G
69 aprobate

gert.frau@yahoo.com
89.136.113.152ioncoja.ro/wp-admin/edit-comments.php

 

Dacă în secolul X cozarii/căzarii, numiți și covari sau cabari (rebeli), din ducatul lui Menumorut/Ménmarót, erau bilingvi deja înseamnă că vorbeau maghiara dinainte de a intra odată cu ungurii prin Pasul Verețki în a doua jumătate a sec.IX. Foarte probabil încep s-o învețe din timpul conviețuirii lor în stepele nord-pontice. Ca să funcționeze o asemenea alianță trebuiau să vorbească o limbă comună. Priscus spune că în imperiul lui Attila se vorbea o limbă creolă a celor mai puternici triburi, printre care germanii. Cum triburile maghiare erau dominante față de cele turcomane, nu-i greu de intuit faptul că acestea sunt asimilate treptat, dar bilingvismul lor trebuie să fi continuat până cel puțin în sec.XII. Asta e părerea mea. Durează puțin până își însușesc limba maghiară, așa cum și dacilor trebuie să le fi luat vreo trei sute de ani să renunțe complet la dialectele geto-dacice.
(https://ro.wikipedia.org/wiki/Secui)
Ca fapt divers, citez pe I.Boamfă cum că românii rotacizanți din Câmpia Tisei, Ungaria și Voievodina (Bacea) erau familiari cu Cazarii, care apare ca nume personal la numeroși români rotacizanți (Cozar/Cojar, Cozan/Cojan) care se împrăștie mai ales peste Bosnia, Croația și până în Macedonia și Muntenegru după invaziile ungurești spre vest, peste românii conduși de către cazari/cavari, foarte probabil strămoșii secuilor de azi. Ca nume personal, cred că se confundă cu derivatul din sl.koza (capră) și bg.kozar (căprar), dar nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva expr. (Maram.Mold.) ”frumoasă coz” este româno-turcomană. Mai am și un regional ”coz de ghindă” (hoț; Dacoromania anul III), care nu știu unde poate fi plasat, sau ”oaie căzánă”(roșiatică) care-i tot turcoman.
Mai aveam o legendă despre un uriaș Cazarin care ar putea reprezenta mitologizarea acelor luptători, la fel cum slavii au ispolin (uriaș) după niște triburi iranice. https://en.wikipedia.org/wiki/Spali

Posibil ca la un moment dat, vechii români să fi fost familiari cu triburile astea barbare care practicau modificarea craniului și i-au numit cătcăun/căpcăuni (arom.capu di cãneanj) sau galezul cinbin idem. Avarii și înaintea lor Hunii practicau legarea capului la copii.

Dar nu contează astea. Secuii țin să ne jignească constant în ultimii ani. Cum scăpăm de ei?

*

NR – Cum scăpăm de secui? Prin educație și puterea exemplului