adică era vorba de moartea la care erau dispuși să meargă tinerii ieșiți în stradă. Despre Ceaușescu s-a auzit o singură strigare: Ceaușescu judecat pentru sângele vărsat!… Dar lumea se gândea la o judecată dreaptă, nu rușinea cu care ne-a pătat obrazul procesul organizat de komimterniștii mai vechi sau mai noi, în frunte cu Iliescu, Brucan și Roman! Deci, nicicum nu se poate admite că Românii l-au împușcat pe Nicolae Ceaușescu! Este un neadevăr, când este spus de proști, și este o minciună când este rostită de persoane care cunosc cum s-au petrecut lucrurile. Mă refer la participanții la complot! Planul lor a fost ca soții Ceaușescu să moară în clădirea Comitetului Central, linșați, călcați în picioare de un grup de haimanale fără căpătâi, majoritatea țigani, care ar fi fost prezentați apoi ca „furia poporului”! Ca exponenți ai voinței românilor!… Și nimeni nu ar mai fi fost acuzat de crimă!… Această acuzație, acuzația de crimă, este corectă în cazul celor prezenți la proces, la care se adaugă cei ce au decis propriu zis lașul asasinat!

3. Și totuși nimeni nu i-a sărit în ajutor „marelui conducător”!

Dar cine a știut că va fi un proces sau că s-a dat o sentință de condamnare la moarte?! Ne-am trezit cu un comunicat la TV, cum că cei doi au fost judecați, condamnați la moarte și executați, aș zice executați hoțește! Da! S-ar părea că ar trebui să ne rușinăm până la ultima generație de români!… Dar fii pe pace! Hai să judecăm lucrurile la rece! Nimeni nu a cerut părerea românilor! Asasinarea Ceaușeștilor a fost un act de trădare, ca un cuțit înfipt pe la spate! Țin bine minte: Nimeni nu s-a așteptat la atâta nemernicie! Cei mai mulți români au rămas trăzniți, șocați de ce ni s-a arătat la TV în seara de Crăciun!

4. Considerați că a fost dinadins aleasă ziua de Crăciun pentru această fărădelege, cum o numiți dumneavoastră cu orice ocazie?!

Ce importanță mai are?! Zic mulți că dacă printre complotiștii decidenți s-ar fi aflat niște români adevărați, aceștia nu ar fi admis ca în ziua de Crăciun să se… bla, bla, bla!… Niște români adevărați nu ar fi făcut acea mascaradă de proces! Dar, desigur, acest „detaliu” poate fi considerat ca o dovadă de sfidare a sentimentelor creștine, sfidare împinsă până la batjocură! Oare pentru că era evreu Brucan a manevrat asasinarea lui Ceaușescu în ziua de Crăciun?…. Cred că majoritatea evreilor nu au gustat această „subtilitate” talmudică, dacă despre așa ceva este vorba!

5. De ce le-a trebuit „revoluționarilor” un Ceaușescu mort? Scos definitiv din joc! Nu era destul dacă l-ar fi condamnat la închisoare pe viață, să zicem?

Păi nemernicii ăia știau bine ce urmează să se întâmple! Știau bine ce vor să facă! Urma să se confirme toate cuvintele și avertismentele rostite de Ceaușescu la proces și în zilele premergătoare arestării lui! Știau bine nenorociții că lumea nu va întârzia să-și dea seama că „bâlbâitul” avusese dreptate! Nu trecea mult și lumea ar fi ieșit în stradă să ceară eliberarea lui Ceaușescu!

6. Credeți că lumea ar fi cerut revenirea lui Ceaușescu la guvernarea Țării?

Era prea bolnav ca să revină, dar ar fi avut un cuvînt greu în orientarea electoratului! Cele mai mari șanse după 1990 le-ar fi avut o mișcare politică cu Nicu Ceaușescu în frunte. Nicu Ceaușescu, dacă se afla adevărul despre cum „guvernase” județul Sibiu, devenea imediat unul dintre liderii autentici ai vieții politice!… Așa că a urmat și asasinarea lui Nicu Ceaușescu, de data aceasta pe cale medicală, ca să zic așa! Este un mare secret cine este medicul autor al asasinării lui Nicușor Ceaușescu ! Un secret atât de mare încât nu-l știau nici procurorii care l-au arestat pe nemernic, dar nu l-au arestat pentru crimă, ci pentru acte de corupție!… Da! Asasinul lui Nicu Ceaușescu este propriu zis după gratii. Iar cei care l-au împins la această crimă nu l-au mai putut apăra! Cel puțin deocamdată!… Să vedem ce condamnare va primi prin sentința definitivă!

7. Credeți că și Zoe Ceaușescu a fost asasinată?

Nu m-aș mira! Oricum, soarta ei încarcă conștiința noastră!… Nu cunosc detalii despre felul cum a trăit după decembrie 1989, dar nu-mi fac iluzii! Ca naționalist, nu recunosc sufletul românesc în felul în care unii românași de-ai noștri, nu mulți, e drept, s-au purtat față de copiii soților Ceaușescu!

8. Despre Marin Ceaușescu ce știți, ce credeți?

Eram convins că „l-au sinucis” colegii lui Dan Voiculescu, adică povestea cu securiștii care au uitat să deconteze la buget banii aflați în gestiunea lor!… Dar zilele trecute am avut o mare revelație, o mare surpriză! Am găsit pe Internet o înregistrare cu fiica lui Marin Ceaușescu, doamna profesoară Mihaela Ceaușescu, am cunoscut-o cu mare plăcere în 2004. Biata femeie a vorbit despre tatăl dumneaei și, mai ales, a citit din scrisoarea de adio a părintelui său, scrisă imediat după ce răposatul tată luase decizia de a încheia socotelile pe acest pământ! Surpriza pentru mine a fost calitatea textului… Un text impecabil! Să-mi fie iertat că vorbesc așa! Dar dacă Nicolae Ceaușescu a avut un asemenea frate, capabil să scrie textul pe care l-a scris într-un ceas de cumpănă cumplită, nu mai pot fi crezute bârfele ordinare despre familia în care s-a născut Nicolae Ceaușescu! De altfel, mai auzisem eu niște vorbe, chiar la persoane din Scornicești, despre frații Ceaușescu, vorbe care mi-au mers la inimă, la inima mea de naționalist! Nu, Ceaușescu și neamul său, cu frații săi, au onorat funcția supremă din statul numit România! O spun după ce am primit destule informații, unele nici acum nu sunt publice, din păcate! Deocamdată stau în banca mea!… Nu e datoria mea să le fac publice!

9. Vă cunoașteți bine și cu domnul Ion Ceaușescu, fratele mai mic.

Da, l-am cunoscut după 1990 prin Ieronim Hristea, regretatul domn Hristea Ieronim! Care i-a fost subaltern!… Am făcut lungi plimbări prin Herăstrău cu domnul Nelu! Un om onest, patriot desăvârșit, modest, iubit de toți cei cu care a avut de-a face!

10. Ați vorbit și despre Elena Ceaușescu? V-a explicat cineva de ce Nicolae Ceaușescu a ținut așa de mult să-i confere soției sale atâtea responsabilități publice, politice?

La o masă cu vreo patru generali la restaurantul MAI de pe Știrbey Vodă, unde călcam pentru prima oară, am pus și eu această întrebare. Toți cei de față fuseseră în apropierea soților Ceaușescu. Am primit mai multe răspunsuri și comentarii. Am auzit și cuvîntul șantaj, cică Lenuța l-ar fi avut la mâna pe Nikalai, cum îi zicea Petre Țuțea, cu un dosar politic. E foarte posibil însă ca Ceaușescu să fi simțit nevoia de a avea în apropierea sa imediată un om de încredere! De încredere totală că nu-l va trăda!… Amândoi au avut o demnitate fantastică la proces, în fața trădătorilor și a morții!
Cred că și Elena Ceaușescu ar merita o evaluare obiectivă, senină. Trebuie să fi avut și ea niscai merite care sunt acum ascunse!
Eu am fost foarte mirat să aflu de la un consătean din Buriaș, nea Ionică Gujă, că Elena Ceaușescu avea o zi pe săptămână când primea în audiență la primăria din Snagov oameni din zonă care aveau ceva de reclamat. Nea Ionică a reclamat un abuz săvârșit asupra sa, iar tovarășa Ceaușescu i-a făcut dreptate. După câteva zile s-a trezit bietul om cu câțiva haidamaci în curte care l-au amenințat că dacă se mai duce la tovarășa cu reclamații o pățește!… Mă întreb: cum de nu s-a aflat de acest frumos obicei al defunctei?!… A fost o impostoare, cu un doctorat scris de alții?!… Altceva ce i se mai poate imputa?

11. Lui Nicolae Ceaușescu ce aveți să-i imputați?

Multe, dar cu totul altceva decât ce i se reproșează de obicei și pe nedrept! Acest subiect să-l lăsăm pe altădată!

12. L-ați cunoscut personal pe Ceaușescu?

Nu! Nici măcar nu l-am văzut „pe viu”! Nici măcar la tribuna vreunui conclav comunist, miting etc. Eu nu am defilat niciodată, ca să ajung în fața tribunei oficiale și să-l văd! Eram scârbit și dezgustat de aceste manifestații! Dar hai să-ți povestesc ce era să pățesc eu cu Nicolae Ceaușescu! Pe la începutul anilor 80, când Ceaușescu a invitat la el 50 de scriitori, să afle de la fiecare ce are de spus, ce-l doare, ce-l nemulțumește!

13. Cincizeci de scriitori? De necrezut!

În două tranșe, 25 din aripa naționalistă, protocronistă, și 25 din aripa kominternistă, susținuți de Europa Liberă. Am încercat să fiu și eu pe listă, am tatonat terenul în ambele tabere! N-am încăput nicăieri! Asta a fost însă marea mea șansă, să nu fiu agreat nici de unii, nici de alții. Motivul? Cred că mă considerau imprevizibil!… Și chiar aș fi fost! Îmi pregătisem un discurs cu care să-l fac KO pe marele cârmaci. Pe scurt, i-aș fi vorbit cam așa:
Tovarășe președinte, lucrez la o carte despre cutremurul din 1977. A fost o tragedie care a scos însă în evidență frumoasele calități morale ale românilor! Mai ales în comparație cu ce s-a întâmplat la vecinii noștri de peste Dunăre! Iar prestația dumneavoastră a fost impecabilă, va intra în istorie cu siguranță!… Cartea este aproape gata, dar nu pot s-o termin! Căci în cartea mea sunt prinse și evenimentele de la Lupeni, cu greva minerilor din Valea Jiului, când iarăși dumneavoastră ați fost extraordinar de curajos și de mărinimos!… Numai că liderul minerilor, Constantin Dobre, cu care dumneavoastră ați stat de vorbă și datorită lui conflictul s-a aplanat, a pățit un accident de circulație pe o trecere de pietoni la Craiova, accident înscenat, se zice, de băieții cu ochi albaștri! Accident mortal!… Nu pot termina cartea fără să includ și această poveste urîtă!… Ce mă sfătuiți? La Europa liberă s-a afirmat că dumneavoastră ați avea legătură cu acest asasinat!

14. Ați fi avut curajul să-i vorbiți astfel?

Eram în fața a 25 de colegi!… Nu puteam păți nimic!… Decât că m-aș fi făcut de rușine, de rîsul curcilor! Constantin Dobre nu pățise nimic, ba chiar lui Ceaușescu îi plăcuse de el și-l adusese la București, să urmeze cursurile de la Ștefan Gheorghiu și să ajungă lider politic! Îl simțise că este un om de curaj și de caracter! Gest de mare boier din partea lui Ceaușescu! …Îți dai seama ce dezastru ar fi fost pentru mine dacă eram acceptat pe una din liste?!

15. Cineva acolo sus vă iubește!

Dar eu mă gândesc și altfel! Să zicem că-i trânteam în față lui Ceaușescu povestea cu Constantin Dobre! Ce ar fi urmat? E foarte probabil că eu aș fi mărturisit care este sursa dez-informației privind asasinarea lui Dobre: Europa liberă! Și aș fi putut s-o întorc zicând: Tovarășe secretar general, toți colegii mei aici de față au primit și ei această informație și o consideră adevărată! Auzim acum, de la dumneavoastră prima oară, o dezmințire! De ce această informație ajunsă la urechile tuturor românilor nu este dezmințită de nimeni în chip oficial, spre știința tuturor?!…
E de crezut că discuția ar fi putut ajunge și la acest punct, când tovarășul ar fi descoperit astfel cât de mult îl sabotează serviciile de propagandă, însăși Securitatea, lăsând să circule nestingherită o asemenea calomnie! Eu nu i-am iertat lui Ceaușescu această crimă niciodată! Am aflat însă adevărul prea târziu, după 22 decembrie, când Constantin Dobre a apărut la TVR complet viu… Ceaușescu era însă pe deplin împușcat!… Așa că mie de fapt și azi îmi pare rău că nu am fost admis de colegii mei să particip și eu la acea întâlnire cu Ceaușescu!

16. Aud prima oară de această întâlnire a lui Ceaușescu cu 50 de scriitori! 50, domnule profesor? Dar este o poveste extraordinară! Cum s-a desfășurat întâlnirea?

Păi, Ceaușescu i-a cam băgat pe toți în buzunar, în frunte cu președintele de azi al scriitorilor! Ceaușescu le-a dat o lecție de demnitate și de eleganță! Niciunul dintre participanți nu a povestit cum s-a făcut de rîs în fața conducătorului iubit! Nici măcar vreunul dintre viitorii „disidenți”! Toți au fost cuminți și în banca sa fiecare! Au plecat de la Ceaușescu cu coada între picioare, spăsiți și umiliți! Asta spun despre așa zișii internaționaliști, în frunte cu Crohmălniceanu și Dinescu!… Protocroniștii au fost destul de mulțumiți, deși nici ei nu au fost în stare să spună ceva din ce trebuia spus! Ceaușescu venise la întâlnire pregătit să audă orice critică!… Ai mai pomenit vreun președinte comunist sau necomunist care să fi organizat o asemenea întâlnire?!

17. Și cartea dumneavoastră despre cutremur? Ați mai terminat-o?

Nu, din păcate… Mi-au rămas doar fișele, niște însemnări, un fragment publicat în Pagini pestrițe…

18. În concluzie?

Concluzia ar fi că Ceaușescu a încercat să ridice România pe o treaptă „socială” superioară. Exact cum zicea el, cu „treapta superioară”! Există în lume un soi de club al statelor mai pricopsite. Care practică un exclusivism, am impresia, ca-n cluburile londoneze! Nu ești primit cu una, cu două!… Nu ești lăsat să îndeplinești criteriile! Ceaușescu a încercat să schimbe statutul României! Nu și-a dat seama pe câtă lume deranjează faptul că România ajunsese propriu zis să nu mai aibă nevoie de nimeni! Politica lui Ceaușescu de dobândire a unei autarhii economice se apropia de țintă! Aveam o economie într-adevăr „multilateral dezvoltată”. Dar noi nu prea înțelegeam atunci aceste cuvinte, le consideram sloganuri comuniste fără acoperire! Propagandă găunoasă! Am fost niște dobitoci, vorba unui mare înțelept!…
Ceaușescu a avut încredere în mari lideri politici ai lumii, care s-au purtat ca niște pușlamale, fără onoare, fără urmă de fair play! În frunte cu englezii. Gestul lor de a profita de înghesuiala din decembrie 1989 pentru a sustrage din România medaliile conferite de regina Angliei lui Ceaușescu este un gest teribil de jenant, de jalnic! Este un record din speța „neam prost”!
Când vezi în ce „palat” a locuit Ceaușescu, că a murit fără să aibă nicio proprietate, nici măcar o garsonieră în miile de blocuri construite pe vremea lui, necum vreun cont în bancă, ci doar un teanc subțire de câteva cecuri de 5000 de lei, dintr-acelea cu care puteai să câștigi o Dacia, te-apucă rîsul-plînsul! Și-ți vine să-ți dai palme, dacă ești cât de cât cinstit cu tine însuți! Îți dai seama, Elena Ceaușescu visa să câștige la CEC o Dacia!…
Ți-am promis că vom face și inventarul păcatelor lui Nicolae Ceaușescu, al greșelilor! Deocamdată, din mai multe motive, îmi propun să-l vorbesc numai de bine!

19. Spuneți-mi măcar unul din motivele care vă fac să-l vorbiți numai de bine!

Păi, să zicem, numărul mare de români care încă mai cred în denigrările și minciunile proferate la Europa Liberă și de sabotajul KGBist din țară. Aceste minciuni continuă să circule, întreținute de serviciile loiale criminalilor care l-au asasinat pe Ceaușescu și au distrus Țara după 1990!
La fel și despre legionari. Au greșit și ei, unii chiar cu păcat! Dar nu mă trage inima să fiu „obiectiv” și să vobesc despre greșelile legionarilor, câtă vreme denigrarea lor sistematică este în continuare politică de stat.
Dar să ne fie clar: cine îl mai înjură pe Nicolae Ceaușescu face astfel, poate fără voia lor, jocul asasinilor din decembrie 1989! Sunt tovarăși de drum și de idei cu Brucan, Iliescu, Roman și întreaga suflare kominternistă! Se încadrează, din prostie, în strategia anti-românească aflată în plină desfășurare! Duduie azi motoarele anti-românismului mai tare ca oricând!
Simplificând lucrurile, trebuie să înțelegem că avem de ales între Brucan & Roman și Ceaușescu! Între românism și anti-românism! Cale de mijloc nu există! Timpurile pe care le trăim ne obligă să fim radicali: ori laie, ori bălaie!

A consemnat Nikita Vlahos

10 mai 2017