G
101 aprobate

gert.frau@yahoo.com
89.136.113.152

 

Despicătura aia de pe margini apare des la iranici din Provincia Mazandaran (Iran), dar și la alți iranici. Nu-i nimic deosebit. Bănuiala mea e că se făcea pentru aceia care constituiau cavaleria dacică, deși cămeșa era lungă până la genunchi și i-ar fi folosit o despicătură oricum. Pe columnă nu apare la toți Dacii, din câte știu. Ar fi trebuit să comand cartea lui Velcescu. Deși am fost în capitală, nu m-am dus niciodată la muzeu să văd reproducerile columnei cu ochii mei. Apropo de columnă, am găsit o moștenire românească a acestui termen în compunerea războiului de țesut.

Se mai spune că cureaua lată ar fi o moștenire dacică, dar n-o vezi pe columnă. Foarte probabil că multe detalii scapă aceleor sculptori, deși aveau captivii daci în fața lor. Dar unde, pe teatrele de operațiuni în suita adusă de Trăian sau în captivitatea din peninsulă?
Sunt surprins pe columnă de lipsa armurilor sau cămeșilor de zale la luptătorii implicați în lupte. Apare ca pradă de război, dar nu pe Daci. Poate cineva a observat așa ceva, dar eu nu, și mi s-a părut curios faptul că aceia luptă fără protecție, deși cămeșa de zale, spre diferență de cea celtică (sau romană), avea bătute niște nituri. Nu știu dacă Dacii au inovat-o astfel, dar știu că cea slavo-varegă avea și ea nituri și o făcea mai bună a respinge loviturile de sabie, era mai rezistentă. (https://www.academia.edu/9975782/Note_pe_marginea_originii_%C5%9Fi_a_rolului_armurilor_geto_dacilor_%C3%AEn_ritualurile_funerare)
Precizez că nu am văzut toată columna, dar am observat un Dac cu mustață și cușmă care seamănă a pandur. :)
În Istoria Românilor de menționează un bizar ”torac-zale”, care seamănă mult cu alb. thurak ”chain-mail”, dar acesta are o explicație în verbul thur „to knit, to brade, to fence”. Am presupus că mai sus este lat.torax, toracem sau gr.Θώρακας (chest, thorax, breastplate, cuirass, mail, corselet), θώραξ (thṓrax, “breastplate, cuirass, corselet”). O variantă dorică, θωράκιον (diminutivat?), va da un reg.albanez targozë sau tarogzë. https://www.wikiwand.com/en/Origin_of_the_Albanians
https://en.wiktionary.org/wiki/tarogz%C3%AB
Gk θωρακείον ‘parapet’

Altă piesă vestimentară păstrată cu numele de la romani este căpița „bonetă, bonețică, pop, scufie, scufiță; rar. căpățână” (lat.capitium → alb.këpicë – 1. cap esp. worn by women) cu un corespondent slavic kepec (rom.ceapsă). E o ceapsă din Hunedoara care seamănă foarte mult cu pilleusul dacic.
Singurele denumiri posibil dacice sunt reg.comb (Maram. nod) cf. Alb.komb și capiți (Apus.nojițe) cf. …nu are niciun conform. :)

Eu zic că nu trebuie să ne cramponăm de columnă și de culorile hainelor care nu se aseamnă cu ”albul” costumelor românești. Trec secole până apar românii și nu poți spune că am purtat numai albul și negrul. După cum spuneam, se făcea o deosebire între hainele de curat și cele obișnuite, de zi cu zi.

Pe columnă se vede că Dacii care fug cu familiile nu erau chiar oameni de rând dacă pe fundal se văd ziduri de cetate, iar unii spun că domnițele erau un pic mai dichisite. Eu nu prea am văzut multe diferențe notabile între Daci, mai ales la bărbați. Afară de pilleus și franjuri la unele cape, nu apar alte diferențe notabile. Probabil culorile hainelor să aibă o importanță.
Sunt totuși câteva haine deosebite la unii, semn că sunt aliați de alte origini (germanice?) ai Dacilor sau avem exemplul a ceea ce purtau regional unii Daci, deși pe fundal apare un amfiteatru, o copie a Colosseumului. S-ar putea ca metopa asta să descrie o trecere a Dunării, chiar aplica pe baza căruia arheologii români au făcut o descoperire epocală la Drobeta …apoi au îngropat situl la loc din lipsă de fonduri.
https://www.statuidedaci.ro/index.php/ro/influenta-asupra-culturii-europene/columna-lui-traian/culorile-policromia-columnei-traiane#gallerya7ad737ad5-5
https://www.agerpres.ro/sci-tech/2014/10/19/reportaj-mehedinti-un-amfiteatru-roman-pierdut-in-istorie-descoperit-la-drobeta-12-03-19

Mi-am adus aminte de ce credeam că la Daci predomina părul blond. Nu erau comentariile unor greci și latini, ci columna colorată. Sunt prea mulți! N-am văzut atâția blonzi nici măcar în nordul Europei. Chiar și să avem o trăsătură regională în jurul Hunedoarei, tot mi se pare exagerat. Hitler ar fi fost foarte gelos pe Daci.