D-le Vinereanu,

sa inteleg ca dv situati formarea poporului roman numai in nordul Dunarii? Pentru ca numai asa puteti considera retragerea lui Aurelian drept o stavila a romanizarii.
Dar ce ne facem cu Dacia Ripensis (actualul Timoc, plin de romani) si cu Dacia Mediterranea, cu Constantin si cu Iustinian, cu ceilalti imparati traco-daci, toti din sudul Dunarii? Ce ne facem cu aromanii, cu Asanestii?
Adevarul e ca romanii s-au format in nordul si in sudul Dunarii. Celor din sud retragerea lui Aurelian nu le-a stopat romanizarea ci le-a amplificat-o prin sporirea numarului de romani cu cei refugiati din nord. Iar legatura dintre sudul si nordul Dunarii nu a fost niciodata sistata, astfel ca romanizarea s-a prelungit cu secole bune.
La ce ar mai fi construit Constantin podul peste Dunare daca nu ar fi fost in nord o populatie cu elemente romane? La ce ar fi fortificat Iustinian cetatile din nordul fluviului daca nu ar fi avut acolo popor romanizat?
Sf. Paulin de Nola in poemele dedicate lui Niceta de Remesiana scria: “Te duci la dacii boreici, cei care canta lauda lui Hristos cu inima romana”. Asta nu este exprimarea explicita a procesului de romanizare? Si suntem la anul 400, mult dupa retragerea lui Aurelian.

Nota redacției. Punem pe prima pagină acest coemntariu semnat cu pseudonimul KOSON.  Sunt aproape emoționat de frumusețea formulei propuse de Sf. Paulin de Nola: „ Dacii boreici (adică de la Miază-Noapte), cei care cântă laudă lui Hristos cu inimă romană!”

Ar merita să treacă în manualele școlare acest citat.

Da, sunt multe lucruri privitoare la istoria noastră care nu se cunosc îndestul! Marele istoric Panaitescu spunea că romanitatea și romanizarea noastră este capitolul cel mai puțin cercetat de istorici!…