Cine se află în spatele mecanismului de monitorizare a presei – Un ONG condus de o apropiată a lui Cioloș
Autor:
Publicat: 11/03/2022 12:25
Știrea referitoare la inițiativa de monitorizare guvernamentală a presei, pentru combaterea propagandei ruse și a știrilor false, a încins spiritele în mass media și în politică. Guvernul a anunțat că activitatea de monitorizare este independentă de funcționarea și structurile Guvernului. Tot Guvernul a făcut trimitere la un ONG care ar fi avut ideea – GlobalFocus Center.
Știrea inițială informa că un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), la care s-a alăturat şi Guvernul României, împreună cu CNA şi mai multe ONG-uri, pregăteşte o platformă informatică, ce va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare şi propagandă în contextul conflictului din Ucraina. Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinaţiile de cuvinte care vor aprinde becuri roşii de posibilă dezinformare şi propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Iohannis cu un context de “corupţie” ori “incompetenţă”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtişag”.
GlobalFocus Center anunță că ideile prezentate în presă sunt simple propuneri, iar inițiativa este 100% independentă. ONG-ul vorbește despre experți internaționali și analize puse la dispoziția oricăror beneficiari, fără însă a oferi nume. Nici pe site-ul organizației nu apar prea multe detalii despre identitatea presupușilor experți și ce anume îi recomandă. În schimb, la o căutare rapidă, se poate constata că GlobalFocus Center este condus de un director: Oana Popescu Zamfir. Aceasta a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Muncii, în perioada Guvernului Cioloș. În 2019, Oana Popescu Zamfir, membră la acea vreme a PLUS, partidul lui Dacian Cioloș, s-a aflat pentru o scurtă vreme pe lista de candidați a Alianței USR PLUS la alegerile parlamentare, poziție din care s-a retras.
Comunicatul GlobalFocus Center:
„MECANISMUL COORDONAT DE GlobalFocus Center PENTRU O INFORMARE CORECTA A POPULATIEI, IN CONTEXTUL CRIZEI DIN UCRAINA
Tocmai pentru ca guvernul a avut o comunicare deficitara in aceste zile, am vazut efectele (lumea ia pastile cu iod, se formeaza cozi la benzinarii, banci si birouri de pasapoarte) si am fost solicitati noi, ca experti, sa clarificam situatia , am luat initiativa de a crea, exclusiv impreuna cu colegi din alte ONG-uri, un mecanism prin care sa punem presiune pe guvern sa comunice mai prompt, mai corect, mai complet.
Acest mecanism este 100% independent, nu exista si nu va exista finantare guvernamentala (de altfel in momentul de fata nu exista deloc finantare – suntem in discutii cu parteneri internationali pentru identificarea acesteia!), guvernul nu va fi unicul beneficiar, nu lucram si nu vom lucra pentru guvern sau ca sa-l protejam, acesta este liber sa ia in considerare sau nu recomandarile noastre. Noi suntem integral responsabili pentru recomandarile pe care le facem, iar guvernul este integral responsabil pentru cum intelege sa reactioneze la ele. Va exista un protocol de colaborare intre acest task-force format din experti si beneficiari (inclusiv guvernul) care va specifica foarte clar ce face si ce este si mai ales ce NU face si NU este acest mecanism, astfel incat sa ne asiguram ca el sprijina, nu impiedica libertatea de exprimare. Toata activitatea noastra de pana acum a fost pusa in slujba informarii corecte si adesea acest lucru ne-a adus in conflict cu institutii politice sau guvernamentale.
Mecanismul nu este definitivat. Termenii de cautare circulati in public nu au nicio valoare, nu sunt cei definitivi, sunt colectati de la institutii guvernamentale si alti parteneri din societatea civila intr-un proces de brainstorming. Am solicitat contributii si idei de la mai multi parteneri, inclusiv de la guvern si asteptam in continuare sa ni le furnizeze. Pe baza lor, dar mai ales a metodologiei noastre, noi vom alege si decide cum vor arata algoritmii de cautare. Lista de parteneri cu competenta in domeniu ramane deschisa si ni se poate alatura oricine este interesat si poate sa aduca o contributie relevanta.
Din punct de vedere tehnic, vom folosi aplicatiile Pulsar si CrowdTangle pentru a identifica temele prioritare de discutie in spatiul public, instrumente care sunt disponibile, cu licenta, oricarei alte organizatii sau altor persoane care doresc sa faca propria lor monitorizare online si social media. Filtrarea finala privind recomandarile de reactie din partea institutiilor statului sau societatii civile/ mediului privat va fi insa facuta de experti. Vom transmite la final rapoarte regulate catre ONG-uri, asociatii patronale si sindicale, guvern, mediu academic, institutii care au un rol in comunicarea pe acele teme cu recomandari de reactie.
GlobalFocus Center este parte a unor retele internationale de experti de prestigiu care lupta cu dezinformarea (Beacon Project , Open Information Partnership , etc.) si pe baza acestei experiente, inclusiv in perioada Covid in care am derulat initiative similare (vezi linkuri mai jos), stim ce efecte devastatoare la nivel social poate avea comunicarea oficiala deficitara. Cand mecanismul de lucru va fi definitivat, va fi perfect transparent si vom fi bucurosi sa-l explicam oricui este interesat; de altfel, metodologia folosita este similara cu cea a partenerilor nostri, Bellingcat si DFRLab , cele mai prestigioase institutii in plan international care promoveaza informarea corecta, fact-checking si lupta cu dezinformarea si impreuna cu care am organizat in trecut cursuri de pregatire a expertilor din societatea civila si presa in utilizarea exact acestor instrumente pe care le folosim acum.
Raed Arafat, supărat pe jurnaliști după ce a apărut în spațiul public informația despre platforma care va scana dezinformările: ‘O mincină!’
Autor:
Publicat: 11/03/2022 18:56
Secretarul de stat în MAI, şeful DSU Raed Arafat a declarat, vineri, despre platforma care va scana dezinformările online, la care se lucrează în colaborare cu societatea civilă, că nu este vorba despre cenzură, pentru că cenzura înseamnă să te duci să închizi site-ul respectiv, să te duci să pedepseşti pe cei care au publicat.”Noi singurul lucru pe care l-am făcut sau l-am face, dacă vom continua această colaborare, ar fi să primim ştirea, să o verificăm şi să ieşim cu un răspuns şi o clarificare, pe ştirea respectivă, astfel încât o ştire falsă să fie demontată de la început”, a explicat Arafat, relatează News.ro.
Raed Arafat a declarat că cei care au comentat au urmat un fir de o ştire falsă care a fost publicată de o entitate mass-media.
”Noi, astăzi am văzut că o încercare de a identifica ştirile false şi a le combate a fost aproape distrusă de către o ştire falsă, publicată de o entitate mass-media, care nu a sunat să întrebe, care a luat-o pe surse, care nici nici măcar nu a interesat-o despre ce e vorba, decât să scrie o minciună acolo şi să o publice”, a spus secretarul de stat.
Arafat a arătat că ”ştirile false sunt răspândite, şi a văzut efectele acestor ştiri false recent, când toată România a mers la rând la benzinării, din cauza unei ştiri false, care dacă era depistată din timp, când a început să se răspândească, putea să iasă o reacţie imediată, să informeze populaţia corect şi să sisteze isteria care s-a produs”.
”Societatea civilă a venit cu o iniţiativă, nu DSU, că să colaboreze şi să vină cu o monitorizare a mediului online, a ştirilor care se publică şi să informeze autorităţile şi DSU, cu diferite ştiri, care în final, noi să le citim şi putem să răspundem sau nu. Dacă era vorba de cenzură, cenzura înseamnă să te duci să închizi site-ul respectiv, să te duci să pedepseşti pe cei care au publicat. Nu, noi singurul lucru pe care l-am făcut sau l-am face, dacă vom continua această colaborare, ar fi să primim ştirea, să o verificăm şi să ieşim cu un răspuns şi o clarificare, pe ştirea respectivă, astfel încât o ştire falsă să fie demontată de la început”, a mai spus Raed Arafat.
Şeful DSU a mai precizat că ”singurii care ar putea să se supere pe acest demers ar fi numai cei care vor să răspândească ştiri false”.
”Nici nu avem unelte să facem noi acest lucru, singurul lucru pe care îl putem face este să ieşim cu clarificări. În perioada asta prin care trecem, dacă nu vom înţelege odată că ştirile false pot să ne facă foarte rău, în România, şi pot fi răspândite foarte uşor, şi că aceste ştiri nu vin numai din interiorul României, vin şi din exteriorul României, ele trebuie identificate din timp şi răspuns la ele documentat, cu date, cu tot”, a mai spus el.
Arafat a precizat că, dacă ”nu vom înţelege acum că avem nevoie de un mecanism, să le monitorizăm şi să răspundem rapid la ele, înseamnă că nu am învăţat nicio lecţie până acum, din ce am păţit în ultima perioadă”.
”Va trebui acest proiect să se facă, să fie înţeles corect, aşa cum a fost el conceput, sperând în final că societatea civilă care l-a iniţiat şi a dorit să colaborăm împreună să continue, pentru că astăzi deja unii au văzut reacţia şi s-au blocat, nu au mai vrut să continue nimic pentru că au văzut ce reacţie a ieşit”, a spus el.
Arafat a precizat că ”reacţia este exagerată şi bazată pe o ştire falsă”. ”Dacă entitatea de media care a publicat această ştire lucra corect, dădea măcar un telefon undeva, să spună, oameni buni ce vreţi să faceţi, vreţi să cenzuraţi (..) atunci aveau măcar punctul de vedere al DSU-ului sau al celor de la societatea civilă care sunt implicaţi (..) după care omul de rând înţelegea dacă ce vrem să facem este un lucru pozitiv şi bun, sau un lucru negativ”, a menţionat secretarul de stat.
Raed Arafat a mai afirmat că, ”în continuare, spune că ceea ce s-a dorit să se facă şi speră să existe acest mecanism, în colaborare cu societatea civilă, este un lucru pozitiv şi nu este în niciun caz un lucru negativ şi nu încalcă niciun drept la libera exprimare sau la orice drept de a scrie ceva sau a spune ceva”.
”Mai mult, astfel de colaborări cu societatea civile deja se practică şi în alte ţări europene, şi există ţări care au înţelegeri şi protocoale la nivel guvernamental, cu societatea civilă şi specialiştii din societatea civilă, în depistarea ştirilor false şi în monitorizarea lor”, a spus Arafat.
”De ce în România să nu avem o astfel de colaborare? Singurii se sperie de aşa ceva sunt cei care doresc să scrie orice, oricând, indiferent cum, indiferent dacă e adevărat sau nu, şi le e teamă că poate o să începem să răspundem mai mult, zicând şi punctul nostru de vedere şi lăsând omul să decidă”, a mai spus Raed Arafat.
Comenteaza