Cum se prăduiesc banii la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

2019-08-31T11:27:17+03:0031 august 2019|Doctrină naţionalistă, Textele altora|
Cum se prăduiesc banii la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Un singur român din străinătate invitat la un eveniment pentru românii din străinătate

Cum se prăduiesc banii la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Un singur român din străinătate invitat la un eveniment pentru românii din străinătate

Consiliul Județean Vrancea a organizat, în colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), un eveniment numit „Informare acasă! Siguranță în lume”, dedicat românilor care locuiesc în diaspora.

În mod surprinzător, însă, printre participanți s-a numărat doar un singur român care locuiește în străinătate, care l-a pus în dificultate pe secretarul de stat al MRP, Victor Alexeev, prin câteva întrebări adresate.

Un consilier județean de Vrancea, liberalul Liviu Bostan, a povestit în exclusivitate pentru „EvZ” cum s-a desfășurat neobișnuita întâlnire dedicată românilor din diaspora, la care a participat doar un astfel de român.

Bostan ne-a povestit că sala evenimentului „Informare acasă! Siguranță în lume”, organizat în Vrancea, a fost umplută doar cu funcționari locali. „Și eu m-am dus neapărat pentru că sunt interesat de diaspora și bănuiam dinainte că va fi un eveniment formal, doar ca să își bifeze în agendă ministerul o realizare și așa s-a și întâmplat”, ne-a mărturisit consilierul liberal.

Liviu Bostan ne-a relatat că în sală nu se afla decât o singură persoană care locuia în diaspora, care din întâmplare s-a așezat lângă el, având astfel prilejul să se consulte un pic înainte de a-i adresa câteva întrebări secretarului de stat Victor Alexeev. Cei doi au colaborat pentru că aveau „aceeași bănuială că nu sunt diasporeni în sală”.

„Și chiar (n.r. – Vasile Dogaru, românul din diaspora aflat în sală) a pus întrebarea secretarului de stat (n.r.- Victor Alexeev) – e important să știm câți oameni care locuiesc în diaspora sunt în sală? – și nu a ridicat mâna decât el. Ca să dreagă puțin busuiocul, secretarul de stat Alexeev a spus să ridice mâna câți din sală au rude în străinătate. Atunci, bineînțeles că a ridicat mâna aproape toată lumea, că ăsta e un adevăr”, a declarat, în exclusivitate pentru EvZ, consilierul județean PNL, Liviu Bostan.

Liberalul ne-a relatat cum Vasile Dogaru, singurul participant care locuiește în diaspora, s-a arătat revoltat că evenimentul a fost organizat într-un moment în care românii se reîntorc, de regulă, în străinătate.

„Domnul din diaspora a pus câteva întrebări. Era revoltat că evenimentul a fost pus la o dată la care diasporenii erau deja plecați, ei vin în august în vacanță și la sfârșitul lui august, de obicei, pleacă aproape toți. În plus, nu s-a făcut popularizare. Mie mi s-a părut că mai degrabă s-au temut de participarea celor din diaspora la eveniment”, ne-a mai spus Bostan.

Cu toate acestea, consilierul județean liberal a recunoscut că deși au participat reprezentanții unor instituții din Vrancea, totuși au fost prezentate câteva programe ale Guvernului care sunt „într-adevăr bunicele”, însă mult prea puțin cunoscute.

„Eu sunt în legătură cu mulți români plecați și nu cunosc nici măcar acele puține programe și avantaje pe care Guvernul le pune totuși la dispoziția lor. Nu le cunosc, când află nu au nicio încredere”, a completat liberalul.

Potrivit acestuia, secretarul de stat Victor Alexeev a invocat niște date care nu păreau credibile legate de intenția diasporenilor de a se întoarece în România. Bostan citise pe site-ul Repariot un studiu sociologic care arată că 53 % dintre românii plecați afară nu intenționează să se întoarcă în țară. Printre motivele acestora se numărau corupția și birocrația, „ci nu veniturile, cum se așteaptă mulți”.

„Și l-am întrebat pe secretarul de stat sunteți la curent că cei care nu vor să se întoarcă, dar și cei care pleacă, o fac în special din cauza corupției și birocrației?. Și de unde până atunci era foarte afabil și relaxat așa, dintr-odată a devenit puțin surescitat. Ce corupție, corupție în alte țări, în Germania și nu s-a oprit aici, a zis și de Olanda”, a declarat, pentru „EvZ”, Bostan.

Liberalul s-a arătat complet surprins de afirmațiile făcute de secretarul de stat, deoarece Victor Alexeev îi părea foarte sincer în tot ceea ce argumenta. „Eu știu că ei mint, dar credeam că mint așa, fac propaganda lor antieuropeană. Dar omul ăsta chiar mi s-a părut convins de ce spune. El înainte de asta voia să încheie rapid conferința și a spus că o să fie și mai bine pentru diaspora dacă o să avem un președinte bun, femeie. Voia să o descrie pe Viorica Dăncilă ca viitor președinte pentru cei din țară”, a mai spus consilierul județean.

Liviu Bostan consideră că momentul ales de secretarul de stat a fost unul inoportun și ne-a dezvăluit că deși erau unii funcționari din „instituții pesedizate”, chiar și ei au început să „chicotească” la cuvintele rostite de reprezentantul Ministerului Românilor de Pretutindeni, la adresa prezidențiabilei PSD.

Mai mult decât atât, discuția dintre cei doi a continuat și după ce conferința s-a terminat. Liberalul s-a dus să vorbească cu secretarul de stat, care i-a reiterat „despre doamna Dăncilă cât de bună e, foarte sincer, și tot felul de povești”.

„Eu l-am înțeles că în sală susține asta că poate îl prindeau ochi de pesediști și era dator să facă asta. Dar când am ieșit nu mai era nimeni. Eram eu cu el și cu domnul Dogaru din diaspora. Deci, eram trei persoane, aici putea să fie un pic mai sincer. Cum sunt alți pesediști. În Vrancea deja sunt primari cu care dacă vorbești între patru ochi cu ei sunt foarte revoltați. Zic că nu o să o voteze pe Dăncilă și nu o să facă propagandă pentru ea”, a continuat relatarea liberalul.

Liviu Bostan a lansat un atac virulent la adresa Vioricăi Dăncilă. Consilierul județean al PNL Vrancea susține că pesediștii fără a fi „niște oameni străluciți” au ajuns să nu mai suporte „nivelul ridicat de prostie”.

Liberalul a declarat că afirmațiile făcute de secretarul de stat Victor Alexeev despre Germania și Olanda sunt „absolut revoltătoare” și că acestea ar reprezenta un motiv de demisie.

„Și chestiunea este absolut revoltătoare. Este și motiv de demisie pentru el pentru că este totuși reprezentant al Guvernului și nu poate să spună despre o țară sau alta că e coruptă. Asta poate să o spună o persoană privată. El este totuși secretar de stat și vrând-nevrând reprezintă Guvernul României. Și pentru afirmațiile pe care le-a făcut la Focșani, ar trebui demis de urgență pentru că face Guvernul de râs și ne face și pe noi de râs în felul ăla”, a concluzionat consilierul județean Liviu Bostan.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top