V-am urmărit, cu interes crescând, interviul din 18 Aprilie și mi-au plăcut distincția, luciditatea și realismul Dumneavoastră (mai ales perspectiva asupra raporturilor pe care România ar trebui să le aibă cu Rusia). Ziarista Alina Palico a fost impecabilă. 
Nu cred că va exista o unitate creștină opusă islamului, însă unitatea panortodoxă ar putea deveni o realitate. Ideea lui Hungtington, care confundă civilizațiile cu religiile, este o teorie de semidoct și am tratat-o ca atare de acum 25 de ani. Există o confesiune ortodoxă, însă nu există o civilizație care să-i corespundă. Bizanțul a fost inițial un imperiu roman, a devenit bizantin, apoi, cum bine a spus Iorga s-a transplantat în Rusia, în Țările Române… Așa încât o civilizație nu se suprapune cu o religie sau cu o confesiune. Hungtington și Fukujama sunt semidocții unui Occident intrat în cea mai cumplită decadență și care va capitula în fața islamului.
Perspectiva Dumneavoastră asupra Basarabiei și României, implicit a raporturilor dintre ele, mi-au dat un prilej de admirație intelectuală și de a învăța ceva. Sunt bucuros că mi-ați fost profesor.
 
Vă felicit încă o dată,
 
Dan Ciachir