Marius Oprea / De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor.

Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA …

Tot mai intens  diversi ctiviștii zburdă în voie prin  structurile de putere. Fel de fel de agenți ai unor puteri străine fac politici publice în România.  pentru că niciun guvern de după 1990 nu a avut curajul să puna piciorul in prag  si sa propună o lege a transparenței ciudatelor organizații, batjocoritor numite, … „neguvernamentale.” Pe ce mă bazez când susțin că societatea civilă, în forma sa actuală, e o perdea de fum care ascunde Intelligence-ul altor state? Când George Soros, împreună cu Silviu Brucan, deschideau personal  la București Grupul pentru Dialog Social” și apoi Fundația pentru o Societate Deschisă , un intelectual de calitate , Jakie Ionescu,  mare antrenor al echipei de fotbal Poli Timișoara, om umblat prin Lume , mi-a spus sec: „agenți străini.”

Tot în acea vreme, l-am întreabat pe Neagu Djuvara, într-un interviu acordat ziarului „România liberă,” cum a ajuns dumnealui consilier al unui președinte african. Mi-a replicat zambind: „Eram agent CIA. , draga…” Rămâne singurul intelectual român de calitate dintre cei care nu și-a ascuns apartenența, recunoscând ulterior că a dezertat. Acest paragraf  l-am tăiat, atunci. Erau zorii noii democrații. Îi așțeptam pe americani, mai dihai ca bunicii noștri. După un curs la Pentagon, unul dintre ofițeri m-a întrebat cum cred eu că va fi …democratizata Africa, în momentul când anumite resurse naturale vor dispărea de pe Planetă, Desi America avusese deja un eșec groaznic în Vietnam , nu am știut să-i răspund. Mi-a explicat că strategia s-a schimbat după înfrângerile din Saigon , dar SUA au pregătit din timp fel de fel de asociații de protejare a leilor cu coama mica, de prevenire  a disparitiei arborelui de cauciuc ,  sau generoase organizații umanitare. În momentul unei viitoare crize , liderii acestor ONG-uri vor fi sprijiniți logistic și militar să ia puterea în …viitoare state democratice .Poate exageram dar  deja modelul s-a experimentat, după treizeci de ani, în unele state de pe planetă.Si chiar in Europa cea civilizata…

 Cum și-a dat seama Radu Anton Roman că Jacques-Yves Cousteau nu era chiar civil?  Obișnuiam seara să cinez cu Radu Anton Roman. Venisem din SUA. Citisem în avion că marele vas „Greenpeace” spionase în perioada comunistă în interesul KGB. Era fericit că va fi translatorul lui Jacques-Yves Cousteau, în prima croazieră a celebrului său vas Calypso în Marea Neagră. După o masa copioasă, îndelung cinstită cu alți doi comeseni, l-am îndemnat pe amfitrion să fie atent cu ce se întâmplă pe nava amiral a descoperirilor subacvatice. Păi, ce să fie ,  se întreba el, fără a avea stofa  jurnalistului de investigație. I-am cerut doar să fie vigilent. M-a întrebat ce cred. I-am răspuns ce știu: afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardu’.” Și am zâmbit, totuși, punându-l în gardă că echipajul civil e unul și cel militar, e altul…  După două luni de croazieră în jurul Insulei Șerpilor, mi-a confirmat că exista în cală un sistem ultraperformant de observație, loc unde nu avea voie nimeni. I-am replicat tăios: doar un prost poate crede că cercetările oceanografice sunt mega-finanțate doar de dragul studierii modului în care se împerechează delfinii … Deși bucuros că a încasat leafa unui profesor francez pe doi ani, a rămas cu o serie de îndoieli. I se confirmase ce am prevăzut. „Afară era vopsit gardul, în cală sta ascuns leopardu’…”

 Societatea deschisă și acoliții ei :  Anii au trecut și Societatea civilă s-a extins. S-au creat noduri de rețea în diferite mari orașe…. Mulți intelectuali publici au fost atunci recrutați.Pe bani buni , desigur… Colegi de-ai lor încă se mai miră ce cariere spectaculoase au și acum!  Precum și despre modul în care copiii lor au ajuns miniștri. Aproape totul era pregătit de cei care știu să-nvârtă a lumii mare roată. Nu stim daca se referea si la primarul german din Timisoara,ori Madam Clotilde ,de la Sectorul Bucuresti.Ca sa nu mai vorbim despre Marele Blond, care a descoperit un nou sport national pentru plebe: Desigur,Golful… viitorul sport national !

 Cum Marile mitinguri de protest au dus la sărăcire și la pierderea suveranităților nationale? După douăzeci de ani de la dărâmarea zidului Berlinului, mari evenimente au cutremurat lumea: Primăvara arabă, Euro-maidan-ul de la Kiev, Protestele din România contra cianurilor…si a Ciumei Rosii,  toate susținute și organizate de rețelele deja înnodate ale societății în civil. După alți zece ani, putem să tragem linie: România are agenți ai Societății civile incepand de la la președinție și la guvern, Ucraina poate fi cumpărată de SUA, se vinde pe bucăți (nimeni nu vrea să o cumpere), țările arabe au explodat în conflicte sângeroase, oamenii au sărăcit in fostele tari…socialiste .

De aproape 20 de ani, Autostrazile Sibiu-Pitești si Comarnic-Predeal sunt permanent refuzate de la implementare… La început n-a fost bun studiul geodezic, apoi a venit necesitatea acordului de mediu. Pentru că cineva parca dicta „încurcă-i, drace!,” s-au cerut studii alternative de traseu. Când toate licitaţiile de proiectare erau gata să fie urcate în SEAP, întârzierile programate au dus la ieşirile din termen ale avizelor. Şi iar s-au reluat toate de la capăt. Studii de pre-fezabilitate, de fezabilitate nu erau conforme pentru că Raportul HALCROW – JASPERS a stabilit că nimic nu era bine. Jaspers? Who knows? O altă societate în civil europeană… La Bruxelles a fost mai puternic lobby-ul celor care nu vor ca munţii să fie ,vezi Doamne , tăiaţi de autostrăzi ! Aşa a apărut şi povestea …croitoraşului cenuşiu, de fapt o rădașcă pe care o aveam și noi la insectar în vremea copilăriei. În timpul unui reportaj în Parâng, un director de la Mina Lonea m-a întrebat cine e Mining Watch, organizația care se opune mineritului? Am deschis site-ul și i-am arătat finanțatorii. Printre aceștia era și …Ministerul Mediului din Germania. Cine e cel mai mare producător de lignit din lume? Mai are rost să întrebăm de ce noi închidem minele si lde Catzu dubleaza in prag de iarna pretul gazului metan si al energiei electrice, iar nemții, nu?

Societatea civilă a făcut și lucruri bune. A participat la pregătirea unor cadre, a venit cu idei de democratizare, s-a alăturat Convenției Democratice din România, atunci când cripto-comunismul nu se dădea dus din România. Aici mă gândesc la Alianța Civică, organizație declarata nepartizană politic, fondată de glbtrotera Ana Blandiana… Caci Alianța Civică rămâne, probabil, singura existență civilă perena în spațiul public românesc al civismului de operetă.

 Alina Mungiu Pippidi, matroana abila a societății civile: O altă ispravă, poate și ultima, a fost propunerea Alinei Mungiu-Pippidi pentru cota unică, valabilă și astăzi. Fosta maxi-oengistă, ajunsa  profesor pe la facultăți din occident, nu spune decât 5% despre cum imberbii săi salariați au ajuns miniștri. Nu mă gândesc doar la incalcitul  Cristian Ghinea, ci și la alții cărora acum le explodează gradele de pe umăr. După succesul protestelor din țară împotriva proiectului de la Roșia Montană, umbrele pădurilor și-au dat seama cât de importante sunt organizările civice în viitoarea confrerie politică. Nu Ana Blandiana l-a inspirat pe Florian Coldea, pe George Maior,  & comp, trendul occidental era previzibil.

Procurorii DNA au fost instruiți de o organizație americană:  Să ne mai amintim că procurorii de la DNA s-au bucurat de reuniuni ample de pregătire în investigație pe granturile Freedom House, că Basescu ,Laura Codruța Kovesi și Monica Macovei, pilonii statului de drepți, nu de drept, s-au bucurat de o bună colaborare cu organizația americană? N-are rost. Obediența e vizibilă dincolo de zidurile care au adăpostit atâtea ceremonii de decorare, manifestări specifice de mulțumire a unui stat străin pentru serviciile aduse. Firesc ca Binomul s-a născut prin împreunarea neconstituțională dintre DNA și serviciile secrete… Mulți dintre activiștii societății civile au primit roluri importante în stat, ca recompense, dar nu pentru merite. Simțind ce bine dospește aluatul societății civile în laboratoarele de manipulare, lui Florian Coldea i-a încolțit ideea transformării Asociației Salvați Bucureștiul” în partidul Uniunea Salvați Bucureștiul. 

Cu Matei Păun, creierul, ne-am întâlnit de câteva ori. Nu eram interesat dacă Nicușor Dan era „algebrist sau geometrician.” M-am prins repede cine comandă și cine aduce pizza la partidul nou înființat, așa din spuma mării.Vedeți ,bunaoara , care sunt resursele și de unde izvorăște puterea lui Dacian Cioloș? Recent a spus că partidul său își va asuma principalul rol de transformare a României. De la un model capitalist, spre unul progresist? întrebam retoric. Nimic nu va mai fi ca înainte, asta în primul rând că „agenții ocrotitori” zburdă nu doar pe câmpii, ci și în întreaga administrație.  Mai are rost să ne îndoim de ce Agent Green are reprezentant în guvern? De ce s-a întors din …Australia , dupa Catzu Vasile si activistul Gabriel Păun (un alt Păun) și ce l-a recomandat pentru postul de consilier onorific al primului ministru?  Agenda pare a fi clară. România trebuie să devina o rezervație de urși, mai nou s-au născut în libertate și câțiva zimbri… N-am auzit încă despre agenții de protecție ai castorilor sau ai șacalilor, apăruți așa din senin pe teritoriul României. Apropos de agenda de securitate. Știe cineva de vreun ” salvaționist ” al Deltei Dunării care să investigheze de unde au apărut in Delta somnii africani, mari devoratori de pestii producatori de icre negre? Deci Societatea asta în civil nu are numai misiuni politice, ci în primul rând economice. Cel mai mare succes reputat de activiștii de mediu s-a concretizat cu înscrierea Roșiei Montane pe lista patrimoniului mondial UNESCO, având un singur scop: să îngroape orice șansă a Romaniei de exploatare a aurului inca propriu din zonă… Au muncit și au înfrânt. Nu vom mai trăi vremurile când societatea asta în … civil va aduce linguri pentru miere și lapte… în zonele pe care le-au salvat.Spre satisfactia lui Orban Viktor , fericit in public ca va veni vremea cand Ungaria isi va recupera aurul…

 Zidurile nu vindecă, doar îngroapă!  Corporatiștii au … donat o sumedenie de bani pentru proiectul de construcție a noului spital pentru oncologie pediatrică, în urma unei campanii de succes a fetelor din spatele lui Vlad Voiculescu, diplomatul fara diploma la Wiena , o scula de sistem, căzută greu din guvern. Nimeni dintre participanții la acțiunea de masă nu s-a întrebat: dar cine va organiza serviciile de sănătăte, cine va plăti personalul medical, pentru că – nu-i așa? – zidurile nu vindecă, doar îngroapă… Inca un exemplu pentru acele  entități civile  create doar pentru a bloca o serie de investiții publice, având două scopuri: să facă pârtie pentru o firmă străină la licitații sau să blocheze dezvoltarea…tarii !

Pe vremea Administrației Lindon Johnson , un consilier de securitate i-a recomandat Presedintelui Americii să schimbe numele CIA (înainte de 1968, existau ” prăvălii” ale Agenției de Intelligence prin Europa). Și cum să-i spunem? „Societatea civilă”, a răspuns ferm consilierul. Și așa a rămas. După ceva vreme, François Mitterand, ajuns președinte al Franței și aflând de vicleșug, a întrebat: „dacă ei sunt Societatea civilă, atunci noi ce suntem : cea militară?”

*

Nota redacției – E de înțeles că există și funcționează acest stat paralel, organizat de serviciile așa zis „de inteligență”. Dar ce fel de inteligență este aceea care selectează și susține mediocrități patente ca Johanis, Cîțu, Orban sau Cioloș ori Barna, Ciolacu etc?