Comentarii adunate de dl  FLORIN  ȘERBAN. Mulțumim frumos!

*

Să spicuim cîteva comentarii interesante de pe youtube:

Olivian Gotiu 1 month ago (edited)
Excelenta promovare pentru folclorul romanesc. Cele 4 cantece alese (Ciuleandra, Mocirita cu trifoi, Batuta de la Santandrei si Braul Banatean) sunt absolut reprezentative. Ca hunedorean,sunt incantat ca acest cantec deosebit (Batuta de la Santandrei), din zona Hunedoarei, a ajuns sa fie promovat la un asemenea nivel. Si merita acest lucru prin ritmul sau unic…
gratie acestui mare artist care este Gheorghe Zamfir.

elenagoethe 1 month ago (edited)
,,doua fire doua paie ia ciuleandra la bataie, hop-sa-sa!” Apoi mocirita cu trifoi!

CarmenRomania100 1 month ago
Gheorghe Zamfir aduce schimbări inovatoare naiului tradițional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante conținând succesiv 22, 25, 28 și 30 de tuburi, pentru lărgirea domeniului tonal, astfel: naiul alto (22 de tuburi), tenor (25 de tuburi), bas (28 de tuburi) și naiul contrabas (30 de tuburi – apărut în 1972). Reușește să obțină câte nouă tonuri pentru fiecare tub, prin modificarea ambușurei. În acest fel devine posibilă interpretarea melancolică la nai a doinelor, cântecelor de leagăn, bocetelor și chiar a unor inflexiuni ale vocii umane. Își asamblează singur naiurile, din lemn de bambus, și le acordează cu ajutorul unei mici cantități de miere de albine introdusă în tuburi. În 2003 confecționează naiul numit Gigantul, având 42 de tuburi, 1,35 m înălțime și 1,2 m lățime.

AndreRieuFansRomania 1 month ago
Melodia se numeste „Mociriţa cu trifoi”, e un cantec popular din Ardeal. Gasiti si versurile pe net :)

jogasz36 2 weeks ago
+oros nicolae Sunt in asentimentul dumneavoastra! Sunt pe scena doua imensitati mondiale, Gheorghe Zamfir, legenda deja, si Marele Andre Rieu, caruia i se cuvine numaidecat Ordinul „Steaua Romaniei”, pentru servicii aduse Romaniei! Maestrului Rieu trebuie sa i se acorde Ordinul” Steaua Romaniei” pentru serviciile aduse Romaniei, pentru contributia de exceptie a Domniei Sale la promovarea si sustinerea folclorului romanesc!

Koos Linders 1 month ago
La Maastricht a inceput victoria! Sunt un olandez, dar si sunt un mare admirator de cultura romaneasca: poesia, musica, literatura… Iti multumesc tare de mult, André, compatriotul meu, ca ai contribuat asa de mult la introductia a culturei romaneasca in Europa. Din nou ai deschis inima mea! Europa fara Romania?? Nu se poate!! De loc!! Imi cer scuse ca am facut greseli oin Romana in scrisorul meu..

Rosca Daniel 1 week ago
+Koos Linders Mult mai bine decat Florin Raducioiu dupa un sezon la AC Milan :). Felicitari!!!

Istvan Attila Szasz 2 weeks ago
Toata stima catre persoana dumneavoastra..parerea d-voastra despre Romania si despre cultura noastra imi umple sufletul de bucurie si ma face sa ma simt mandru de tara mea…indiferent de numele meu,sunt si voi ramane pt totdeauna,atat timp cat inima imi va bate pe acest pamant…ROMAN….Va multumesc…din Amsterdam si din toata inima
mea,multa sanatate…

Sergiu Găbureac 1 month ago (edited)
Cu banii cheltuiți aiurea de ICR pe tot felul de șușanele, a realizat Rieu în 10 minute.Asta înseamnă recunoașterea valorii !

Anti Monopol 1 month ago
in timpul acesta „statul roman” sub asa numita Lege antifascista (lege facuta sa ascunda holocasutul comunist impotriva romanilor) pregateste interzicerea portului popular romanesc: Seful institutului Ellie Wiesel Alexandru Florian: „Orice roman care se imbraca in port national, fara sa fie taran, este fascist, legionar.”

licasamadau77 1 month ago
bai,frate ce va tot emotionati asa la un manelist ca Rieu, un oportunist intr-ale muzicii, care nu auzise de Gheorghe Zamfir? mie mi se pare ca il prezinta pe Gheorghe Zamfir ca pe un milog. pentru mine, acest Rieu, nu-i ajunge nici la degetul mic lui Zamfir. este bun doar de impresionat gospodinele cu sufletelul sensibil.

Marinescu cristian mihai 2 weeks ago
+licasamadau77 care televiziune din romania il mai prezinta pe Gheorghe Zamfir ?!!! Trebuie sa vina Andre Rieu din Olanda sa il prezinte (nu conteaza care e mai mic sau mare ca artist) si de aici ii revine respectul meu pentru acest extraordinar compozitor Andre Rieu .Nu stim sa ne apreciem artistii decat atunci cand mor si asta meritam .

popeiy1978 1 month ago
OHHHH! Atat de mare a crescut inima in mine, ca mi-a sarit din piept… si-am prins-o in palma. Dar si aici tresalta… Vrea pe masa… sa sara ca nebuna!!! Vin si ale voastre-n hora???

Jo Russ 1 month ago
mi-au dat lacrimile ca o proasta….

rstian 5 days ago
Si mie mi-a dat doamna si la ani mei doar 27 ani

Gabriela Fornerín 1 month ago
+Jo Russ, nu sunteti singura, va asigur! :)

Mia Daian 1 month ago
+Jo Russ de ce ca o proasta? Eu zic ca v-ati comportat ca o persoana sensibila la frumos. La fel, am simtit si eu, lacrimand…

Negru Voda 1 month ago
numai lautari tigani pe scena aia, cantand muzica romaneasca..despre ce vb panala urma?

Valentina Trestianu 1 month ago
+Negru Voda Lăutari români : Familia Dinicu, una dintre celebrele familii de lăutari țigani, români. La 31 martie 1889, Ionică Dinicu a întreprins un răsunător turneu artistic în Franţa, cu ocazia inaugurării maiestuosului Turn Eifel din Paris. Aici, prin interpretarea a numeroase bijuterii ale muzicii românești – cu deosebire, „Ciocârlia”, a uimit publicul parizian, precum şi vizitatorii prezenţi din diverse ţări ale lumii.

popeiy1978 1 month ago
+Negru Voda Stimate domn… sunteti intr-o eroare totala in cazul de fata. Chiar daca, in principiu, sunt in asentimentul dvs. (ma numar printre cei care traiesc cu regretul asasinarii lui Antonescu tocmai din prisma neindeplinirii misiunii de a ne scapa de molima numita tiani), in situatia de fata gresiti. Fetele zambitoare ale olandezilor nu sunt aceleasi ca atunci cand vad tiganii cu mana intinsa, la coltul strazii. Credeti ca ei au remarcat un astfel de detaliu? Momentul este atat de intens, incat eu sunt chiar mandru. Totusi, sa dam Cezarului ce-i al Cezarului si sa amintim faptul ca insusi marele Enescu a deprins tainele viorii de la varsta de trei ani de la un… tigan!

Adrian A 1 month ago
+popeiy1978 nu mai este precum era , 90% din Romania in mediul rural si fiecare sat cu tarani violonisti, acum interpreteaza melodiile ansambluri , lautari, etc. Nimeni nu este oprit insa sa puna mana pe o vioara. Melodiile sunt romanesti, poate ti-a scapat portul popular al celor ce jucau. Oricum sa nu confundam lautarii cu manelistii, cei din urma canta o muzica…. poate turceasca.

less