„Totuşi unde au fost românii, când a fost tăiat Viteazul?…” Unde să fie?! Fiecare pe la casa lui !
No issue detected

Calin Kasper4 hours ago
calin.kasper@gmail.com178.10.127.184

Codreanu, cu intuitia sa fenomenala, a hotarat sa puna stavila comertului evreiesc de tip speculativ, care vindea scump marfa proasta si falsificata. Astfel ca a infiintat Comertul Legionar, care vindea marfa de calitate, la pretul corect, fara ca sa se incerce obtinerea de beneficii imense. Acest comert legionar a devenit spaima comerciantilor de toate genurile si rasele. Pentru a preintampina zvonurile, defaimarile si mistificarile, Codreanu a dat o circulara adresata comerciantilor din Carmen Sylva, prin care explica ratiunea de a vinde marfa cu preturile obisnuite. Presupun ca Legiunea infiintase tocmai un magazin legionar la Carmen Sylva, ceea ce i-a panicat pe negustorii din localitate. De asta a fost nevoie de Circulara Capitanului. Iata textul Circularei, pe care l-am lasat nemodificat si care respecta ortografia originala ( unde textul e scris cu litere mari, l-am lasat asa, din respect pentru Capitan):

„„O LĂMURIRE

Pentruce „Consumul Legionar” vinde mai eftin?

„Consumul Legionar” vinde mai eftin, NU pentru a face concurenţă celorlalţi negustori;
Ci pentru un principiu foarte sănătos pe care trebuie să-l aplice toţi comercianţii din Carmen Silva.
1. ÎN INTERESUL LOR: pentru că oamenii văzând că la Carmen Silva ei nu sunt spoliaţi, că marfa e tot aşa de eftină ca la ei acasă, în loc să vină 10.000, vor veni 20.000 şi negustorul va câştiga mai mult dacă vinde eftin la 20.000, decât dacă vinde scump la 10.000 de oameni.
2. ÎN INTERESUL STAŢIUNII: Pentru că staţiunea în faţa marelui număr va înflori, nu va fi pustie, ca atunci când vine lume puţină.
3. ÎN INTERESUL VIZITATORILOR: căci ei nu trebuie să se apropie de CARMEN SILVA cu groază, ca de o CETATE de SPECULANŢI care voiesc să-i jupoaie.
Gândiţi-vă că oamenii aceştia cari vin aici au cheltuieli mari: cu treul, cu chiria casei, cu taxele, cu plata băilor, iar noi, văzându-i că vin împinşi de boli le ridicăm preţurile la toate alimentele cu mult peste preţul localităţii în care trăiesc ei. Ce-ar fi, dacă CÂILE FERATE văzând lumea că se îndreaptă spre Carmen Silva ar dubla preţurile biletelor?
4. ÎN INTERESUL NEAMULUI: El are interesul ca un număr cât mai mare de Români să vină la Mare, pentru a se recreia, pentru a se vindeca, pentru a-şi reface sănătatea. Nu trebuie să se zică: „să vină numai cei bogaţi”.
NEAMUL zice: „Să vină toţi”. Să vină cei ce-au nevoie, bolnavi; bogaţi sau săraci. Căci neamul se sprijină pe toţi deopotrivă şi pe cei bogaţi ca şi pe cei săraci. Şi poate mai mult pe cei săraci. În orice caz neamul are interesul ca toţi fii săi, săraci sau bogaţi, să fie sănătoşi.

DECI REPET:
Comercianţi din Carmen Silva, spre câştigul şi spre binele vostru:
SPRE Binele Staţiunii:
SPRE Binele familiilor sărace împinse de boală spre lac sau spre mare;
SPRE Binele Neamului nostru, urmaţi sfatul şi exemplul pe care vi-l dăm:
Vindeţi cu preţuri normale

Iunie 1937 C. Z. C.”

Acest text este unul nu numai plin de omenie, ci si o lectie de economie politica si de management al comertului. Ar trebui introdus la ASE, fiindca banuiesc ca acolo invata bietii studenti numai tampenii.

In alta ordine de idei, cred ca ar fi de datoria noastra, cei care iubim Legiunea si mai credem in ea, sa prezentam pe acest blog mai multe texte remarcabile despre doctrina legionara. Pe unii dintre cititorii blogului, i-a preocupat intrebarea legitima: De ce nici Codreanu si nici Horia Sima nu au lasat cu limba de moarte, un inlocuitor la carma Legiunii? Eu cred ca am gasit deslegarea la aceasta intrebare. Am dat peste un text al lui Horia Sima, care trateaza foarte documentat, aceasta problematica spinoasa si dificila. Cred insa ca dupa publicarea pe blogul dvs. a acestei lucrari, vor fi destui care vor intelege si accepta logica lui Sima. Problema este ca lucrarea este prea lunga, pentru a o publica pe blog toata odata. Eu propun un serial de 6 episoade, care sa fie publicate in succesiune zilnica. Sunt sigur ca vor fi citite cu interes si poate ca se va dovedi si o strategie de marketing pentru a mari interesul si nr. vizitatorilor de pe blogul dvs.