D.D.Rujan ne-a părăsit…

2023-03-13T18:16:08+02:0013 martie 2023|Doctrină naţionalistă|

Azi, 13 martie, ne-a părăsit cunoscutul ziarist Dumitru D.  Rujan, harnic colaborator al site-ului nostru! Se specializase în iredentismul ungar, monitorizând cu acribie derapajele udemeriste și taxându-le cu umor și superioară inteligență! 

Ne-am cunoscut în toamna anului 1960, ca studenți ai Facultății de limba și literatura română! Puiu Rujan a fost un nume de referință în promoția noastră, care nu a fost lipsită de eminenți mânuitori ai condeiului. Ne-a legat o prietenie sinceră și un respect profesional nedezmințit. Mi-a publicat tot ce i-am propus în ziarele de care a răspuns, la fel cum și eu i-am publicat toate textele cu care m-a susținut pe site-ul nostru. Îi rămân dator în mai multe feluri.

În amintirea acestei colaborări public mai jos unul din textele semnate de D. D. Rujan. Pe site mai sunt zeci de texte semnate de cel care a fost Puiu Rujan! 

Odihnească în Pace! 

 

 

Orban Ludovic l-a supărat pe domnul D.D.Rujan

Orban Ludovic, progenitura de ofiter securist de origine maghiara, isi compromite si tatal si fratele, azi consilier al presedintelui Johannis !

Incredibil! Un prostanac veritabil, politicianul de origine maghiara Orban Ludovicpresedintele PNL, a promis la televizor ca va cere ca  Balada Miorita sa fie scoasa din Programa scolara, fiind prea „trista”si indemnand elevii la un fel de „non combat” in societate. Ati mai pomenit un politician atat de „troglodit” ca acest cretinoid?! Intr-un fel, un urmas perfect al parintelui sau care, ofiter de securitate fiind, si-a uitat pistolul la amanta, femeia speriata aducandu-l la poarta institutiei, de frica sa nu fie arestata!? Tristetea este ca la Liceul Saguna din Brasov aceasta corcitura de Bou Apis, chiar a avut un excelent profesor de Limba si literatura Romana, o somitate pe care Bunul Dumnezeu l-a iertat de rusinea de a-l fi avut  elev, decedand intre timp! Cu ajutorul unui critc literar genial  sa-l „lamurim pe imbecil” cum devine cazul …cu Miorita! 

Ciobanul din Miorița nu a fost omorât, ma, dobitocule! Totul este viziunea Lui despre o eventualitate, care nu are loc… Dialogul ciobanului cu mioara este un monolog interior. Mioara este alter-egoul său. George Călinescu in primul rand ne-a atras atenția că Miorița este un mit, nu o relatare despre o întâmplare concretă. Însă un sfertodoct, dar ce zic eu…”sfert”, omul e retardat autentic , ajuns politician de doi bani care a preferat să creadă , ca prostu’ , că poemul descrie o… crimă adevărată de la rubrica „diverse”, mai apropiată de înțelegerea lui de corigent la Romana in Liceu… Prostul nostru a crezut că folclorul romanilor prezintă un fapt divers, cu crime ca în ziare…De unde sa vadă prostul că în Miorița totul este simbol, metaforă și alegorie cu multiple înțelesuri abstracte, luminoase și sublime.

 Ciobanul nu este un personaj concret, bai Ludovice, ci un personaj simbolic. El este un reprezentant literar al bunătății și perfecțiunii omului în general, un erou în mitologia precreștină a strămoșilor noștri, în legătură cu un ritual tradițional, sacru. Nu este vorba de o crimă, ci de un ritual ciobănesc de inițiere în tainele naturii și universului. Doar tu ai fost atat de prost sa confunzi mitologia cu realitatea cotidiană ce te-a  condus, cu mintea ta putina, la regretabila răstălmăcire a poemului. Erudiții lu Pește, care ne-au contestat istoria si la Trianon , contestau cu dispreț unguresc tocmai originea profunda a culturii  strămoșești, crezand că străbunii noștri erau proști, incapabili de a crea metafore sau alegorii poetice. Ei au citit Miorița cu ochelari de cal … chior, iar tot ce este luminos în Miorița a fost văzut întunecos și tragic. În acest fel indivizi ca alde Orban au prezentat o înțelegere pe dos a Mioriței, cum că ar fi vorba de o crimă murdară, ca ciobanul ar fi fost fatalist, resemnat, laș, așa cum au vrut unii să ne facă să fim, ca sa  ne bage pe gât concepția falsă că Miorița n-are cum fi decat dăunătoare individului și națiunii! 

 Ma prostovane. dăunătoare sunt teoriile celor  care au pus pe seama  românilor propriile lor defecte și frustrări, pe care ni le-au injectat in ultima vreme, unii dintre cercetătorii de discutabilă respectabilitate. Adica cei care dupa 1990 ne-au cenzurat si ne-au propus să eliminăm cele mai frumoase și mai emoționante versuri din Miorița , au atacat acest poem străbun și au încercat să-l desființeze. Nu putem ști dacă „exegezele” lor răuvoitoare nu au fost o strategie premeditată de a pângări cea mai luminoasă creație a folclorului nostru. Răstălmăcirea Mioriței aduce  prejudicii identității noastre naționale si slabeste increderea în noi înșine , compromite numele  de român în propriii noștri ochi, dar mai ales  ai altora… În Miorița, nici vorba, de o ucidere cu implicații juridice, ba chiar  in toate textele vechi, inclusiv la clasicii noștri sau in cultura populară, orală, „lege” este documentat numai cu sens religios și niciodată cu un sens juridic. În trecut, Miorița se cânta  la zile mari, ca orice alt ritual sacru. Cele mai vechi și mai bine păstrate variante ale Mioriței sunt colinde. Acestea se cântă, uneori si în cor, în ograda gospodarului, ca să-i ureze trai bun și belșug în noul an. De la o casă la alta, ciobanul din Miorița primea uneori numele bărbatului care era nădejdea familiei și care astfel devine personaj în text. Țăranul respectiv poate primi rolul eroului mitologic, care  ritual  se unește cu natura divinizată, pentru a o reînvigora și ascultă cu mândrie ceea ce i se cântă lui. Dacă în Miorița ar fi vorba de o ucidere adevărată, ce familie i-ar mai fi primit pe colindători să le ureze moartea bărbatului care e capul familiei?

 Mioarita îi spune ciobanului să-și cheme un câne, cel mai bărbătos și cel mai frățesc. Deci cel mai cel… dintre mai mulți, așa cum ni se spune de la început, că el are câini mai bărbați. Dacă ar fi fost vorba să-l apere câinii de cei doi ucigași, de ce să-și cheme numai un câine și nu toți câinii?  Nu este vorba să-l apere, e vorba de altceva. Toată acțiunea din Miorița se petrece în „peisajul lăuntric” al ciobanului . Autorii anonimi combinau „imagini”  cu aceeași măiestrie derutantă ca și Petrarca ori Dante,  sau alți mari autori ai literaturii culte. Mioara este o metaforă ce poate simboliza  sufletul omenesc, presupune cercetatorul Victor Ravini. Într-o variantă mai veche, ciobanul cere el însuși să fie ucis de trei ori; la răsăritul soarelui, la amiază și la apus. Numai  într-un ritual simbolic poate cineva să fie ucis de trei ori… El mai cere să fie îngropat de trei ori la rând, în diferite locuri   În altă variantă,- dintre cele circa 1000 care circulau la data culegerii  variantei cea mai cunoscuta – doi ciobani îl vor omorî cu securi și cu topoară și cu bolovani de moară. In alta, cu nouă topoare… În Baltagul lui Sadoveanu era suficient un singur baltag… În Miorița nu poate fi vorba de o ucidere reală, ci de o punere în scenă. Moartea, îngroparea și nunta cosmică a ciobanului se repetă simbolic, în colinde la început de an, de la o casă la alta, în unele variante la Sf. Ilie și ori de câte ori textul este rostit sau citit, la fel ca atunci când apostolul Pavel spune că el moare în fiecare zi, pentru a se uni cu Dumnezeu. Multe alte personaje celebre din civilizația altor popoare au efectuat experiențe psihologice de acest fel și sunt bine analizate de știința religiei. La fel și ciobanul nostru folosește aceeași alegorie a morții și a nunții cosmice, binecunoscută în istoria literaturii universale și în fenomenologia religiilor. El moare simbolic pentru a se uni cu divinitatea adorată, zeitatea feminină din ceruri sau care în alte variante apare pe munte împodobită cu simboluri solare și lunare. Este vorba de o hierogamie, adică bineștiuta nuntă a sufletului omului cu o divinitate cerească. 

Prof.D.D.Rujan

7 Comments

 1. Radu 14 martie 2023 la 11:49 am - Raspunde

  Dacă acest text ar fi (doar) citit elevilor la școală, poate nu ar mai ieși atâția Orbani…

 2. Iulian MARES 14 martie 2023 la 7:49 am - Raspunde

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  Cata dreptate a avut prof.D.D.Rujan in descrierea idiotului perfect, politicianului perfid si preș oricui, Orban L. Tătâne-său a fost loctiitor al șefului Secu pe regiunea Stalin-Brasov; acum va inkipuiți cat ”a muncit ” cu râvnă impotriva patriotilor romani, din zona muntoasă de responsabilitate, care nu voiau impunerea bolsevismului de catre trupele rosii!
  Cata scarba i-a produs profesorului cand l-a vazut cum rage, ca o vita junghiată, preamarind marele nimic: ”EL ESTE GENERALUL” (nota mea din spusa lui: in armata am invatat sa cos nasturi si guleras) ”CARE TACE SI FACE!”
  **Aici cu ”tace si face” s-ar părea că a nimerit-o, cu toate că 1-mai intâi citeste de 3-4 X ce i s-a transmis-până intelege (coform propriei afirmații), apoi 2-face și 3-Tace! Tace în Tăcere!
  *** 10 ani negri cu Base si inca 10 ani degeaba cu KWI, eu cred ca aștia au fost cei 20 ani dificili, predictia lui Brukner!
  ****Daca ar trebui sa il definesc pe Sică-Mandolina printr-un singur cuvant, acela ar fi: J A L N I C U L!

 3. Ioan 14 martie 2023 la 3:22 am - Raspunde

  In relation to father Elpidie. I respect and cherish him. The Mother of God loves him very much. His Holiness’ effort to give life with the help of God and people in an area of ​​the earth that is in many ways hellish (Africa) shows that he is not just anyone and of course his end as a martyr I intuit to be in the North of the world in Siberia where he could be blessed to enlighten souls (Jews, Arabs, Greeks, Chinese, French, Ukrainians, Russians, Poles and Romanians; Indians, Argentinians and Americans). The Lord will enlighten him with his share of heresy because in the conditions of an electronic antichrist prison with zero chances of survival, the inter-confessional issues will be approached in such conditions according to the conscience of every survivor there, standing out the orthodoxy facing all peoples regardless of faith and the good traditions and customs of each nation in the Spirit of peace. In conditions of Siberia, the Christian, the Orthodox cleric, by virtue of the universalism of Orthodoxy, will help you to with all the Christian love and with all the love of Christ, let every man on earth survive, regardless of the nation, religion, customs, color of the human race, because every man is the image of God with the right to be able to reach likeness by preparing by taking care of to God, the new crew of the ship of the Orthodox Church of Christ, fulfilling the last word of the Apocalypse, that the end will not come until the Gospel is preached to all nations, and not that Gospel as a written book, but especially the Gospel from living examples that remain in the memory of the loved ones, of the suffering brothers in order to preserve the life of the Gospel further on earth because then the end will come when the life of the Gospel will no longer exist. There in the international and multi-religious camps Orthodoxy will gently melt in the melting pot of the great suffering there and since then, with patience, with the authentic love of Christ, all other religions and Christian denominations, ac it is shining like the gold coming out of the smelters, thereby preparing the human land for the moment when in the whole future empire based in Constantinople Orthodoxy will be solemnly and unanimously proclaimed the only universal faith on earth.

 4. Ioan 14 martie 2023 la 3:17 am - Raspunde

  In legatura cu parintele Elpidie.Ii port respect si il pretuiesc.Maica Domnului il iubeste foarte mult.Osteneala Sfintiei sale de a da viata cu ajutorul lui Dumnezeu si al oamenilor intr-o zona de pamant ce bate din multe vederi a iad(Africa) arata ca nu e oricine si desigur ca sfarsitul sau mucenicesc intuiesc sa fie in Nordul lumii in Siberia acolo unde ar putea fi harazit sa lumineze suflete(evrei,arabi,greci,chinezi,francezi,ukraineni,rusi,polonezi si romani;indieni,argentinieni si americani).Domnul il va lumina cu partasia cu erezia pentru ca in conditii de temnita antihristica electronica cu sanse de supravietuire zero chestiunile interconfesionale vor fi abordate in asemenea conditii conform constiintei fiecarui supravietuitor acolo iesind in valoare ortodoxia cu fata spre toate popoarele indiferent de credinta si traditiile si obiceiurile bune ale fiecarei natiuni in Duhul pacii.In conditii de Siberie crestinul,clericul ortodox in virtutea universalismului ortodoxiei va ajuta cu toata dragostea crestina si cu toata iubirea lui Hristos sa supravietuiasca orice om de pe pamant indiferent de natiunea,religia,obiceiurile,culoarea rasei umane pentru ca fiecare om e chipul lui Dumnezeu cu dreptul de a putea ajunge la asemanare pregatind prin purtarea de grija a lui Dumnezeu echipajul cel nou al corabiei Bisericii lui Hristos ortodoxe implinind ultimul cuvant din Apocalipsa cum ca nu va veni sfarsitul pana nu se va propovadui Evanghelia la toate neamurile si nu Evanghelia aceea ca si carte scrisa cat in mod special Evanghelia din exemple vii care ramane in amintirea celor dragi,a fratilor de suferinta ca sa se pastreze viata Evangheliei pe mai departe pe pamant pentru ca atunci va veni sfarsitul cand nu va mai exista viata Evangheliei.Acolo in lagarele internationale si multireligioase ortodoxia va topi cu blandete in topitoarea marii suferinte de acolo si de atunci,cu rabdare,cu dragostea autentica a lui Hristos toate celelalte religii si denominatiuni crestine,aceasta stralucind ca aurul iesit din topitoare pregatindu-se prin aceasta terenul uman pentru momentul in care in tot imperiul viitor cu sediul la Constantinopol va fi proclamata solemn si unanim ortodoxia unica credinta universala pe pamant.

 5. Adrian 13 martie 2023 la 7:59 pm - Raspunde

  Îl țin minte vag pe D.D. Rujan, din epoca de glorie a presei românești, la începutul anilor 1990. Era redactor-șef și scria la ziarul „Azi”, o foaie care apărea pe banii FSN-ului, adică pe banii cetățenilor. Era vai de tine dacă, ziarist sau om oarecum cunoscut fiind, spuneai ceva împotriva împotriva FSN-ului sau a lui Iliescu: imediat te luau în primire Rujan și ceata lui (era una, Xantipa, care-i dădea clasă la mizerii) și te făceau albie de porci. Văd că maestrul nu și-a pierdut stilul, mulți ani mai apoi.

  Cât privește „Miorița”, eu unul, citind-o și răscitind-o, nu pot să văd acolo decât o capitulare, un non-combat în fața perspectivei de-a fi omorât.

  • Radu 14 martie 2023 la 8:59 pm - Raspunde

   Îți aduci aminte pe naiba. In primul rand că nu a apărut pe banii statului și nu era făcut nimeni albie de porci.
   Se vindea pe bune , spre deosebire de mass-media de azi in care Orban a aruncat cu zeci de milioane de Euro in pandemie – direct din banii cetatenilor
   In al doilea rând, dacă atât înțelegi din minutul Mioritei ca sfertodoctul Orban, meriti si tu toate apelativele de rigoare.
   E vina mitului nostru, că oamenii fără cultură nu îl pricep?

 6. caroline gunderode 13 martie 2023 la 7:10 pm - Raspunde

  O minunatie de interpretare !
  Multumim .
  Fie-i linistea si pacea eterna, intre armoniile spiritului si ale sufletului .

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top