Rezum: pe la mijlocul anilor 1990, într-o discuție cu dl Iulian Moisescu, acesta mi-a povestit că a fost de față, pe 23 decembrie 1989, în curtea Ministerului Apărării Naționale din Drumul Taberei, când Nicolae Ceaușescu a fost coborît dintr-un TAB și condus în clădirea ministerului, probabil la discuții cu cineva din ambasada URSS, după bănuiala dlui Iulian.
Această informație eu am preluat-o și am scris mai multe texte pe site pe acest subiect. L-am convins pe Adrian Păunescu, pe vremea când avea emisiuni la Antena, să facă o dezbatere pe acest subiect. La discuție a participat Sergiu Nicolaescu și Voican Voiculescu, iar la telefon a intervenit și generalul Kemenici, de la Târgoviște, toți trei susținând că Nicolae Ceaușescu nu a părăsit unitatea militară unde a fost adus în ziua de 22 decembrie.
În replică, eu am invocat o împrejurare bizară: în seara zilei de 22 decembrie 1989, la o oră destul de târzie, a apărut pe postul TV dl Ion Iliescu și a declarat că „nu se confirmă informația potrivit căreia soții Ceaușescu au fost arestați”! L-am auzit cu urechile mele pe Iliescu și m-am mirat că vine el pe ecran să ne facă un asemenea anunț!
În emisiune ne-am certat pe acest subiect, al enunțului făcut de Iliescu, până când ne-am trezit că intervine în studiou Titi Enache, personaj bine cunoscut al boemei literare din București, om dintr-o bucată, despre care știam că fusese prezent în TVR din ziua de 22 decembrie până după Crăciun. Titi Enache i-a cerut voie lui Păunescu să intervină și a declarat în mare cam așa: „Are dreptate Ion Coja, arestarea lui Nicolae Ceaușescu a fost anunțată abia pe 23 decembrie, în jurul orei 17.”
Ulterior, confirmări ale acestui detaliu – aducerea lui Nicolae Ceaușesu la București în dimineața zilei de 23 decembrie, am mai primit de la Nica Leon, generalul Marin Lungu și procurorul Doru Jipa. Și alții. Iar dl Iulian Moisescu mi-a dat voie să-i pomenesc numele, ceea ce nu făcusem la primele mele relatări.
Cu ceva vreme în urmă am reluat subiectul și mi-am adus aminte că există o carte în care sunt publicate toate intervențiile produse la TVR în ziua de 22 decembrie. Am făcut apel la cititori, dacă există vreunul care poate să-mi ofere spre consultare cartea respectivă. Am primit-o în câteva zile. Se cheamă Revoluția Română în direct, a fost publicată în 1990. Am citit-o cu atenție, o lectură interesantă după aproape 30 de ani. Voi face mai multe adnotări legate de acea zi fantastică în care, din întâmplare, nu am stat acasă tot timpul. Iar cât am fost acasă, am stat cu ochii pe televizor. Eram acasă când la televizor Ion Iliescu, vorbind de pe balconul CC-ului, a făcut acest anunț, pe care l-am regăsit consemnat în cartea Revoluția Româna în direct:
„Stimați… Stimați concetățeni… Ceaușescu, precum știți a fugit c-un helicopter din capitală. S-au dat dispoziții forțelor armate să-l aresteze. Avem știri că a fost prins în jurul Tărgoviștelui… va fi… când știrea va fi confirmată o s-o facem publică… (uraaa!) va fi arestat, supus judecâții publice! (uraaa! uraaa…)” (pagina 85)
Mi-aduc bine aminte că din aceste vorbe ale lui Iliescu eu am înțeles că Ceaușescu încă nu fusese prins și arestat. Citind acum cartea pomenită, găsesc pe acceași pagină consemnată intervenția pe post a unui cetățean. Îl citez:
„Cetățeanul (răgușit) – Români! Nu uitați! Nu putem pleca până nu e prins Ceaușescu! Aici stăm… ne vom organiza cum vom putea… cu alimentele, cu apa… și cu ce mai e nevoie. Rămânem aici până e prins. Am răbdat de foame atâția ani în șir vom mai răbda încă câteva minute. Trebuie să fie prins!”
Așadar, toată lumea a înțeles din declarația lui Iliescu că Nicolae Ceaușescu încă nu fusese prins. Declarația lui Iliescu poate fi „localizată” pe la ora 22, 22 și!
Din aceeași carte aflăm la pag. 55 că la un moment dat Teodor Brateș anunță:
„Nu știm cât de adevărată este această informație, dar dacă este adevărată, este o mare victorie a poporului… Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena au fost prinși… ei sunt la Târgoviște (urale putenice și aplauze)”
Asta se întâmpla în jurul orei 18, după socoteala mea. Am fost de față când pe televizor s-a dat această informație, această veste. După aceea eu am plecat de acasă, m-am dus la Uniunea Scriitorilor, așa că nu am auzit cu urechile mele declarația aceluiași Teodor Brateș de la pagina 62, adică din jurul orei 19 – 19,30:
„În plus, informația care am dat-o cu Ceaușescu, se pare că nu este verificată. A reușit să scape cu un autoturism 1.DB.4012, într-o Dacie albă. Se îndreaptă spre rafinăria Târgoviște.”
Asta la câteva ore după ce Ceaușescu fusese adus la regimentul din Târgoviște, iar prima grijă a comandantului unității fusese să informeze la București!… Ce l-a făcut oare pe Teodor Brateș să dea acest anunț mincinos?
Rămâne să stabilim când s-a făcut publică vestea că Nicolae Ceaușescu a fost arestat. Nu am nicio amintire în acest sens. Am însă toată încrederea în informația adusă de Titi Enache: la TVR arestarea cuplului Ceaușescu s-a anunțat public și oficial pe data de 23 decembrie, în jurul orei 17. Există alte păreri? Ce spun înregistrările păstrate, sper, în arhiva TVR?
Oricum, rămâne un mister motivul pentru care pe data de 22 decembrie s-a ținut secretă arestarea lui Nicolae Ceaușescu. Această împrejurare face și mai credibilă informația venită de la dl Iulian Moisescu: în dimineața zilei de 23 decembrie 1989 Nicolae Ceaușescu a fost adus la Ministerul Apărării Naționale. Nu se știe în ce scop. E de bănuit că s-a încercat o negociere. Între Nicolae Ceaușescu și cine? Ce ofertă i s-a făcut lui Ceaușescu, iar acesta a refuzat-o? Etc., etc…
Sunt întrebări la care avem dreptul să căpătăm un răspuns, răspunsul cel adevărat. Măcar acum!
Ion Coja
V-am trimis ieri un e-mail la adresa indicata, asa cum ati spus. Am atasat si 2 poze. Sper sa nu fi ajuns in „spam” sau alt folder. Daca puteti verifica as aprecia. Multumesc.
V-am trimis cate un mesaj pe cele 2 conturi de FB ale dvs. pe care le-am gasit. Cred ca va pot ajuta si vice versa.
Nu prea umblu pe FB Folosiți adresa de E mail: ioncoja13@gmail.com
Vă aștept!
i.c.