COMUNICAT DE PRESA

Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România, Societatea ASTRA – despărtămintul Carei, Asociatia Românilor Expulzati in 1940 si societatea Ars Transsilvaniae organizeaza vineri 30 iuni, ora 13, la Biblioteca Universitara Lucian Blaga, o conferință de presă privitoare la asaltul asupra monumentelor românești din Transilvania.

După scoaterea statuii lui Avram Iancu din centrul Turda, dupa înlăturarea statuilor lui Mihai Viteazul din Oradea si a lui Emil Racoviță din Cluj Napoca, după dezmembrarea Monumentului Eroilor din Cimpia Turzii, dupa scoaterea soclurilor si numelor de la statuile Mihai Eminescu, Lucian Blaga și Școala Ardeleană la Cluj Napoca a venit și rândul Monumentului Ostașului Român de la Carei să fie batjocorit. Asaltul asupra statuilor și monumentelor românești atinge cote alarmante și necesită intervenția guvernului, a celor mai înalte foruri de cultură dar și a societății civile din moment ce adminstrațiile locale se fac vinovate de aprobarea de proiecte ce aduc atingere doar statuilor românești.

Academicienii Doru Pamfil, Marius Porumb si Emil Burzo, prof. Univ. Mircea Popa si președinții asociațiilor organizatoare, Daniela Ciuta și Tiberiu Groza, vor oferi detalii despre stadiul în care s-a ajuns cu asaltul împotriva monumentelor românești prin proiecte avizate de forurile de cultură din cadrul Ministerului Culturii și ale administrațiilor locale.

In ziua cind se implinesc 50 de ani de la dezvelirea in Cluj Napoca a grupului statuar Scoala Ardeleană, Vă așteptăm pe toți reprezentanții mas-media care doriți să vă implicați în acțiunea de salvare a monumentelor și statuilor personalităților românești din Transilvania sa contribuiti la reusita acestui demers civic.

Tiberiu Groza
Presedinte Societatea
Avram Iancu din Romania
0755140194