Domnul MIRON SCOROBETE pregătește o nouă ediție a cărții sale DACIA EDENICĂ, o carte excepțională despre trecutul nostru pre-latin. Despre lumea fascinantă a geto-dacilor, reconstituită cu harul perceperii miraculoase, la care nu ajungi decât prin asimilarea totală a ceea ce se poate numi argumentația științifică. Există ceva dincolo sau deasupra acestei argumentații, un mod de a demonstra valabil numai pentru cei adânciți în cercetarea cinstită și profundă, fără a face rabat de la ceea ce se cheamă erudiție și cultură. Pe piața noastră inundată de betegi la minte care se visează istorici, dar n-au pierdut măcar un ceas prin bibliotecă, va să apară o nouă ediție a unei cărți care, singura până acum, valorifică propriu zis moștenirea rămasă de la Nicolae Densusianu.
Domnul MIRON SCOROBETE onorează spațiul nostru virtual încredințându-ne unul din noile capitole cu care se va împodobi noua ediție a Daciei Edenice. Prima ediție s-a bucurat de sprijinul material și sufletesc al lui Bartolomeu Anania. Pentru noua ediție ne gândim cum am putea face să facem ceva pentru apariția cărții într-un tiraj generos, care să satisfacă setea publicului românesc pentru tot ce înseamnă antichitate geto-dacică. Cartea domnului MIRON SCOROBETE este un model de cum trebuie făcută arheologia spirituală! Pe mulți îi va popi cu această carte, dacă va avea tirajul necesar producerii unui impact veritabil.Cel meritat. Cel de care avem nevoie pentru alungarea năimiților din Templu.
O NOUĂ TROIE: ADEVĂRATA SARMISEGETUZĂ
Un nume pe nedrept uitat: Constantin Zagoriţ. Un nume însă de care nu numai că merită să ne aducem aminte, dar care s-ar putea să capete o celebritate nu mult diferită de a lui Schliemann. Pentru că, aşa cum Schliemann, în ciuda tuturor scepticilor care nu-i dădeau nici o şansă, a descoperit Troia, Zagoriţ, înfruntând şi el scepticismul istoricilor oficiali, a localizat ruinele unei cetăţi antice pe care el o credea a fi fost adevărata capitală a lui Decebal, ipoteză ce, dacă cercetările viitoare o vor valida, va produce o zguduire fără egal în toată istoriografia română.
Să facem însă de la început precizarea că Zagoriţ nu era un amator, aşa cum, necunoscându-l, lumea ar putea să-l considere. Era nu numai un om cu totul serios ci şi un profesionist de elită. El era geograf militar, un cadru de specialitate aşadar, cu aplicaţie specială la particularităţile pe care terenul le posedă din punct de vedere tactic, „unul din cei mai buni cunoscători ai reliefului României şi, fără contestare, în întreaga ţară cel mai bun scrutător al modificărilor artificiale suferite de liniile naturale ale terenului în decursul timpurilor…”,[1] aşa cum era caracterizat în epocă. Or, tocmai această capacitate particulară, potenţată de excepţionala sa pregătire profesională şi de practica îndelungată, l-a putut duce la şocantul rezultat: „călăuzit de câteva cute, abia observabile pentru un ochi format, ale pantelor dealului de la S-E de orăşelul Haţeg, a reuşit să reconstituie acolo incinta unei vechi cetăţi”[2], pe care el o identifica a fi Sarmisegetuza.
Colonelul Constantin Zagoriţ s-a născut la 10 septembrie 1882.
A absolvit ca şef de promoţie Şcoala Superioară de Război. Geograf cu merite unanim recunoscute, a făcut parte din comisia de topografi care a realizat documentaţia pe baza căreia s-a trasat graniţa de vest a României după Tratatul de la Trianon. În legătură cu aceasta, a publicat studiul Mai multe hărţi ale Transilvaniei şi graniţei dinspre Ungaria (Ploieşti, 1938, 23 p. + 9 hărţi etnografice, economice şi religioase) în care demonstrează că România nu a fost avantajată prin fixarea actualei graniţe de vest ci, dimpotrivă, a abandonat în partea ungară multe localităţi total sau majoritar româneşti ale căror hărţi geograful le realizează amănunţit. Că Zagoriţ a publicat studiul în 1938 e explicabil pentru că era momentul în care problema Transilvaniei era din nou agitată şi războiul era pe punctul de a izbucni. Din păcate, subiectul e actual şi azi şi acele documente întocmite de Constantin Zagoriţ se impun oficialităţilor prezente ca bibliografie obligatorie.
Avansat colonel, a fost comandantul Regimentului 7 Linie Ploieşti. Locuia în acest oraş pe strada Regina Maria la nr. 17. Dar el era nu numai militar, nu numai intelectual, ci şi un tip modern, iubitor al sportului. În calitatea pe care o avea, a donat o parte din terenul regimentului pentru construirea stadionului ce va fi al echipei de fotbal – sport atunci, la noi ca şi în restul lumii, incipient dar în spectaculoasă ascensiune – echipa „Unirea Tricolor”, nume ce în copilăria mea avea o rezonanţă glorioasă.
Dar faima lui Constantin Zagoriţ a provenit de la localizarea de către el a capitalei lui Decebal într-un punct la care nimeni nu se gândise şi la care istoricii de profesie chiar refuzau să se gândească.
Imediat după înfăptuirea României Mari era firesc ca noile provincii revenite la Patria-Mumă să fie investigate din toate punctele de vedere, cel tactic-militar situându-se în fruntea priorităţilor. Încă în 1920, Constantin Zagoriţ, ca ofiţer al Diviziei a XVIII-a şi ca experimentat geograf, a făcut o recunoaştere tactico-topografică a Ţării Haţegului. Cum dealul de la Subcetate, din imediata vecinătate a Haţegului, i-a atras atenţia prin forma sa semeaţă, cu piscul din care domină împrejurimile în tus-patru părţile, flancat pe trei laturi de pante prăpăstioase inabordabile, l-a studiat în amănunţime. Ca, surpriză: zărind prin pădurea deasă „nişte cute, abia observabile pentru un ochi format”, cu flerul său infailibil dar şi cu mijloacele specialistului să-şi dea imediat seama că acele dungi nu sunt creaţii ale naturii ci „modificări artificiale suferite de liniile naturale ale terenului”, nu risipite arbitrar ci legate într-un sistem coerent. Suplinind cu fantezia sa lipsa aparatelor care privesc în adâncime prin straturile solului, azi existente, atunci încă nici măcar imaginate, a şi văzut aievea o impunătoare cetate ale cărei ziduri zac ascunse sub pământ, lăsându-se ghicite doar de nişte cute de-abia observabile pe sub vrafurile de frunze ale toamnelor trecute.
„Forma arhaică a acestei incinte, aspectul ei de pierdută vechime şi aşezarea ei asupra unui defileu în coasta marelui drum al Daciei antice Orşova-Alba Iulia, la răscrucea cu drumul ce vine din Oltenia prin trecătoarea Jiului şi în acelaşi timp în punctul către care converg potecile munţilor ce înconjoară Ţara Haţegului, nu lăsa un moment în îndoială pe expertul ofiţer, că se găseşte în faţa, necunoscutei până azi, capitale a faimosului Decebal. Marea artă a aşezării ei tactice îi dădură convingerea neasemănatei genialităţi a Dacului de acum două mii de ani. Nimeni la noi, nici chiar ţăranii din satele vecine nu bănuiseră existenţa celebrei cetăţi în acel loc. În concepţiunea dacă, evidenţiată de colonelul Zagoriţ, cetatea Sarmisegetusa nu e numai incinta fortificată în suprafaţă de 40 pogoane, ci întregul deal triunghiular (cu laturi între 2½-3 kilometri) de 740 pogoane, aproape 4 kilometri pătraţi pe care ea este aşezată […] În natură, aşezarea incintei fortificate, măreţ cuib de vulturi, este splendidă. Tăria ei în afară de pantele aspre ale coastelor, se întemeia pe două îndemânatice pieţe de arme, cu ape de izvoare, tăinuite în inima dealului…”[3]
Colonelul Zagoriţ şi-a publicat rezultatele cercetărilor referitoare la inedita situare a Sarmisegetuzei în primăvara anului 1937 sub titlul: SARMIZEGETHUSA, – Unde cred că s-a găsit în adevăr, întemeiat pe consideraţiuni militare, geografice, topografice şi fortificaţiuni găsite pe teren, de Colonel Zagoriţ Constantin, 23 pagini cu 4 hărţi anexe, Ploieşti, Tipografia Concurenţa, 1937.
Imediat, în 14 iunie a aceluiaşi an, Constantin Daicoviciu, care-l seconda pe profesorul D. M. Teodorescu la săpăturile din munţii Orăştiei, în Curentul, nr. 3364, ediţia a III-a de provincie, „contestă orice temeiu ştiinţific şi arheologic nouei descoperiri”.
În replică, Zagoriţ a venit cu noi precizări: SARMIZEGETHUSA II. Alte păreri cu răspunsurile cuvenite că Sarmizegethusa s-a găsit acolo unde am afirmat eu, 35 pagini cu 2 hărţi anexe (Ploieşti) tipografia Voinţa Prahovei, 1937. Argumentele aduse de geograful militar sunt cu totul convingătoare. Dar cantonarea dezbaterii la stadiul teoretic, fie că părerile sale sunt împărtăşite, fie că sunt respinse, e sterilă. Singura modalitate de tranşare a adevărului e studierea pe teren a vestigiilor, arheologii urmând să stabilească dacă acestea aparţin unei fortificaţii dacice şi dacă aceea a fost capitala lui Decebal.
Profesorul Gh. Petrescu-Sava îşi încheie astfel „darea de seamă despre noua descoperire a colonelului C. Zagoriţ”, din care am extras datele prezentate anterior: „Propun reconstruirea celor doi kilometri de muri ai semeţei incinte, cu materiale de felul celor constatate pe loc şi în formele arătate de Columna Traiană, ca o mărturie a vredniciei şi mândriei epocei noastre. Cer interzicerea scobăcirii ab libitum înlăuntrul ei şi permiterea săpăturilor, cu mâini delicate şi uşoare, numai unor oameni cu pricepere şi răbdare probată, cari desbrăcaţi de scepticismul distrugător, cum se vede încolţind în multe ramuri de activitate, să simtă şi să cruţe sufletul acestui glorios şi tainic monument, pe care îmi iau îndrăzneala a-l numi «sfânta sfintelor » neamului nostru.”[4]
Constantin Zagoriţ a murit la 22 august 1944, în chiar ajunul actului politic ce a schimbat cursul istoriei noastre şi a celei europene, şi a fost înmormântat în cimitirul Viişoara din Ploieşti.
În deceniile ce au urmat, convingerea că Sarmisegetuza s-a găsit în munţii Orăştiei a triumfat, varianta lui Zagoriţ fiind respinsă categoric şi repede uitată. Şi ar fi rămas îngropată definitiv dacă nu ar fi fost descoperită recent şi îmbrăţişată entuziast de profesorul şi scriitorul Gligor Haşa care a făcut o adevărată pasiune din promovarea ei.
Oraşul Haţeg şi dealul cetăţii
Cel mai autorizat cunoscător al evului mediu timpuriu românesc, istoricul Radu Popa, spune referitor la „cetatatea regală de la Haţeg”: „Cât despre cetăţile medievale propriu-zise din Ţara Haţegului, principalul rol militar şi politic l-a avut, cel puţin în epoca din care avem ştiri scrise, cetatea de la Haţeg. Ea se află pe culmea care încheie şirul de dealuri ce formează hotarul nordic al Depresiunii Haţegului, deasupra strâmturii care marchează limita dintre cursul superior şi inferior al râului Strei, deci într-o poziţie excepţională în chiar inima Ţării Haţegului” (s.n.).
Radu Popa se referă la cetatea medievală. Dar dacă o transpunem pe aceasta în epoca antică, precizările lui, deloc subiective ci aparţinând unui om de ştiinţă cu totul exact în aprecieri, („principalul rol militar şi politic l-a avut cetatea de la Haţeg”, situată „într-o poziţie excepţională în chiar inima Ţării Haţegului”), sugerează că cetatea de la Haţeg nu putea fi decât capitală. După cum titulatura de „cetatea regală” oficială în evul mediu poate fi prelungirea calităţii supreme de „Regia”, atribuită Sarmisegetuzei antice.
O observaţie elementară care face imposibilă situarea Sarmisegetuzei în munţii Orăştiei: o capitală nu se aşază într-un loc total izolat, înconjurat de mari spaţii nelocuite, expusă din capul locului să cadă pradă unui atac inopinat, aşa cum Grădiştea Muncelului e. Dimpotrivă, cetatea de scaun trebuie să aibă în imediata vecinătate o zonă cu densitate demografică substanţială, cu aşezări din care oamenii să poată fi oricând mobilizaţi să sară direct din gospodăriile lor în formaţiile de luptă, poziţie pe care dealul de la Subcetate, în chiar centrul Ţării Haţegului, o are la modul superlativ.
Ansamblul sanctuarelor din munţii Orăştiei nu prezintă deloc caracteristicile unui centru politic, administrativ şi militar. Situat pe înălţimi, în cea mai deplină solitudine, el are atmosfera unui loc de reculegere, de rugăciune, de contemplare a bolţii cereşti, atmosferă înrudită nu cu cea a castrelor ori cazărmilor ci cu cea a sihăstriilor creştine şi a observatoarelor astronomice.
Şi apoi, romanii nu-şi puteau zidi Sarmisegetuza lor (Ulpia Traiana) la zeci de kilometri de Sarmisegetuza dacă, ci în apropierea acesteia, aşa cum şi-au zidit Apulumul lor lângă Apulonul dac de la Piatra Craivii şi Napoca lor lângă Napuca dacă.
Şi încă un argument deloc de neglijat. Ştim de la Dio Cassius că Decebal şi-a îngropat tezaurul sub albia râului Sargetia. Streiul însă, cu care e identificată Sargetia, se afla la o distanţă apreciabilă de cetăţile din Munţii Orăştiei şi ne e greu să ne imaginăm cum vor fi fost transportate acele nepreţuite greutăţi zeci de mile prin munţi şi încă în grabă, sub presiunea timpului. În schimb, Streiul trece exact pe la piciorul vârfului Orlea, la o aruncătură de piatră de cetatea pe care Zagoriţ o consideră a fi Sarmisegetuza şi de unde coşurile cu odoare puteau fi trase pe pantă în jos şi de către femei şi copii.
O baladă din ciclul Novăceştilor începe astfel: „În Ţara Haţegului/La biertu-mpăratului/Gruia bea cu fetele…”[5]
Ne situăm, desigur, în plină epocă mitologică, antehomerică. În viziunea populară, aşa cum chestionarele lui Nicolae Densuşianu o atestă cu claritate, novacii erau „în vechime, oameni foarte mari, care puteau să calce din munte în munte”; „cei mai mari şi mai voinici oameni de pe pământ. Picioarele lungi de 20 stânjeni, mâinile groase de 1 stânjen”; „oameni foarte mari ce au trăit în vechime” etc. Formulările aceasta ne aduc însă în minte textul din Vechiul Testament în care e vorba de nişte fiinţe semifantastice: „În vremea aceea se iviră pe pământ uriaşi, mai cu seamă de când fiii lui Dumnezeu începuseră a intra la fiicele oamenilor şi acestea începuseră a le naşte fii: aceştia sunt vestiţii viteji din vechime” (Facerea, 6,4), un fel de semizei, cum apar. Identitatea vizibilă cu ochiul liber dintre cele două surse nu e una întâmplătoare ci ele, cu siguranţă, se referă la acelaşi subiect pentru că iată ce spun imediat chestionarele lui Nicolae Densuşianu: Novac e „om gigantic ca şi jidovul”; „Novac, jidov şi uriaş au aceeaşi semnificaţie”[6], sintagme ce fac legătura cea mai directă cu textul biblic. Pe harta lui Zagoriţ înfăţişând cetatea de aici se află un punct numit « Piatra Patul Jidovului ». Iar în ce străfund al vechimii am plonjat ne-o sugerează faptul mai mult decât sigur că ţăranii care-i vedeau pe novaci astfel nici vorbă să fi cunoscut Biblia şi că, în realitate, şi ei şi textul din Vechiul Testament se referă la epoci mult anterioare lui Moise, păstrate deci de memoria colectivă de cu mult mai înainte ca Biblia să fi fost scrisă.
În limitele subiectului nostru însă, pe noi ne interesează că acei novaci petreceau „la biertu-mpăratului” care se afla „în Ţara Haţegului”, că, aşadar, exista o legătură între curtea împărătească şi Ţara Haţegului, situaţie pe care colectivitatea care cânta aceste balade o avea încă vie în memorie.
Şi ca să ne apropiem cât mai mult de acele epoci mitologice, când novacii populau Ţara Haţegului, cu datele istoriei noi putem coborî „curtea împărătească” de la Haţeg până în Hallstatt, pentru că iată ce spune Octavian Floca: „La vest de înălţimea Orlea [cu Sarmisegetuza lui Zagoriţ], care poartă pe culmea sa ruina fortificaţiei feudale, pe dealul Petriş, au fost constatate, prin săpături arheologice, urmele unei aşezări hallstattiene, întărită cu valuri”[7], o adevărată cetate, aşadar, în contextul vremii, veritabilă „curte împărătească”.
Or, venind pe firul veacurilor şi mileniilor, între „curtea împărătească” hallstattiană istoric, „novăcească” mitologic şi „Cetatea regală” a Haţegului medieval, Sarmisegetuza Regia a lui Decebal nu numai că îşi găseşte locul firesc dar şi-l impune cu necesitate pentru a nu fi întreruptă continuitatea.
[1] Petrescu-Sava, prof. Gh. „Sarmizegethusa. Colonelul Constantin Zagoriţ din Ploieşti descoperă, într-o pădure de lângă orăşelul Haţeg, cetatea de scaun a faimosului Decebal, regele strămoşilor daci”. Gazeta cărţilor, 15-31 dechemvrie 1937, apud Ardealul. Istorie şi dăinuire, anul 2, nr. 3, 2012, p. 2.
[2] Idem.
[3] Ibidem, pp 2-3.
[4] Ibidem, p. 3.
[5] Amzulescu, Al. I. Balade populare româneşti. Bucureşti: Editura pentru literatură, 1964, vol. I, p. 169.
[6] Fochi, Adrian. Datini şi eresuri populare de la sfârşitul secolului al XIX-lea: Răspunsurile la chestionarele lui Nicolae Densuşianu. Bucureşti: Editura Minerva, 1976, pp. 215-216.
[7] Floca, Octavian. Regiunea Hunedoara. Ghid turistic cu un Cuvânt de însoţire de Acad. Prof. C. Daicoviciu. Deva: 1957, p. 260.
[…] modificărilor artificiale suferite de liniile naturale ale terenului în decursul timpurilor…”,[1] aşa cum era caracterizat în epocă. Or, tocmai această capacitate particulară, potenţată de […]
Articolul despre cetatea Hateg circula de ceva vreme pe internet (cred ca din 2011). Din pacate insa nu prea are baza. Cetatea nu are nimic caracteristic constructiilor dacice (zidurilor), fiind vorba de piatra neregulata cu mortar. Chiar daca datarea in sec. 14 nu e chiar batuta in cuie, nici antica nu e. In plus, mortarul a fost adus de romani, dacii nu au construit cu ajutorul sau. Nici nu se intampla astfel de accidente, vreau sa spun, daca adevarata capitala dacica ar fi fost construita in acel stil, ar fi trebuit sa existe alte cateva ziduri (cetati) dacice de acelasi tip, dar…
De asemenea conversia coordonatelor lui Ptolemeu in coordonate moderne are deocamdata o toleranta prea mare, Gradistea sau Hateg pot fi la fel de bine asimilate lor. Apoi admitand pentru moment ipoteza, asta ar insemna de fapt ca adevarata capitala dacica a fost cucerita definitiv in primul razboi daco-roman, Tara Hategului fiind anexata la imperiu in urma pacii din 102 (nu ca in cazul Sarmisegetusei unde doar temporar a ramas o garnizoana, care ulterior s-a retras, sau mai probabil a fost expulzata de daci de acolo prin 103).
Ipoteza se bazeaza mai mult pe o deductie de genul ca Sarmisegetusa pe care o stim era prea mica la vremea primului razboi daco-roman (doar terasele I si II, terasele III si IV fiind extinderi ulterioare) pentru a adaposti o garnizoana cu adevarat puternica si a depozita suficienta hrana pentru un asediu indelungat (fiind dificil de asediat mai mult prin pozitia inalta), prin urmare ca nu ar fi logic sa fi fost adevarata capitala.
Scoala Ardeleana si manipularea latinitatii de cancelarie a Vaticanului. Dacomanie si latinitate in virtutea curentelor straine deznationalizatoare – eseu
O ALTĂ CAPCANĂ ÎMPOTRIVA CONŞTIINŢEI NAŢIONALE
Este greu, pentru cei mai mulţi, să scape de şabloane şi prejudecăţi. De ce? Pentru că folosirea şabloanelor şi prejudecăţilor uşurează mult procesul de gândire. Pentru că folosirea şabloanelor şi prejudecăţilor este promovată masiv de mass-media. Pentru că aşa este obişnuinţa, pentru că aşa este mai uşor.
Da.
Şi, totodată, foarte greşit.
Simplificarea poate, de foarte multe ori, să ducă la înşelare, minciună, falsificare.
Simplificarea în domeniul istoriei cu atât mai mult.
Dar este eficientă!
Vaticanul a constatat, după sute de ani în care nu a putut depărta pe români de Ortodoxie, că prin câteva şabloane poate câştiga foarte mult. Şi a promovat aceste şabloane prin „Şcoala Ardeleană”. Sau, mai bine zis, printr-o anumită latură a Şcolii Ardelene. Căci, paradoxal, în ceea ce se numeşte de obicei „Şcoala Ardeleană” au fost incluşi, la grămadă, şi uniaţii de la Blaj, dar şi oameni care erau cu hotărâre împotriva Uniaţiei. Şi oameni care erau adepţii latinomaniei filocatolice, dar şi oameni care erau împotriva acestui curent. Autorul unei scrieri ce combate latinomania – „Pierit-au dacii?” – este pus pe picior de egalitate cu cei care încercau să mutileze limba română după chipul latinei de cancelarie a Vaticanului. Şi aici se aplică şabloane, care au rostul de a-i manipula pe ardeleni, de a-i face să creadă că toţi marii oameni din Ardealul secolelor XVIII-XIX au fost uniatişti şi ultra-latinişti. Fals! La fel de fals pe cât de falsă este ideologia latinistă de la Blaj.
În Ţările Române s-a încercat
realizarea unui echilibru obiectiv între moştenirea latină şi cea dacică.
Şi aici a fost o anumită simplificare.
Slavii au fost declaraţi direct ca neglijabili pentru istoria românilor – ceea ce nu este adevărat. Celţii şi germanicii au fost aproape boicotaţi. Sciţii au fost cel mult menţionaţi ca figuri exotice. Legăturile dintre migratori şi români au fost, de obicei, lichidate rapid prin câteva şabloane (de tipul „apa trece, pietrele rămân”, în cel mai bun caz).
Simplificări, simplificări.
Unele îndreptăţite. Altele nedrepte sau chiar extrem de nedrepte.
Au venit apoi tancurile sovietice.
Şi, desigur, printr-o altă simplificare, slavii au devenit extrem de importanţi pentru istoria românilor, chiar mai importanţi decât romanii şi dacii.
Ieşirea, din nenorocire tot politică, a fost tot o simplificare masivă.
Pentru că latinii, ca unii legaţi de Constantinopol şi Roma, amândouă capitaliste în vremea regimului comunist, nu erau dezirabili, s-a adoptat o nouă manie: tracomania. Devenită mai apoi dacomanie.
Rasismul acesteia este cutremurător, lipsa de logică uluitoare, EFECTELE asupra conştiinţei naţionale şi poporului român DEVASTATOARE!
Avem o moştenire dacică?
Da, avem!
Cu bune şi rele.
Spun unii să minţim şi să vorbim doar despre cele bune. Ba chiar să minţim şi mai mult, şi să umflăm cele bune până devin incredibile pentru orice om raţional, echilibrat, iubitor de dreptate. Este calea morţii. Căci a construi pe minciună înseamnă a te sinucide.
Avem o moştenire dacică?
Da, avem!
Cu bune şi rele.
Suntem daci?
Nu!
Noi suntem ROMÂNI!
Avem o moştenire latină?
Da, avem!
Cu bune şi rele.
Suntem noi „veniţi de la Râm”?
Nu!
Noi suntem ROMÂNI!
Avem o moştenire celtică?
Da, avem!
Şi, aici trebuie precizat, pentru că este foarte mult ocultat acest fapt, avem o moştenire celtică FOARTE BOGATĂ!
Cu bune şi rele.
Suntem celţi?
Nu!
Noi suntem ROMÂNI!
Avem o moştenire scitică?
Da, avem!
Şi trebuie spus şi aici, una FOARTE BOGATĂ!
Suntem sciţi?
Nu!
Noi suntem ROMÂNI!
Avem o moştenire slavă?
Da, avem!
Şi, din nou, una FOARTE BOGATĂ!
Suntem slavi?
Nu!
Noi suntem ROMÂNI!
Lista poate merge mai departe.
Pentru că doar în minţile îndoctrinate naşterea şi existenţa unui popor sunt procese limitate şi statice.
Aşa cum fiecare dintre noi are părinţi, bunici, străbunici, stră-străbunici, stră-stră-străbunici şi aşa mai departe, la fel şi fiecare popor are tot felul de strămoşi, tot felul de influenţe.
Finlandezii – suomi – au strămoşii lor suomi, dar au şi o moştenire laponă, una suedeză, una rusească etc. Şi, spre deosebire de români, chiar dacă ţin în echilibru tentativele de folosire politică a acestor moşteniri – de către Suedia sau Rusia – nu fac prostia de a nega existenţa lor. Dimpotrivă, le folosesc spre a se îmbogăţi şi creşte mai departe.
Dacomania care atrage în capcană atâţia oameni buni în ultimii ani este un atentat la conştiinţa noastră naţională. Este o încercare a unor forţe din est şi din vest de a ne deznaţionaliza şi de a ne face să ne lepădăm de Credinţa străbună.
Închei cu o poezie care m-a indignat, ca reacţie sentimentală, pe vremea în care eram şi eu dacoman – aveam o scuză, eram în clasa a IX-a! – dar pe care nu am putut-o respinge raţional. Nu prea aveam de ce, era prea adevărată, era prea corectă!
Să vă fie de folos!
Pr. Dr. Mihai-Andrei Aldea
Sursa: https://www.facebook.com/mihaiandrei.aldea/posts/1603901279880782
* * * * * * * * * * *
Inscriptie pe piatra de hotar
Geo Dumitrescu
„Cin’ se ia cu mine bine, îi dau haina de pe mine…”
(Cîntec popular)
Slav as fi fost, de nu eram latin,
latin as fi, de n-as fi fost si dac –
dar a iesit asa: sa fiu român,
si eu cu soarta asta ma împac !
Mi-au dat si altii sînge si cuvinte –
nisipuri galbene trecura-n zbor,
purtate-n vîntul Asiei, fierbinte,
sa-ngrase primitorul meu ogor.
Si din Apus, din Miazazi, venira
umane pulberi, umbre si lumini,
cu bine si cu rau ma vremuira –
pe toate le-am sorbit în radacini.
Si nu-i nimic strain – a’ mele-s toate,
dator nu sînt: platit-am cu prisos ! –
ca tot platind uitucilor la rate,
cutitul mi-ajunsese pîn’ la os !
Dar am ramas asa cum scrie-n carte –
priviti-ma, si-o sa vedeti usor
ca nu-s asemeni nimanui în parte,
desi, -ntr-un fel, va seman tuturor.
Sînt bucuros de oaspeti si prieteni ;
deschisa-i poarta, inima si ea ;
binevenit vei fi sub mîndre cetini,
în muntii mei, la calda marea mea.
Îmi dai un sfat ? Te-ascult cu luare-aminte.
O mîna de-ajutor îmi dai ? Multam !
Dar nu cumva sa-ti bîiguie prin minte
ca asta-i tara cailor de ham !
Poftiti, deci, stati la masa, stati la soare ! –
un loc prielnic va pastrez, amici;
v-astept cu mintea plina, gîndu-n floare
(ca nu-i de lipsa fosforul pe-aici !…)
Întind spre toata zarea poduri bune:
primesc si dau întregului Pamînt;
nu-i gînd viclean în mine sa rasune,
dar nici stapîn nu caut: eu îmi sînt!
Învat, cîntînd sau nu, si limbi straine,
mi-or folosi – în mintea mea socot –
dar ma gîndesc de-asemeni ca e bine
sa ma pricep întîi si-ntîi sa-not !…
Si, iata, simt asa cum scrie-n carte –
priviti-ma, si-o sa vedeti usor
ca nu-s asemeni nimanui, în parte,
desi, -ntr-un fel, va seman tuturor.
Ca slav eram, de n-as fi fost latin,
latin as fi, de nu mi-ar zice dac –
dar a iesit asa: sa fiu român –
si vreau cu toata lumea sa ma-mpac !
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/05/scoala-ardeleana-si-manipularea.html?m=1
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/05/scoala-ardeleana-si-manipularea.html?m=1
comentariu AKRITAS :
si lista poate merge mai departe…si nu in ultimul rand, ceea ce a definit sufletul românesc :
Avem o moştenire bizantina, greaca?
Da, avem!
Şi, din nou, una FOARTE BOGATĂ!
Suntem greci, bizantini?
Nu!
Noi suntem ROMÂNI !
(pentru ca e nedrept, sa listam si o mostenire… celtica, dar sa nu pomenim de mostenirea greaca, bizantina, care ne-a dat legea stramoseasca, ortodoxia, maica neamului românesc, care ne-a purtat pe valurile involburate ale istoriei pina in ziua de azi)
da. iata o pozitie corecta. aceea de a ne delimita de abuzul „scolii ardelene” , de manipularea dusa de propagandistii occidentului iudeomason, in veacul al 19-lea, dar mai ales acum in zilele noastre, cu „civilizatia” si…”valorile” occidentului, care a incercat sa confiste românismul numai pentru ei, pentru occident, pentru latini, pentru Roma…”toate drumurile duc la Roma” – pai…nu e chiar asa ! in acest sens a reactionat si Eminescu, in veacul al 19-lea, in acest sens reactionam si noi acum, impotriva formelor fara fond, aduse din lupanarele occidentului, care nu se potrivesc sufletului românesc !
Am ezitat. Textul de mai sus este injust și lipsit de temei față de Școala Ardeleană. Acuzații grave lipsite de acoperire. Îl citează autorul pe Eminescu în fals, ca și când inepțiile sale ar fi împărtășite de Eminescu!
Nu mă simt bine ca gazdă a acestor considerațiuni lipsite de respect pentru figuri importante ale Neamului. Atacul la adresa Vaticanului, stereotip și de joasă factură nu ne onorează! Chestia cu confiscarea românismului este o invenție… N-am înțeles prea bine cine este autorul, dar sper să nu colaborăm mai mult de atât! Site-ul acesta nu urmărește să dezorienteze cititorii. Dimpotrivă!
Ma bucura faptul intalnesc luari de pozitie acolo unde este terfelit numele Scolii Ardelene. Nu inteleg de ce in ultimul timp este o ura ( articole acuzative,
dispretuitoare si unele abjecte) impotriva intelectualilor romani transilvaneni care au pus bazele Scolii.Faptul ca erau greco-catolici ori adeptii latinitatii nu justifica atacurile la adresa unor patrioti romani care au luptat pentru drepturile si identitatea romanilor transilvaneni si au combatut cu toate mijloacele tezele antiromanesti ale parintilor lui Roesler.Am observat ca aceste atacuri in Transilvania apartin unei anumite minoritati (lucru de inteles pana la un punct),dar in vechiul regat romanii sunt cei care au ceva de impartit cu Scoala Ardeleana.Si culmea este ca 90% nici macar nu au citit o lucrare si 80% nici nu sunt in stare sa enumere mai mult de 2 membri marcanti ai Scolii.
Scoala Ardeleana ca ne place,ca nu ne place, este cea care a combatut cu argumente pentru prima data teoria migratiei romanilor si si- a dat seama ce poate sa insemne ( intr- o perioada in care nu exista Romania) revizionismul si antiromanismul promovat in special de istoricii germani si apoi maghiari
Iarasi, nu am inteles niciodata de ce cronicarii si Scoala Ardeleana nu sunt incluse in materia predata la istorie si au ajuns sa fie scoase si din tematica limbii romane.Este o politica de ignorare a primelor surse de istorie a romanilor si de inlocuire cu ” reputatul si inegalabilul” Dan Brown al istoriei noastre nationale Lucian Boia ( Bozgorea) spre ” deliciul” noilor ” corifei” care propavaduiesc istoria „adevarata” istorie a romanilor ,istorie care a fost furata de Scoala Ardeleana in cardasie cu Vaticanul si cu Mommsen si Francke
nu e nici o ura, e o constatare. este adevarat, meritul Scolii Ardelene este acela ca a stat impotriva revizionismului si antiromânismului maghiar, ca a luptat pentru afirmarea românismului, si a originilor latine, ca argument hotarator in a demonstra ca românii au fost cu mult inaintea ungurilor in Ardeal, si pentru castigarea de drepturi si emancipare a românilor din Transilvania, ceea ce demonstreaza ca uniatia de la 1700, constituita exact pe aceleasi motive, ca românii majoritari din Transilvania sa capete drepturi si sa fie recunoscuti, nu a avut efectul dorit, drept pentru care Scoala Ardeleana a preluat initiativa. numai ca, apasand mai tare decat trebuia pedala latinismului, a demonstrat ceea ce a aratat si uniatia, anume, ca nu se urmarea castigarea de drepturi pentru români, ci dezbinarea lor, prozelitism, ruperea de legea stramoseasca -ortodoxia.
Cat de putina istorie cunosti,spui ca nu a avut efectul dorit,dimpotriva a avut un efect si un impact major dinvpunct de vedere al drepturilor,al educatieai si al emanciparii romanilor inclusiv in lumea academica de la Viena.Cine crezi tu ca au facut primele sapaturi arheologice la cetatile dacice din Transilvania?Austriecii!
Vaticanul pe care tu il infierezi a sprijinit aceasta miscare atat politic prin demersurile facute la Viena cat si cultural .De unde crezi tu ca si- au luat documentele scriitorii Scolii Ardelene? De la Moscova si Sankt Petresburg?
Cat despre ortodoxia poporului roman sa sti si tu ca se datoreaza bulgarilor
( pune mana si citeste cronicile bulgaresti si vezi cum sta treaba) de asta am si avut limba bisericeasca slavona bulgareasca ( de ce nu sarbeasca sau ruseasca ori de ce nu greceste ca bizantinii) , Primului Tarat Bular care ocupa o buna parte din teritoriul Munteniei si Moldovei.In Ardeal rumanii erau catolici pentru ca asta era credinta noastra ( biserica,credinta si credincios, Dumnezeu sunt toate cuvinte LATINE),prima biserica si cea mai veche ( construita pe un vechi templu) este catolica( ulterior a fost data greco catolicilor iar dupa interzicerea acestora au preluat- o ortodocsii care nu vor sa o restituie.De ce? ) Radu Negru Voda,Dragos Voda,Bogdan Voda adica toti descalecatorii sunt catolici nu ortodocsi.
Pune mana si citeste cronicarii si pe Dimitrie Cantemir ( care spune clar cum ca noi moldovenii ca si rumanii scriam latineste si pe urma al scris slvoneste) si Maior,Mincu,Sincai,Deleanu si pe urma ai dreptul sa ii critici,dar cu argumente,nu de dragul de ai critica ca,vezi Doamne,nu sun ortodocsi ori prorusi ca tine.
VIRTUS ROMANA REDIVIVA!
P.S Si atunci cand ii critici sa AI DECENTA,asa cum a avut- o Bogdan Petriceicu Hasdeu,pentru ca e usor sa o faci acum ( in timpurile noastre cand ai libertatea de a spune orice tampenie fara sa patesti nimic,cand esti liber sa ai limba ta si scrisul latin,credinta ta si tara ta),atunci nu a facut- o strastrastrabunicul tau care poate era liber in Moldova ori Tara Romaneasca ( pentru ca nu ii pasa,ortodoxia ii spunea ca e bine asa cu slavona,cu serbia si robia) nu a facut- o nici un ruman dincoace de Carpati.Deci,Respect si Stima pentru Scoala Ardeleana pentru ca daca nu ar fi fost ei astazi am fi avut Moldova,Ardeal si Tara Rumaneasca.
Afirmarea natiunii romane si a crisului in limba latina incepe cu Scoala Ardeleana si cu iluminismul si patriotismul promovat de aceasta miscare.
nu a avut efectul dorit din punct de vedere al drepturilor românilor din Transilvania, nu din pct de vedere al latinismului. in privinta asta a facut chiar prea mult. mai mult a facut ierarhul ortodox Andrei Saguna pentru românii din Transilvania.
da. la un moment dat am primit ortodoxia prin intermediul slavilor, bulgarilor, nu e nimic rau, dar inainte de slavi, de unde am primit crestinismul daca nu tot din Bizant? sa fim seriosi, românii au fost catolici???
pai sa vedem :
-in cronicile latine maghiare Negru Voda e „schismatic”, adica ortodox,
-Carol de Anjou mananca bataie la Posada de la „schismaticul” -ortodoxul Basarab I,
-manastirea Peri din Maramures stavropighie a Patriarhiei de Constantinopol, este ctitoria lui Dragos Voda ortodoxul.
-Bogdan Voda ortodoxul ctitoreste la Radauti manastirea Bogdana, necropolă domnească…
vezi…uite asta nu-mi place…si zici pe urma ca sant asa si pe dincolo…nu mai interpreta gresit, nu mai rastalmaci ca nu e frumos…nu de alta…
uite alt argument :
BOGDAN – de la „bogdan”, un cuvânt slav ce inseamna „darul lui Dumnezeu”.
DRAGOS – isi are originea in limba slavona („dulce glorie”).
RADU – a) (slav. „rad”) – „veselul” sau b) diminutiv de la Radoslav, Radomir sau Milorad.
pai daca erau slavi, adica „schismatici” in cronicile latine, ortodocsi adica, cum sa fi fost românii catolici ???
sau, sa mai amintim ca in sec. 10, in plin apogeu al imperiului Bizantin, insusi Stefan I regele Ungariei primeste botezul ortodox de la Constantinopol, ori, manastirea Bizere din Arad cu mozaicul din sec. 12, in cel mai pur stil bizantin, nu ne spune nimic ?
pai daca interpretam superficial, tendentios, prin faptul ca : „am scris mai intai latineste, apoi slavoneste”, si pentru asta ttebuie sa fim musai catolici…e normal sa nu ne spuna nimic.
e normal ca dupa infringerea bizantinilor la Mantzikert, in 1071, dupa cruciade, dupa mârsavul 1204, dupa monopolul venetienilor si genovezilor asupra comertului din Constantinopol, in urma privilegiilor comerciale obtinute prin santaj…dupa slabirea Bizantului in urma acestor atacuri din partea arabilor dar mai ales din partea occidentului, influenta occidentului catolic sa creasca in Transilvania, asa cum s-a si intamplat, incat românii ortodocsi, „schismatici”, majoritari fiind, sub ocupatia maghiarilor, nu aveau drepturi, nu aveau voie sa-si construiasca biserici din piatra, ci numai din lemn. deci e clar ca pt acest motiv nu aveau drepturi, pentru ca erau ortodocsi !
De unde stiti ca romanii din Ardeal erau catolici pe vremea primului tarat bulgar? Ca adica romanii ardeleni au devenit ortodocsi gratie bulgarilor, desi primul tarat bulgar nu se intindea si asupra Ardealului? E o lipsa de logica totala in afirmatia dvs!
Ruinele primei biserici ortodoxe din Ardeal ( in Alba Iulia langa catedrala catolica Sf.Mihail) dateaza din 950.Din aceasta perioada avem si numele calugarilor ortodocsi misionari.
Cum crezi tu ca s- a raspandit crestinismul in Barbaricum?De jos in sus sau sus in jos?Descalecatorii erau catolici,Basarab in ciuda faptului ca estenumit schismatic de Carol Robert de Anjou,conform Cancelariei Vaticanului ( corespondenta dintre voievod si papa) este catolic ,la fel ca fiuso Alexandru.Acesta , pe fondul relatiei tensionate cu Regatul maghiar,va trece dupa 1360 la ortodoxie ( in 1345 este mentionat de Papa ca un bun si loial catolic).Cert este ca urmasul sau Vladislav Vlaicu este ortodox.
Ortodoxismul s- a raspandit prin intermediul romanilor,al transhumantei,al activitatii misionare a calugarilor.
cum poate fi de incredere o teorie care vine de la un catolic ca Neagu Djuvara, si care spunea si cu alte ocazii ca noi românii santem inapoiati datorita ortodoxiei? el vine de fapt cu o interpretare fortata…e aceaiasi strategie folosita de prooccidentali in sec. 19, de a impune, de a ne confisca total numai pentru ei, folosind abuziv aceasta parghie, aceasta legatura cu latinii, de a ne rupe de ortodoxie cu orice chip, prin orice metode, cu forta, cu tunul lui bucow, prin inselare, uniatie, sau alt fel de argumente false, interpretari eronate, rastalmaciri…prin faptul ca daca avem nefericita legatura latina, trebuie neaparat sa fim si catolici. in acest sens si Neagu Djuvara interpreteaza fals, tendentios, teoria privind originea cumana a lui Basarab I, si catolicismul lui. teorie demontata punct cu punct de istorici, si mai mult decat atit, chiar si prin cercetari genetice.
-documentul interpretat eronat, cum ca Basarab I, ar fi catolic, se refera la o scrisoare din 1345 in care papa il lauda penttu ajutorul dat de acesta unor calugari catolici, doi frati minoriti, „ca si cum ar fi fost un principe catolic”, ori e cu totul altceva….
-in documentele latine Basarab este numit „schismatic”(ortodox) valah(român), nu este numit schismatic cuman.
-in batalia de la Posada cumanii luptau de partea lui Carol Robert.
-Basarab isi casatoreste cele doua fiice cu principi ortodocsi(bulgar si sarb) demonstrand astfel ca face parte din familia de principi bizantini.
-biserica Domneasca din Curtea de Arges, e inceputa de Basarab I la 1340, e construita in cel mai pur stil bizantin(in forma de cruce greaca) pe temelia altei biserici tot in acelasi stil din sec. 13, pictura de asemenea e in stil bizantin.
-Nicolae Aexandru fiul sau este si el numit in documente latine ca „schismatic”(ortodox) are legaturi strinse cu Constantinopolul, intemeiaza mitropolia ortodoxa, aduce pe Iachint de Vicina ca mitropolit, dupa multa insistenta la Constantinopol, isi ia titlul de autocrator, face importante danii la manastirea Cutlumus in Sf. Munte Athos. ce catolic facea asa ceva???? sa fim seriosi.
– 10 aprilie 1370 Papa Urban al V-lea îi scrie lui Vladislav Vlaicu (nepotul lui Basarab) şi îi reproşează că a rămas schismatic, moştenire de la „vechii săi predecesori”
http://www.rumaniamilitary.ro/cercetatorii-clujeni-au-confirmat-genetic-originea-romana-a-dinastiei-basarabi-teoria-cumana-a-lui-neagu-djuvara-e-falsa
http://www.george-damian.ro/basarab-voievod-a-fost-roman-si-ortodox-neagu-djuvara-ne-cam-minte-4293.html
http://www.ziaristionline.ro/2013/09/27/negru-voda-si-ioan-basarab-domni-romani-ortodocsi-teoriile-cumano-fanteziste-ale-lui-neagu-djuvara-desfiintate-stiintific-de-matei-cazacu-si-dan-ioan-muresan/
http://www.ziarulnatiunea.ro/2014/08/02/o-carte-care-m-a-convins-ca-neagu-djuvara-e-un-mistificator-si-un-istoric-amator/
http://www.fluierul.ro/mobile/article/indexDisplayArticleMobile.jsp?artid=79366&title=studii-genetice-basarab-voievod-a-fost-roman-fara-nici-o-legatura-genetica-cu-cumanii-neagu-djuvara-a-mintit-cu-nerusinare-
http://enciclopediae.blogspot.
ro/2014/11/basarabi-catolici-vs-basarabi-ortodocsi.html?m=1
http://adevro.blogspot.ro/2012/08/profanarea-voievozilor.html?m=1
http://www.odaiadesus.ro/negruvoda.html
http://www.istoria-romanilor.com/basarab-voda-vs-filologul-devenit-istoric-neagu-djuvara-sau-cum-putem-sa-mai-intinam-istoria-romanilor-cumanii-intemeietorii-romanilor-din-tara-romaneasca/2013/07/01
http://www.frontpress.ro/2014/08/la-mormintele-primilor-basarabi-intemeietorii-valahi-si-ortodocsi-ai-tarii-romanesti.html
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/11/02/galceava-a-istoricilor-sau-teze-istoriografice-cu-substrat-politic-voievodul-basarab-i-intemeietorul-tarii-romanesti-de-la-cuman-catolic-la-imparat-ortodox-roman/
haideti sa fim cinstiti cu noi insine mai intai si vom afla Adevarul !
Nu uitați –
Moldova de Est / toată Basarabia istorică
face și ea parte din Dacia Străveche
și trebuie să revină acasă, în România Mare Re-Unită !
Dumnezeu sa te auda si sa ne ajute.
DA. VREM O ROMÂNIE MARE UNITA ! CE ROMÂN ADEVARAT PATRIOT, IUBITOR DE NEAM, PAMANT STRAMOSESC, LEGE STRAMOSEASCA NU VREA O ROMÂNIE MARE UNITA, INDEPENDENTA, SUVERANA, PUTERNICA, BOGATA, PROSPERA…DA ! DAR FARA UE ! FARA SA FIM COLONIA DE SCLAVI A OCCIDENTULUI !
Tenuţă, de ce inventezi falsuri? Nu a existat niciodată „Moldova de Est” sau Moldova de nord. de sud, etc. Au existat PĂRŢI ale Moldovei, la est şi la nord, răpite de imperiile hrăpăreţe pe care ele însele le-au botezat cu alte nume (Basarabia, Bucovina), cu scop secesionist, ca să se piardă orice referinţă la Moldova, să se piardă sensul istoric ca fiind PĂRŢI ale Moldovei. Tot părţi ale Moldovei au fost botezate de cronicari cu denumiri ca Ţara de sus sau Ţara de jos. Însăşi denumirea pe care unii o pronunţă sub forma „Moldova de est” sugerează un teritoriu cu separaţie istorică de sine stătătoare faţă de Moldova, cum ar fi de ex., Yemenul de Sud, Timolul de Est, etc, fapt ce ar indica în fapt o constituţie politică şi teritorială cu totul aparte de restul statelor din jur. Să fie clar pentru toată lumea, Bucovina şi Basarabia sunt părţi ale Moldovei istorice cu capitala la Baia, Suceava şi la urmă Iaşi. Republica Moldova nu este nici Basarabia şi nici Moldova, este PARTE a Moldovei, sau dacă vreţi, parte a Basarabiei. Grecii au sesizat din vreme această nuanţă şi nu a permis fostei republici iugoslave a Macedoniei să se numească Macedonia. Noi suntem mai grei de cap şi am permis ca o parte a Basarabiei să se numească Republica Moldova, ca mai apoi unii s-o denumească cu neruşinare, Moldova, ca şi cînd ea ar prezerva drepturile statale ale fosului Principat istoric constituit.