„Latina nu poate proveni din limba tracă !” Iată de ce !
No issue detected

surena3 hours ago
.
Școala Ardeleană a avut de combătut, la vremea ei, teoriile lui Sulzer, Eder și Engel iar cât de latinești au fost corifeii Scolii Ardelene găsești pe acest site un articol sub pana maestrului Alexandru Niculescu (câtă latină știau „corifeii Școlii Ardelene). În combaterea în special a lui Sulzer care a trăit o buna bucata în Tarile Romane și, în ciuda teoriei, a lăsat informații prețioase despre geografia, istoria și etnografie românilor,” corifeii” ardeleni au fost cei dintâi care s-au aplecat asupra dacilor și pe baza documentelor istorice inclusiv a celor de la Viena și Roma au reconstituit o parte din istoria dacilor. Din păcate li s-a pus anatema de latiniști, iar enorma munca de documentare trimisă în derizoriu de români, însă sunt istorici străini care ii studiază tocmai datorită surselor la care au apelat întrucât o parte din ele s-au pierdut.

Curentul anti Școala Ardeleană nu e de azi ori de ieri, e chiar din momentul apariției! O mișcare de redesteptate națională a românilor de o parte și de alta a Carpaților nu avea cum să nu aibă dușmani.
Oricât ar încerca demitizatorii lui Roxin (nume neaoș romanesc) să falsifice istoria avem un Negruzzi care într-o nuvelă geniala ne spune:
„Cum am învățat românește „.

Ce înseamnă să fii român? Înseamnă în primul rand ca ești civis romanus – civis romanus sum adică ești un om liber, cetățean aparat de legi, un om care are un set de valori și răspunderea fata de cetate, de Roma, devenita România. Ești în opoziție cu barbarii neștiutori de legi, de valori și cărora le lipsește noțiunea de cetate și cetățean și de țara/teara /Terra. În al doilea rand fiind civis romanus natus dacus înseamnă că ești nemuritor, înseamnă că nu poți fi învins și supus de oricine și ești aici, pe pământul tău în Romania Orientalis. În al treilea rând fiind civis romanus natus dacus ești apărătorul tradiției imperiale (Dan Botta) și al respectului fata de Împărat (oare în ce limba Imperator e atât de apropiat Împărat?), credința și Romania.
.
Acest respect fata de Împărat românii îl păstrează și l-au păstrat de-a lungul istoriei pentru că domnitorii noștri sunt voievozi în actele cancelariei, diplomației, ei însă pentru români, rumâni sunt Domni ( Dominus) reprezentanții lui Dumnezeu (Dominic et Deus). În al patrulea rand român înseamnă și civis romanus sum de la sud de Dunăre din tot spațiul traco-ilir-macedonian,inseamna frații noștri de la sud de Dunăre cărora Împărații Bizanțului, țarii slavilor, sultanii otomani și Papa le-a recunoscut originea și drepturile, înseamnă frații noștri legați ca și noi de lex romana devenita ius valachorum. Bineînțeles, că nu îi uitam nici pe frații noștri moldoveni de dincolo, pe vlochii din Ucraina.
.
In al cincilea rand, civis romanus sum înseamnă națiunea română care își păstrează teritoriul și numele țării România – Romania lăsată moștenire de strămoșii noștri, demni urmași ai legionarilor romani (așa cum își îmbărbăta Mihai Viteazul ostenii). La anul serbam centenarul României Mari și aș vrea ca toți cei care tot o dau cu Dacia să se gândească foarte bine dacă suntem de aceeași parte a baricadei (România Mare) ori ei sunt cu Roesler, Boia și Dacia lui Decebal de un milion de pași romani.