CD
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
SUA VOR AVEA SAMPANIE DE MOLDOVA
Napoleon le-a oferit Moldovenilor din noua provincie ruseasca de atunci, 1812, ca o compensatie pentru participarea la Marele Razboi European, dreptul de a-si numi produsul lor creat prin aceiasi metoda champenoise, “Sampanie”.
Ce poate fi scris in caractere Romanesti sau Rusesti, deci nu contravine noii legislatii europene privind denominarea de regiune.
Moet & Chandon, Bollinger Brut Special Cuvee, Pol Roger Brut Champagne, Veuve Clicquot Brut Yellow Label, Ruinart Blanc de Blancs, Billecart-Salmon Brut Reserve, Taittinger Brut Champagne, Dom Pérignon Plenitude, G.H.Mumm Grand Cordon, Perrier-Jouet Grand Brut, Krug Grande Cuvée, Piper-Heidsieck Cuvee Brut, Louis Roederer Cristal Brut, Champagne Ayala Brut Majeur, etc. toate aceste marci de sampanie recunoscute legal ca sampanie si nu vin spumant, prin originea lor geografica, din Champagne, cu preturi de la $30 la $ 600 si chiar mai mult, cu sticle de diferite forme in cutii aurite si seifuri portabile, produse prin metode noi, futuristice sunt oare mai aproape de originala sampanie de acum 200 de ani, asa cum a baut-o Napoleon sau tot clasica sampanie Moldoveneasca este mai autentica?
Pe de alta parte este un trafic intens international, intre diferite tari producatoare de vin, in centrul Europei, de sucuri de struguri, sau esenta de suc de struguri care urmeaza sa fie tratate, fermentate si imbuteliate in diverse metode si sticle, in diverse regiuni de renume viticol.
Cine mai stie ce struguri si de unde provin aceste sucuri ce ajung in aceste regiuni geografice renumite, ce urmeaza sa denomineze – sa dea nume acestor vinuri, sampanii sau spumante?
Uitandu-te atent la numele acestor sampanii poti remarca cu usurinta la cele mai multe, onomastica nefranceza si te intrebi daca aceste produse sunt sau nu Kohser.
Raspunsul nu este greu de dat, daca te gandesti ca marile podgorii cat si castelele lor aferentede pe coastele bine insorite, din marile bazine fluviale ale Europei, Rhin, Ronn, Valea Moselle, Valea Douro etc. apartin familiei Rothschild.
Alsacia, Bordeaux, Burgundia cu Beaujolais, Champagne, Bergerac, Cahors, Gaillac, Valea Loarei, Cognac, Jura, Cote du Rhone, Languedoc sunt regiuni de renume ce dau denumiri de marca produselor lor ce apartin acestei familii de nefrancezi.
“Burgundia, una dintre cele mai bogate zone ale Franţei este, totodată, şi una dintre celebrele regiuni viticole din lume, cu panorame splendide asupra podgoriilor, dealurilor şi cetăţilor medievale. Parcul regional de la Morvan şi păşunile de la Brionnais, regiunea muntoasă Jura, abaţiile cisterciene şi vechile biserici romane amintesc de perioada în care puterea ducatului medieval al Burgundiei rivaliza cu cea a regatului Franţei. Ea are cele mai fine sortimente ce provin din zonele Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Mâcon şi Beaujolais.” : https://okmagazine.ro/4-cele-mai-faimoase-zone-viticole-din-franta/a18264385
Se pare ca si bautura, incepand dupa cel de al doilea razboi mondial, a devenit in Europa occidentala, in America de Sud, cat si in restul Lumii, nu numai profitabila, deci fara calitate, ci si Globalistica.
CD
Comenteaza