CD
1.147 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
De pe Internet:

Cum le zicea Țuțea (în 1935), mai rar:

”Statul român actual nu apără bogăţiile ţării şi nu garantează munca naţiunii. Nu, pentru că nu e sfatul naţional al Românilor ci, statul sucursală la gurile Dunării al burgheziei apusene.
Creat cu ajutorul ei, pentru interesul ei, sub sugestiile ei imperative şi după modelul furnizat de ea – statul acesta nu ne apără pe noi de străini, ci pe străini de noi: siguranţa transporturilor, creditelor, plasamentelor, funcţionarilor lor.
Ca’n colonii. De aceia nu e tragere de inimă în ţara românească.
De ce să ari, să gândeşti, să alergi – în plus?
Pentru cine ? Pentru ce ?

Lumina va fi tot opaiţ, drumul tot cărare, casa tot bordeiu. Pentru că cu banii câştigaţi la noi, finanţa internaţională clădeşte vile la Amsterdam sau Stockholm, iar noi rămânem tot cum am fost, săraci şi ursuzi, narcotizându-ne amarul unei vieţi naţionale intrate în fundac cu doine melancolice şi chiolhanuri abrutizante.

Aici e sursa adevărată a indolentei romaneşti: în exploatare. Să nu ne înşele palatele bucureştene: sunt contuarele străinilor. Să nu ne înşele vilele din noile cartiere ale capitalei: sunt ale vechililor. Să nu ne înşele o reţea telefonică, o linie ferată, o şosea nouă: nu le fac pentru noi şi unde ne trebue nouă, ci pentru ei şi i unde le trebue lor.

Să nu ne înşele forfota comercială, economică, financiară, politică: nu noi ne sbatem, ei – ca să ne sugă mai bine. Naţiunea română stă deoparte: deoparte de viaţa economică, în care nu poate decât să fie spoliată, deoparte de statul liberalo-democrat, care înlesneşte spolierea. Naţiunea e în rezistenţă pasivă.

De aceia se vorbeşte în România numai cu jumătate de gură şi nici-o treabă nu e întreagă. De aceia ţara asta mare şi bogată face impresia unei case de vădană: nici pustie şi nici vie. De aceia suntem ţara lui “a-da, bine-bine, lasă-lasă”. Una dintre ursitoare – naţionalismul român – a fost înşelată: în loc de stat propriu s’a trezit cu tejghea străină.”