CD denitsoc@gmail.com 149.102.242.180 DOUĂ BAZE ISRAELIENE EW depășite de HEZBOLLAH Hezbollah a distrus două dintre cele mai avansate baze israeliene pentru război electronic –Al Abad și Ruaisat Al Alam de la granițele libaneze. Rezistența Libaneză șterge două mari baze militare israeliene, înființate la granița cu #Palestina #Liban. pic.twitter.com/B9Evu1LqUd Apartheid Israel trimite echipe militare mici, inclusiv forțele speciale ale SUA, în Gaza și își intensifică atacurile aeriene în pregătirea unei invazii terestre. Luptătorii Qassam au distrus două buldozere și un tanc în luptă și i-au forțat pe soldații israelieni din unitate să se retragă pe jos. Brigăzile Qassam au lansat, de asemenea, o lovitură cu rachete cu zeci de rachete asupra așezării Netivot de lângă Gaza, ca răspuns la „masacrele sioniste împotriva civililor”, a anunțat grupul. |
Desi ameninta din rasputeri alianta transatlantica stie ca nu are nici o sansă intr-un viitor război total, dar amenintă din disperare, sperand că o să sperie pe ceilalti.
Războiul bate la usă si occidentul face toate eforturile pentru a-l provoca si totodată seze declansa stupida si ratata Resetare Globală.
Deci hai să aflăm mai in amănunt una din problemele transatlanticilor – NATO.
SUA si Canada isi proiectează să construiească 6 sistene de radar OTH ce sunt menite să ofere o capacitate de avertizare timpurie pentru a detecta lansarea și urmărirea rachetelor de croazieră rusești și chinezesti cu rază lungă de acțiune – deși SUA si nici Canada nu au încă mijloacele[rachete hipersonice] sau un plan clar cu privire la modul de doborare a acestora prin oricare alte mijloace.
CD
RACHETELE CHINO-RUSE AMENINȚĂ NOILE RADARE OTH DIN SUA
De By Stephen Bryen 24 oct. 2023
Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, SUA intenționează să construiască și să instaleze sisteme Radar Peste Orizont (OTH) – patru dintre ele. În același timp, Canada intenționează să achiziționeze două sisteme suplimentare pentru nord-vestul său.
Cele șase sisteme rezultate sunt menite să ofere o capacitate de avertizare timpurie pentru a detecta lansarea și urmărirea rachetelor de croazieră rusești și chineze cu rază lungă de acțiune – deși SUA nu au încă un plan clar cu privire la modul de doborare a acestora.
Rusia s-a confruntat cu amenințările americane cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune de la sfârșitul anilor 1970 și și-a actualizat radarele OTH – cel mai recent, numit Kontaine, în 2013.
O rachetă de croazieră este o formă de vehicul aerian fără pilot (UAV) care este alimentat de un motor cu reacție cu turbină. Rachetele de croazieră pot transporta focoase convenționale sau arme nucleare mici. Rachetele de croazieră pot fi folosite pe câmpul de luptă tactic sau în versiuni cu rază lungă de acțiune pentru livrarea de arme nucleare asupra țintelor de mare valoare.
Rușii folosesc rachete de croazieră în războiul din Ucraina, iar ucrainenii folosesc Storm Shadow franco-britanice.
Racheta de croazieră SUA Tomahawk a fost concepută inițial ca o alternativă ieftină la bombardierele cu echipaj pentru pătrunderea apărării Uniunii Sovietice.
Tomahawk putea zbura către țintă la altitudini foarte joase, ceea ce creea o problemă pentru apărătorii sovietici.
Astăzi, focoasele nucleare pentru Tomahawk sunt încă in depozite, deși rușii și-au exprimat îngrijorarea că focoasele nucleare ar putea fi reintroduse pe furiș și ar putea fi lansate de pe avioane bombardiere americane, de pe nave maritime (nave de suprafață și submarine) sau din locațiile terestre din România și Polonia.
Crucisătoarele și distrugătoarele AEGIS și AEGIS Ashore[la sol] din România folosesc lansatorul Mk-41, capabil să lanseze Tomahawk cu lovituri convenționale cat și cu lovitură nucleară.
Detectarea rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune este o provocare, chiar și atunci când sunt lansate din aeronave. Sistemele radar OTH sunt o tehnologie radar specializată care poate „vedea” la distanțe lungi și poate detecta amenințările chiar și la altitudini joase.
În ultimii ani, vechile radare OTH din Statele Unite au fost înlocuite cu sateliți, dar sateliții nu pot urmări întotdeauna armele mici care zboară la joase altitudini din cauza „dezordinii” radarelor aproape de sol, fie pe uscat, fie pe mare.
Calculatoarele care rulează algoritmi de transformare Fourier rapid pot rezolva o parte din dezordinea de la sol, dar sateliții funcționează de obicei în benzi radar unde țintele mici sunt greu de extras din zgomotul indus[semnale parazite].
Un radar peste orizont diferă de un radar tipic in X-Band sau alt radar cu microunde. În loc de o rețea de antene parabolice, un radar OTH este alcătuit dintr-un număr de turnuri distanțate unul de celălalt la intervale și, uneori, include și (în scopuri de recepție) covorașe electrice plasate pe sol care susțin rețelele receptor.
Vezi poza de mai jos:
https://i0.wp.com/asiatimes.com/wp-content/uploads/2023/10/Raytheon-Over-the-Horizon-Radar.jpg?w=1600&ssl=1
În loc să funcționeze la frecvențe de unde milimetrice, radarele OTH funcționează pe lungimi de undă de înaltă frecvență cu unde scurte. De asemenea, spre deosebire de radarele standard care sunt în linie de vedere, radarele OTH funcționează prin transmiterea semnalelor din ionosferă. Această caracteristică este cea care oferă radarelor o rază mare de acțiune, dar capabilitățile OTH nu sunt constante, deoarece ionosfera în sine se schimbă mereu.
Un avantaj cheie al radarului OTH este că nu are nicio problemă cu tehnologia stealth convențională. Modelele Stealth au ca scop devierea lungimilor de undă ale aparatului de zbor sau racheta sa nu ajunga la radarelor tipice militare și civile (în special banda X).
Formele ciudate ale aeronavelor stealth și ale UAV-urilor și materialele care absorb undele radar funcționează pentru a devia întoarcerea undei inapoi la radar.
În ultimii ani, alte tipuri de senzori au fost construite pentru a depăși stealth-ul.
De exemplu, rușii și-au concentrat multă atenție asupra senzorilor în bandă L încorporați în unele dintre cele mai noi aeronave ale lor.
În loc de radar activ, alte sisteme s-au concentrat pe detectarea pasivă. Senzorul pasiv ceh Tamara, un sistem de sincronizare a pulsului, a fost primul dintre acestea: mai recent, senzorii cehi Vera oferă un sistem pasiv de detectare a platformelor ascunse. Aceste ocoliri ale stealth-ului sunt limitate ca rază de acțiune și precizie.
Rusia a dezvoltat noi rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, care pot fi lansate de pe bombardiere strategice, în special TU-160 Blackjack. Deoarece acest lucru conferă un avantaj strategic, TU-160-urile din flotă sunt în curs de modernizare si facute invizibile pentru radarele din occident, iar Rusia a reluat producția acestor bombardiere, probabil pentru că pot transporta noile sale rachete de croazieră Kh-BD cu rază lungă de acțiune. Mai rapid decat submarinele atomice.
Tu-160 ar putea lansa o rachetă de croazieră Kh-BD peste Oceanul Pacific, care ar putea atinge majoritatea oraselor, dacă nu chiar toate din continentul Statelor Unite. Bombardiere rusești, inclusiv Tu-160, patrulează în Marea Barents și de-a lungul Alaskai.
China este la fel de aproape ca Rusia în ceea ce privește rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune și nu are în present, deocamdata, un bombardier cu rază lungă de acțiune echivalent cu rusescul Tu-160. Bombardierul cal de bătaie din inventarul Chinei este un H-6K – „Zeul Războiului”, ce este modificată pentru a transporta rachete de croazieră.
Racheta de croazieră cu cea mai lungă rază de acțiune din arsenalul Chinei este HN-3. La fel ca Tomahawk, HN-3 folosește un sistem de ghidare Tercom (harta care urmărește pământul) și are o rază de acțiune după lansare de 3.000 de kilometri.
Ar putea fi folosit împotriva țintelor americane din Guam sau, eventual, în Hawaii, deși bombardierul-mamă ar putea fi urmărit de radarele americane din Alaska și Hawaii. Atât China, cu Xian H20 cât și Rusia cu Tu-PAK-DA lucrează la bombardiere mai noi, mai furtive, invizibile pentru radarele NATO.
SUA și Canada sunt încă mulți ani in urmă până la implementarea de noi radare OTH. Sarcina de a identifica terenul unde vor fi amplasate radarele este abia la început, iar Pentagonul nu a inițiat încă activitatea de achiziție pentru seturile de radare reale, propriuzise.
În prezent, există o singură companie din SUA cu un radar OTH cu rază lungă de acțiune, Raytheon și spune că este gata să liciteze pentru radare de îndată ce Pentagonul va prezenta o cerere de propunere.
Pe lângă problemele de detectare, SUA nu are un program care să doboare efectiv rachetele de croazieră odată ce acestea intră în spațiul aerian al SUA. Aceasta este o mare problemă, deoarece există multe ținte potențiale și niciun sistem optimizat împotriva amenințărilor mici chiar de zbor scăzut/jos.
AVIZ:
Stephen Bryen, a fost director de personal al Subcomitetului pentru Orientul Apropiat al Comitetul de Relații Externe al Senatului SUA și subsecretar adjunct al apărării pentru politică. În prezent este senior fellow[conferentiar] la Centrul pentru Politică de Securitate și la Institutul Yorktown, SUA.
Acest articol a fost publicat inițial pe Substack, “Weapons and Strategy”.
Asia Times îl republică cu permisiunea autorului.
Sursa: https://asiatimes.com/2023/10/sino-russo-missile-threats-key-new-us-oth-radars
Traducerea: CD