INEDIT! O hora sibiana, in paginile unui ziar strain. “Hora” si ora englezeasca, inrudite?

Cu multi ani in urma, un ziar de peste ocean-  National Geographic Magazine *(1938)  gasea o relatie stransa de rudenie intre… hora neaosa, straveche, si cuvantul englezesc “hour” (ora)- (jurnalistii vorbesc de radacinile latine ale celor doua cuvinte, desi… lingvistii identifica o etimologie bulgareasca- “horo”, potrivit DEX!; pe de lata parte, intr-adevar, “ora”, respectiv “hour” in limba engleza are desigur origine latina- “hora”), ambele sugerand idea rotundului, a unui ciclu, a perfectiunii induse. Ei bine, fotografia care insotea articolul cu pricina infatiseaza hora incinsa de un grup imens de tarani de pe plaiuri sibiene, ceea ce se regaseste si in text, autorii articolului explicand ca, intrebati fiind de catre ziaristi, taranii au raspuns ca, prin traditie, “ziua jocului’ era sambata.

Dincolo, insa, de textul propriu-zis, imaginea este de un pitoresc greu de descris in cuvinte.

.

.

Nota Redacției: Puține sunt fotografiile care îți dau sentimentul că aparțin patrimoniului național. Această fotografie merită a fi recuperată cu toată grija și pusă în circulația valorilor la care ne putem oricând raporta. Este impresionantă vestimentația unitară a participanților, preocupați să se arate în portul lor popular, al satului, al ținutului: Mărginimea Sibiului, în cazul de față. Zona folclorică de maximă autenticitate românească, unde s-a creat portul popular românesc cel mai elegant.

Ar fi interesant dacă un etno-graf ar putea „citi” fotografia, explicându-ne rostul pentru care sunt mai multe grupuri de oameni, fiecare grup pare că dă viață unui alt ritual, unui alt „moment” folcloric.

Îi sugerăm Nicoletei IONIȚĂ, autoarea materialului, sau redacției publicației SibiuNEWS să obțină o reproducere cât mai fidelă a fotografiei și s-o multiplice ca pe o valoare de sine stătătoare, adică s-o răspândească. S-o comercializeze, simplu spus. Eu aș fi foarte bucuros să înrămez o asemenea fotografie și să mă zgâiesc la ea la nesfârșit… Ori s-o cumpăr gata înrămată. Nu cunosc o fotografie care să spună atât de mult despre lumea românească, despre frumusețea oamenilor de odinioară.