Kovesi: În cazul unei ordonanţe de urgenţă care ar dezincrimina abuzul în serviciu, inculpaţii ar rămâne cu banii în buzunar
BUCUREŞTI | Scris de News.ro | ieri, 22:10
Kovesi: În cazul unei ordonanţe de urgenţă care ar dezincrimina abuzul în serviciu, inculpaţii ar rămâne cu banii în buzunar
În cazul în care Guvernul ar adopta o ordonanţă de urgenţă vizând amnistia şi graţierea, care ar dezincrimina abuzul în serviciu, infracţiune care face obiectul a circa 30 la sută din dosarele DNA, inculpaţii ar rămâne cu banii în buzunar, a declarat, marţi, la Digi 24, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Kovesi, precizând că ministrul Justiţiei a promis că nu va promova un astfel de act normativ fără a consulta Consiliul Superior al Magistraturii.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„O ordonanţă de urgenţă care vizează amnistia, graţierea unor fapte, dezincriminarea unor fapte, trebuie să aibă un aviz şi din partea CSM. Majoritatea membrilor care au candidat în CSM şi-au exprimat intenţia, în proiectul lor, de a avea un rol activ în ceea ce priveşte modificarea legilor care afectează justiţia şi cu care justiţia lucrează. Deci mă aştept ca ministrul Justiţiei, înainte de a promova un astfel de act să îl dea spre consultare. Este foarte ciudat să avem pe ordinea de zi, dacă această informaţie este adevărată, un proiect care nu a fost dezbătut în interiorul sistemului şi care poate afecta grav sistemul judiciar”, a spus Laura Kovesi.
Procurorul-şef al DNA a comentat astfel o informaţie publicată de Hotnews.ro, potrivit căreia pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de miercuri s-ar afla o ordonanţă de urgenţă care ar viza amnistia şi graţierea.
Actul normativ ar urmări modificări importante în legislaţia penală în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, conflictul de interese şi instituţia denunţătorului, potrivit sursei citate.
„Dezincriminarea unor fapte echivalează cu o amnistie mascată, deoarece măsura opreşte numeroase anchete şi procese în curs având ca obiect faptele dezincriminate”, scrie Hotnews.ro.
Laura Kovesi a precizat că ministrul Justiţiei a promis să consulte sistemul judiciar înainte de a promova orice măsură care l-ar afecta.
„La discuţia pe care am avut-o cu ministrul Justiţiei, alături de procurorul general şi de procurorul-şef al DIICOT acesta a promis şi a spus şi în spaţiul public că nu va face nicio modificare înainte de a consulta sistemul judiciar, înainte de a se consulta cu Consiliul Superior al Magistraturii”, a spus Kovesi, la Digi 24.
Procurorul-şef al DNA a precizat că 30 la sută din activitatea DNA are ca obiect investigarea faptelor de abuz în serviciu.
„Pot să vă zic că 30 la sută din activitatea DNA are ca obiect investigarea faptelor de abuz în serviciu. Deci din cele 7.500 de dosare pe care DNA le are în lucru, peste 2.200 de dosare au ca obiect investigarea cazurilor de abuz în serviciu. Să presupunem că această informaţie este adevărată, şi ar urma o amnistiere, o dezincriminare a faptelor. Inculpaţii nu mai execută pedepse şi rămân cu banii în buzunar. Este genul de decizie care face nedreptate societăţii, prin aceea că nu mai poate recupera prejudiciile. Toate dosarele în care avem trimişi în judecată pentru aceste infracţiuni vor fi încetate, se vor dispune achitări, dacă este amnsitie sau dezincriminare, dosarele care sunt în investigare la DNA şi la celelalte structuri de parchet, pentru că nu doar DNA investighează abuzul în serviciu sau neglijenţa în serviciu, toate aceste dosare vor fi închise, dar efectul cel mai grav care afectează societatea este acela că toate prejudiciile cauzate statului vor rămâne nerecuperate”, a adăugat Laura Kovesi.
Ea a mai spus că, de când conduce DNA, instituţia a indisponiblizat bunuri de 1,5 miliarde de euro.
„DNA a indisponibilizat şi a dispus măsuri asigurătorii pe bunuri şi valori de 1,5 miliarde, care sunt banii statului, banii pe care statul trebuie să îi recupereze. În situaţia în care o astfel de lege va intra în vigoare, fie şi pentru o zi, chiar şi pentru câteva ore, ea îşi produce efectele din perspectiva legii penale mai favorabile şi toate aceste consecinţe se vor produce”, a arătat Kovesi.
Procurorul-şef al DNA a mai spus că 2016 a fost un an greu, cu multe atacuri la adresa DNA, dar chiar şi în aceste condiţii instituţia a dipus măsuri asigurătorii de peste 640 de milioane de euro, cu 40 la sută mai mult decăt în anul precedent.
„Avem foarte multe măsuri asiguratorii – peste 640 milioane de euro, cu 40 la sută mai mult decât în 2015. Dacă vor exista hotărâri de condamnare, aceasta va fi contribuţia DNA la bugetul de stat”, a precizat Kovesi.
Ea a mai spus că există mituri că dosarele sunt subţiri, dar anul trecut nu a fost înregistrată nicio restituire definitivă de dosar.
Procurorul-şef al DNA a adăugat că proporţia achitărilor este constantă în ultimii ani, situându-se la cota de circa 10 la sută.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, marţi, că decizia unei legi a graţierii trebuie să aparţină Guvernului, precizând că în cursul zilei va avea o discuţie pe această temă cu premierul Sorin Grindeanu şi că, în opinia sa, aministia nu trebuie avută în vedere, dar graţierea da, cu „eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei”.
Iordache a mai spus că nu trebuie negat faptul că gradul de ocupare în penitenciare este foarte mare, respectiv de 150 la sută, arătând că sunt 19.000 de locuri în penitenciare şi 27.000 de deţinuţi.
MAIDANUL de la Bucuresti. Imi pare rau ca dvs. d-le Coja, ca om politic, dar si colegii de discutie reactioneaza tarziu la realitatea cotidiana – desi preocuparile (si asteptarile…) blogului sunt inscrise pe linia unui patriotism si nationalism sanatos. Pentru ca ultimile ore ne-au oferit aproape o lovitura de palat, si e bine sa nu trecem asa usor peste asta.
Tema zilei – legea gratierii.
– Nu pun in discutie valentele juridice ale legii – sunt destui juristi implicati in asta. Observ doar incercarea manipulare a maselor ce are ca fundal aceasta lege. Pentru ca :
1. Nu este o prioritate a societatii romanesti si nu este o prioritate a unui guvern abia instalat ce are drept obiectiv principal relansarea economiei si gasirea surselor pentru marirea nivelului de trai promis.
2. Este evident ca scoaterea din puscarii a peste 2500 de infractori, acum, in plina iarna, fara locuri de munca sezoniere si fara posibilitatea unui adapost, a unei locuinte, nu reprezinta decat crearea unei masse de manevra si presiune stradala, un pericol real pentru societate, pentru scopuri acum obscure, dar care se vor zari in imediata perioada – dupa vizita lui DRAGNEA la presedintele Trump (probabil).
3. A trecut aproape neobservata punerea la „cascavalul” secretelor statului Roman a d-nei Sevil Shhaideh,desi reprezinta un risc pentru securitatea nationala. Iata ca acum, cand trebuiau date cele 2 ordonante de gratiere este lasata la comanda guvernului, adica daca nu a putut ajunge la la „cascavalul” secretelor Romaniei ca premier macar sa se linga pe degete ca loctiitor. Vorbim de tradare, dar aceasta insistenta a lui DRAGNEA pe numirea lui Sevil Shhaideh ca sef al guvernului – care trebuie sa stie dar care a fost si informat de riscurile pe securitatea nationala ale doamnei, si care o numeste loctiiitor al premierului – este privita cu usurinta. Actele ce trebuiau gestionate de aceasta doamna – cele 2 ordonante de urgenta ale gratierii si codului penal – nu fac decat sa ridicea grav tensiunea in societate.
4. Venirea Presedintelui Iohanis si preluarea conducerii sedintei guvernului ne-a salvat pe moment de „soarta” pregatita. Dar nu se poate ignora fitilul tensiunilor aprinse in societate care vor contrapune 2 mase de oameni foarte bine motivate : pe de-o parte societatea civila, indignata de preocuparile guvernului si ale PSD-ului, si o alta masa de oameni, la fel de motivata, a celor care spera la liberarea din puscarii, plus rudele acestora. NU EXCLUD initierea unor revolte in puscariile romanesti cu atat mai mult cu cat fostul ministru al justitiei a pus la carma Administratiei Generale a Penitenciarelor din Romania pe cel care nu a putut gestiona revoltele de anul trecut, directorul penitenciarului Iasi (daca nu ma insel), locul de unde s-a initiat revolta – creeand astfel o stare de nemultumire in randul lucratorilor statului. Fitilul a fost aprins …
5. Adaugati la aceste tensiuni interne cateva piese din planul extern : Discutia lui Dodon cu Putin referitor la „Moldova Mare” si invitatia facuta de Trump nu Presedintelui Romaniei ci lui DRAGNEA si premierului. Nu trebuie uitata pozitia la varf a serviciilor secrete romanesti care nu vor o „granita pe Carpati” penetrata de autostrazi… Iar in acest context fugarul Ghita, Infractorul Ghita apare sub o alta lumina, chiar de nationalist roman. Miza = resursele romanesti inca neexploatate si dorite de marile forte externe ce si-au secatuit propriile rezerve… o tensiune interna in Romania cu miscari de strada ne-ar arunca in colaps financiar si social iar singura „iesire” ar fi cedarea resurselor contra unui „imprumut strategic”. (pe ce facem pariu ca asta va fi subiectul vizitei in SUA ?).
6. Am sperat ca se va deschide discutia pe cel mai mare furt din buzunarul romanului – taxa TVA – platita de fiecare roman indiferent ce cumpara, taxa care nu mai ajunge la stat ci in buzunarul „investitorilor strategici”- nivelul de colectare a TVA fiind de doar 33% in Romania. sau tradus, taxa de 20% platita de fiecare roman chiar si pentru fiecare cana de apa nu ajunge la STAT ci in buzunarele altora. Iar noi ne vaitam ca nu avem bani la buget.
7. Am sperat ca se va deschide discutia despre rezervele subterane romanesti EXPROPRIATE Statului ROMAN de Constantinescu & Ciorbea si donate/daruite strainilor prin legea minelor si resurselor minerale – Satul Roman pierzand dreptul de proprietate asupra acestora. Noi ne oprim televizionistic la aceiasi „flota a lui basescu”, fara sa cautam „radacinile” distrugerii ei, pentru ca a fost de fapt distrusa de acordurile de mediu semnate de I.Iliescu si A. Nastase personal in 1990. De asta valoarea flotei e ZERO si basescu nu poate fi invinuit legal – pentru ca ea a fost declarata poluatoare prin acordurile din 1990, declarata nociva si trecuta la „fiare vechi” pentru taiere. basescu a salvat cate ceva vanzand-o, fara acordul „sefilor”, toata lupta de incarcerare de acum a lui basescu avand probabil drept scop aflarea mecanismului prin care mai avem si acum 49% din flota romaneasca, insa sub pavilion strain.
– Am credinta ca de acum incolo ne vom apleca mai mult asupra problemelor cotidiene si mai putin asupra trecutului indepartat, asupra mecanismelor avocatesti si economice prin care am fost spoliati, asupra „aranjamentelor” politice care ne-au bagat in faliment si care iata, nu ne ofera nici acum siguranta ca dementii care vor „granita pe Carpati” au renuntat sa mai pompeze pe acest subiect cumparand si plasandu-si oamenii in puncte cheie ale STATULUI ROMAN (fara ca aceasta sa insemne ca au mai putina importanta subiectele istorice…ci doar ca aceste subiecte sunt mai potrivite pe timp de pace, de contemplare. Acum nu e deloc pace…). Toate cele bune !