Cum dispare politic „Foaia romaneasca ” ultima revista a celor…nu de mult 35.ooo de romani din Ungaria

„Foaia românească” era săptămânalul românilor din Ungaria. A aparut la Jula (Gyula). Primul număr al revistei românilor din Ungaria, care atunci se numea „Libertatea Noastră” a apărut pe 1 iunie 1950. Ca revista , apare fără întrerupere începând de la 15 ianuarie 1951.

Fosta publicatie „Foaia românească” ar avea cea mai lungă tradiție dintre cele tot mai putine publicații românești din Ungaria de ieri dar mai ales de azi din Ungaria, socotita ca fiind publicația tuturor românilor din Ungaria. Care si ei , ca numar au „baleat” oficial de la peste 100.000, la 35/si apoi 25.ooo de persoane!

Revista a fost, de-a lungul celor… din pacate … sub 70 de ani de apariție, singurul organ de presă din Ungaria care ,cat de cat a a incercat sa semnaleze macar modesta afirmare a intelectualilor români din Ungaria. A fost , daca nu o „semnalare” oficiala a minoritatii romanilor din Ungaria, daca nu gazeta saptamanala,apoi lunara…(apoi deloc!) de afirmare culturală și literară a creatorilor români de acolo, macar o „dovada”, un martor cu umila ambitie de a semnala rar, si derapajele”dureroase”- pe bune! – despre ultimii minoritari din tara vecina si … vorba mare, din tzara prietena! !!

„Foaia românească”tot mai „diluata” ca problematica si …tot mai fugarita informativ ,totusi mai scria despre romanii din Ungaria ! Da,mai scria… Si avea datoria de a propune dezbateri colocviale asupra problematicii identitare si a folosirii limbii române în comunitate, Avea și rubrici de îmbunătățire a relatiilor reciproce, punând accentul cu regularitate prin articole pe importanța ” îngrijirii” limbii materne a comunității românești din Ungaria .Dar i-au taiat putzina „portie” de hartie pe care o mai avea ,treptat redusa (daca nu o fi tacut , la nivelul unui Blog pe Net , dar cu botnitza etnica…severa. Chiar nu ne ajuta nimeni?

Asociatiunea romaneasca

Alba Iulia-Bekescsaba

Nota redacției: Trebuie făcut ceva, este momentul să ne trezim!