Dar daca PSD declanseaza campania de demitere a Presedintelui Johannis?

Asa cum Romanii au mai experimentat de doua ori , Constituția României prevede si posibilitatea demiterii președintelui țării. Acesta poate fi suspendat prin votul Parlamentului și demis prin referendum. Articolul 95 din Constituția României prevede că președintele poate fi suspendat „ în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”. Ori in prezent ,cand Presedintele si-a anuntzat CLAR intentia de a „scoate”(?) de la putere principalul partid al tarii pentru faptul ca – dupa opinia sa personala – „PSD nu s-a reformat”! Sa trecem peste epitetul… „Ciuma Rosie”! folosit frecvent de premier si presedinte, cand au amenintzat ca il vor scoate din viatza politica..

Propunerea de suspendare a Sa trebuie inițiată de cel puțin o treime din totalul senatorilor și deputaților, iar suspendarea se face prin votul majorității senatorilor și deputaților reuniți în ședință comună, după consultarea Curții Constituționale.Conform Articolului 95, președintele are dreptul să dea explicații, în fața parlamentarilor, privind faptele care i se impută.Si i se imputa multe !! Dacă propunerea de suspendare din funcția de președinte este aprobată de majoritatea parlamentara, se va organiza, în cel mult 30 de zile, un referendum pentru demiterea președintelui. Referendumul este validat dacă prezența la urne este de cel puțin 30% din numărul total al alegătorilor înscriși pe liste.Pe durata suspendării președintelui, interimatul este asigurat de persoana care ocupă a doua funcție în stat, cea de președinte al Senatului, potrivit articolului 98 din Constituție.Intamplator,un P.S.D,-ist ! Presedintele partidului a sugerat astăzi că PSD in alianța cu ProRomania – ALDE nu exclude o posibila suspendare a președintelui, după ce șeful statului a anunțat că refuză propunerea de normalizare politica a celor trei formațiuni .Conducerea aliantei anti PNL a spus că va discuta cu partenerii din coaliție și că vor decide ce vor face în continuare. „Dacă în urma aceste analize vom ajunge la concluzia că trebuie să-l suspendăm pe președinte, nu vom avea nicio ezitare”.

PSD,ProRomania și ALDE, care au majoritate în Parlament, consideră că președintele este obligat să accepte propunerea făcută de coaliția majoritară.Conform Constituției, articolul 98, „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”. Conform articolului 103, „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Articolul 95 din Constituția României. În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României – care are cateva „incalcari majore la activ ” poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, (1) cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.Ori ce pate fi mai grav decat ignorarea flagranta a preverilor Constiutiei…(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.(d.d.rujan)

*

Nota redacției: Iubite coleg Puiu Rujan, Încă din primul an al domniei lui Johanis au existat motive de suspendare, iar eu le-am prezentat năucilor din PSD argumentele de atunci. Din păcate PSD nu este capabil să vină cu un candidat valabil în locul neamțului!