Comisia Europeană AMENINȚĂ România: Nu vor ca românii să aibă 51% produse autohtone la raft
România riscă o procedură de infringement, dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse românești provenite de pe lanțul scurt, a declarat, luni, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
„Recent a venit de la Comisia Europeană o atenționare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, inclusă în Legea 150/2016 ce modifică și completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. În mod normal, există două soluții: să renunțăm la acest procent de 51% sau să mai tergiversăm o perioadă”, a afirmat Irimescu.
Citește și: Cât a dat un MILIONAR pe chiloții amantei lui Adolf Hitler, Eva Braun, la o licitație / FOTO
Acesta a spus că, deocamdată, nu știe în ce constă efectiv penalizarea pe care ar trebui să o plătească România, dacă nu se va alinia legislației europene.
„Nu știu acum în ce constă penalizarea, mi-e greu să spun, dar, probabil, soluția este să ne aliniem din punct de vedere al legislației. În momentul de față analizăm”, a subliniat ministrul Agriculturii.
Citește și: Robert de Niro îi cere lui Barack Obama să-l bată pe Donald Trump și anunță că se mută în Italia / VIDEO
Potrivit articolului din Legea 150/2016, „comerciantul persoană juridică autorizată să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare are obligația ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în conformitate cu legislația în vigoare”.
Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să expună la raft 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, a fost aprobat la începutul lunii iunie de Camera Deputaților, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Legea urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie să emită până atunci normele metodologice de aplicare.
Citește și: Lider PNL: Iohannis ne poate duce la guvernare, dar de acolo direct la groapă
Este foarte clar ca UE isi baga nasul acolo unde n-ar trebui sa-i fiarba oala! Incaerca sa devina un decident in politica interna a statelor membre. De ce li se pare ca 49% din produsele din import e pra putin? Mie mi se pare chiar odios de mult! Ar trebui ca legea sa fie modificata, in sensul ca produsele de import sa fie admise in procent de maximum 25%.
UE are si o alta norma, care impune statelor membre un deficit de maximum 3%. Pentru asta, UE nu se arata alarmata, desi ar trebui sa sara in sus mai ales pentru aceasta regula tampita, care, in 10 ani, poate duce la o indatorare de 30% din buget!!! Germania are de 4 ani un buget echilibrat! Deci, nemtii au inteles ce capcana rezerva acea reglementare, care perminte o indatorare de 3%. Asta inseamna, ca noi acum, traim mai bine pe seama copiilor nostri! Cum se poate admite asa ceva? Ar trebui, neaparat, ca sa introducem in constitutie obligativitatea ca bugetul sa fie obligatoriu pozitiv, in asa fel ca datoriile tarii sa fie platite in maximul 10 ani.
Noi consumatorii suntem de vina pt. ca dam navala si cumparam din magazinele lor produsele lor…in orice oras exista hale si piete cu produse romanesti,sa cumparam produsele noastre si sa nu mai aplecam urechea la reclamele mincinoase…