Se stie ca in lipsa fondurilor, lucru neimputabil arheologilor nostri, si in lipsa unor colaborari cu universitati de prestgiu din strainatate, cu potenta financiara, lucru care se poate imputa, arheologia noastra e la pamant. In schimb au aparut cativa arheologi amatori inimosi care au facut o serie de descoperiri extraordinare. Printre aceste mentionam:
1) Castellum Agas din loc. Goioasa/Agas jud.Bacau desoperit in 2017 de V.Totoianu
2) Drum roman pe V.Nadasului si fortificatie romana descoperit in 2013 de arheologul Dan Buzea si Totoianu
3)Fortificatia de pe Muntele Crai-Prahova din perioada migratiilor descoperita de Ladislau Kapitany
De ce sunt importante aceste descoperiri? Pentru ca demonstreaza cat de puternica a fost prezenta romana in Dacia atat la nivel de legiuni cat si de trupe auxiliare si mai ales faptul ca romanii au avut o prezenta militara activa in afara provinciei Dacia, respectiv in Moldova, Muntenia unde tineau sub observatia populatia locala iar in caz de nevoi se deplasau prin intermediul drumurilor romane in apararea Daciei. Multa vreme provincia Dacia a fost vazuta ca o excentricitate a Imparatului Traian, dar descoperirile arhelogice : castre, drumuri romane, valuri de pamant dovedesc o strategie de aparare diferite, respectiv apararea in interior. Faptul ca Dacia avea mai multe castre decat Britania demonstreaza dat de importanta a fost prezenta armatei romane in zona si de ce procesul de romanizare a fost atat de repede.

*

Nota redacției: Pentru prezența în Dacia a mulțimi de coloniști romani pledează și un fapt prea ușor trecut cu vederea: numărul mare de monumente funerare în limba latină. Lăsând deoparte Italia, în Dacia aceste monimente funerare sunt la număr egale cu monumentele funerare din tot restul imperiului roman