Crăișorul munților, comemorat

2020-09-05T12:55:45+03:005 septembrie 2020|Doctrină naţionalistă, Textele altora|

148 de ani de la înveșnicirea lui Avram Iancu, marcați duminică la Carei. Pagina primăriei conduse de UDMR a cenzurat evenimentul

FacebookTwitterg+Email
148 de ani de la înveșnicirea lui Avram Iancu, marcați duminică la Carei. Pagina primăriei conduse de UDMR a cenzurat evenimentul  Foto: Facebook
Comemorarea a 148 de ani de la trecerea la Cele-Veșnice a eroului național român Avram Iancu va avea loc duminică, 6 septembrie, la Carei, județul Satu Mare, începând cu ora 12:00, informează Buletin de Carei.
După slujba de pomenire a lui Avram Iancu vor urma depuneri de coroane de flori la bustul său, alocuțiuni și un scurt program artistic, susținut de urmași ai eroului național. Participanții sunt rugați ca, în măsura posibilităților, să vină îmbrăcați în straie naționale.
Evenimentul este organizat de Asociațiunea ASTRA – Despărțământul Aurel Coza Carei, Asociația Colonia Moților Ianculești, SC Ianculești SRL, Grupul de moți „Trup și suflet” din Scărișoara Nouă și Asociația Foștilor Refugiați și Expulzați din 1940, filiala Carei.
Deși organizatorii au invitat Primăria și Consiliul Local Carei, precum și alte instituții, conducerea exclusiv UDMR de la Primăria Carei nu a postat afișul–invitație pe pagina sa de social media, așa cum procedează în alte cazuri, fapt considerat discriminatoriu de către asociațiile românești locale.
Amintim, în context, că Avram Iancu nu își găsește locul nici la Sibiu, unde o asociație a încercat să îi amplaseze un bust în Parcul ASTRA cu ocazia Anului Centenar al Marii Uniri, dar s-a împiedicat de lipsa de bunăvoință a Ministerului „Culturii și Identității Naționale”, potrivit ziarului Tribuna. Bustul nu se află nici până în prezent la locul cuvenit, deși este finalizat de ani de zile, așteptând doar să fie ridicat pe soclu.
Comemorarea ce va avea loc duminică la Carei nu este singurul eveniment dedicat personalității lui Avram Iancu în  toamna anului 2020. Din data de 7 septembrie începe Marșul Național „Avram Iancu”, iar în data de 13 septembrie, la Țebea vor avea loc manifestări naționale în memoria „crăișorului munților”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top