M-AM EXPRIMAT TOTAL NE-ACADEMIC

Ieri dupa amiza ma conversam pe mail cu un prieten. Cind terminasem de scris textul, aflu de la radio ca presedintele Iohannis depune o coroana de flori la Piata Universitatii. Am adaugat la finalul mail-ului: “La ora asta nea gaina depune o coroana de flori la Piata Universitatii. De ce azi si nu simbata? Ii e frica de ploaia anuntata? Pleaca la caprita lui cu genunchi de iapa batrina? Sau a fost anuntat ca vom fi multi revolutionari si s-ar putea sa aibe surprize neplacute?”. Dupa cum v-ati dat seama, „nea gaina” este numele de cod pe care i l-am dat lui Iohannis.

I-am ascultat apoi la radio si discursul tinut in fata universitarilor. A vorbit despre idealurile Pietii si a sugerat ca aceste idealuri au fost realizate anul trecut, prin realegerea lui.

Astazi, dintr-un articol al lui Cornel Nistorescu am aflat motivul devansarii depunerii de coroana: pe 13 iunie petrece in familie, la Sibiu, serbindu-si ziua de nastere. 13 iunie, o zi de doua ori neagra. Sa-i uram si noi la multi ani, maximul prevazut de legea penala. Citind textul articolului m-am enervat rau de tot asa ca trimitindu-l unor prieteni, am facut un comentariu neacademic, ireverentios, cum nu ma caracterizeaza, dar prea ma enervasem: „Cum isi permite porcul asta sa vorbeasca despre idealurile Pietii Universitatii? Cum isi permite sa o maculeze cu laboaiele lui si acum, si de revolutie?”

Inca mai sintem multi in viata care putem spune ca Piata aceea este a NOASTRA, nu a tradatorilor de tara.

Pe 21 decembrie a depus iar o coroana de flori si a vorbit despre idealurile revolutiei. Stie el care au fost acestea? Pe 21 dec. 1989 eu am fost acolo, el nu. Atunci si acolo au fost ucisi oameni, oameni care vroiau libertate, vroiau dreptate, vroiau o viata mai buna, vroiau o noua Romanie, dar nu cea pe care ne-au oferit-o predecesorii lui, nici cea oferita de el si de clica proprie.

Acum, a vorbit despre idealurile Pietii Universitatii. O fi citit despre acestea prin brosuri sau carti cu benzi desenate, fiindca a lipsit si atunci – probabil era prins cu meditatii nefiscalizate, cu intermedieri de adoptii, cu achizitia de case.

Am lipsit din Piata doar pe 22 aprilie (in prima zi), pe 27 si 28 aprile si pe 12 iunie. In rest, nu a fost nici o zi in care sa nu trec prin Piata cind imi terminam treburile.

Pe 22 aprilie, duminica, fusese un mare miting al opozitiei in zona Herastraului. Am plecat de acolo cu metroul, fara sa stiu ca o coloana se pregetea sa plece in mars spre centru – daca as fi stiut, m-as fi alaturat si eu lor.

Pe 27 aprilie am plecat cu Niculae Cerveni si Nica Leon la Timisoara unde se infiinta Alianta Nationala pentru Proclamatia de la Timisoara. Pe 29 dimineata, la sediul judetean al PNT-cd a fost conceputa contestatia impotriva candidaturii lui Iliescu la presedentia tarii. Din lipsa de dactilografa, a trebuit sa o dactilografiez eu, dupa care a fost semnata de reprezentantii tuturor partidelor, asociatiilor si sindicatelor prezente.

Apoi, ne-am dus in balconul din Piata Operei, plina de o masa enorma de romani. In timp ce vorbea Doina Cornea, cineva imi spune ca eu sint cel mai potrivit sa fug cu primul tren la Bucuresti, sa depun contestatia la BEC si sa anunt de la balconul Universitatii constituirea ANPT. La ora 23,45 imi indeplinisem ambele misiuni.

Pe 12 iunie am lipsit din Piata fiindca dupa amiaza avesesem sedinta de Consiliu la Barou si apoi, incepind CM de fotbal, m-am dus la parintii mei sa maninc si sa vad meciul. Exact pentru ziua in care am lipsit, noua politie politica urma sa ii bata pe viitori arestati din Piata ca sa declare ca eu si Leon i-am organizat in grupe de comando care a doua zi sa atace Politia Capitalei, Ministerul de Interne, Televiziunea si Radiodifuziunea!

Piata Universitatii are o legatura indestructibila cu mine, si nici o legatura cu Iohannis. Nici idealurile revolutiei sau ale manifestantilor nu au nici o legatura cu acesta. Daca ar avea un minim de bun simt, nu ar mai calca niciodata acolo – dar ti-ai gasit, Iohannis si bunul simt! Bun simt la cineva care se catara pe cadavre!

Dan Cristian Ionescu