USL pregătește debarcarea lui Băsescu. Dacă va reuși, își va spăla astfel multe dintre păcatele cu care și-a încărcat deja firavul palmares politic.

Pasul următor vor fi alegerile pentru un nou președinte. Dacă aceste alegeri s-ar ține mâine, dintre candidații posibili în acest moment Crin Antonescu ar fi cel mai probabil câștigător! Cu Crin Antonescu la Cotroceni însă, România se va putea considera „căzută din lac în puț”! Până și colegii săi de partid cu scaun la cap par îngrijorați de această perspectivă. Într-o recentă declarație insuficient mediatizată, domnul Radu Câmpeanu – singurul liberal din partidul cu același nume, ne avertizează asupra primejdiei ce ne paște. Se pare că înlocuirea lui Traian Băsescu cu Crin Antonescu este beleaua cea mai mare de care am putea fi loviți! Cel puțin la nivelul datelor aflate „pe piață” despre liderul așa zis liberal. Firește, nu exclud cu totul eventualitatea ca asupra persoanei lui Crin Antonescu să circule informații false, „distorsionate” cu bună știință și rea credință de cei interesați să ne mintă, să ne manipuleze. Drept care așteptăm, dacă va fi cazul, lămuririle împricinatului: Crin Antonescu știe bine ce acuze i se aduc sau i s-au adus deja ori i se vor putea aduce. E cazul să le comenteze el însuși din vreme, să se supună unei veritabile anchete publice, să dea toate lămuririle și deslușirile de care electoratul ar avea nevoie înainte de a se pronunța prin vot.

Firește, unui asemenea proces trebuie supusă orice altă candidatură. La alegerile de până acum a fost sistematic evitat să se facă o informare completă și din timp asupra candidaților la funcția supremă din stat. Chiar și în momentul de față noi nu știm despre actualul președinte, ca și despre predecesorii săi, lucruri pe care era normal să le cunoaștem înainte de a ne exprima votul. Dacă căutăm pe internet biografia oficială a celor trei președinți post-decembriști, nu găsim mai nimic! Toți trei, bunăoară, au ocolit detaliile legate de părinți, de familia din care se trag, neamuri etc. S-au ferit să-și facă „arborele genealogic” măcar pe două generații. Repet, toți trei! Și cu Crin Antonescu ar fi patru! Prea mulți! Prea de tot!

Drept care, în nume personal și al colegilor din grupul de inițiativă LISTA NAȚIONALĂ, ne adresăm opiniei publice, persoanelor interesate și capabile să exprime un punct de vedere pertinent și responsabil, cerându-le să se implice în procesul pre-electoral prezidențial. În ce ar consta această implicare?

Urgența numărul unu este să identificăm un număr cât mai mare de posibili candidați la preșidenția României, iar dintre aceștia să decidem în final asupra candidatului care va intra în competiție cu candidații susținuți de partidele parlamentare. Deja, din cei trei președinți pe care clasa politică, adică partidele politice, ni i-a oferit, nici unul, nici măcar unul nu era demn de această funcție. Toți trei au mințit, au promis cât i-a ținut gura, iar când au ajuns în funcție au desconsiderat pe față ideea de interes public, național! Au dus Țara de rîpă. Este evident că clasa noastră politică nu poate da candidați mai de soi, mai de Doamne, ajută! Politica „de cadre” dusă în aceste partide le-a transformat pe fiecare într-o gașcă de hoți, pleșcari, fripturiști, fără niciun crez politic propriu-zis. Fără niciun Dumnezeu! Fără mamă, fără tată!…

Candidatul nostru, al societății civile, trebuie desemnat ca atare, ca candidat, numai dacă satisface anumiți parametri. Trebuie să îndeplinească anumite condiții minimale. Care anume?

De asemenea, un candidat serios, demn de atenția publicului, trebuie să dea răspuns clar la câteva întrebări, aceleași pentru toți candidații! Unora, în funcție de ceea ce „se vorbește” despre persoana respectivă, va fi să le punem întrebări specifice, personalizate. Și așa mai departe!… Astfel că al doilea obiectiv al prezentei inițiative este să stabilim împreună un set de întrebări și condiții, un „chestionar prezidențial”, în final invitându-i pe toți candidații înscriși în cursa electorală să răspundă la chestionarul respectiv. Ne adresăm pentru început cititorilor acestor site-uri (http://www.listanationala.ro/  și http://www.ioncoja.ro/) invitându-i să se gândească bine la aceste două subiecte și să facă, dacă e cazul, propunerile de cuviință:

1. Ce persoană, mai mult sau mai puțin publică, credeți că ar putea fi (mai) potrivită pentru funcția de președinte al României? Orice propunere e bine să fie însoțită de câteva argumente.

2. Care sunt criteriile după care considerați că se cuvine să apreciem candidaturile la o funcție publică de maximă răspundere, în speță la funcția de președinte al unei țări, al României? Care sunt aspectele biografice pe care orice candidat este bine să le lămurească de la bun început?

Evident, invitația noastră se adresează tuturor românilor, oriunde trăitori. Candidatul nostru, al societății civile, s-ar potrivi foarte bine dacă ar fi un român din Basarabia, de pildă! Cu un autentic român din Basarabia la Cotroceni – adică nu cu un alt Emil Constantinescu, s-ar grăbi procesul regăsirii noastre în vechile hotare! Cât privește diaspora, e lucru sigur că ne va da câteva nume de posibili candidați la funcția pusă în discuție, scoasă „la mezat”!

La fel, ne interesează părerile acestor compatrioți cu privire la conținutul „chestionarului prezidențial”, îi așteptăm și la finalizarea acestui document!

Punem site-urile noastre, http://www.listanationala.ro/ și http://www.ioncoja.ro/, la dispoziția acestor dezbateri și propuneri.

Ne rezervăm dreptul de a nu lua în considerare propunerile și opiniile neserioase (și lipsite de haz!).

Nota bene: Vă recomandăm să nu cereți acordul persoanelor pe care le veți propune. Faceți propunerile pe care le considerați potrivite fără a le discuta cu prea multă lume și în niciun caz cu persoanele la care vă gândiți să le propuneți. Grupul nostru de inițiativă deja are în vedere câteva nume. Sunt persoane cu care nu avem nicio relație personală, pe care le cunoaștem numai pentru performanțele lor public cunoscute și recunoscute, persoane care fac cinste numelui de român. Dorim însă ca primele propuneri să vină „din public”! S-ar putea să coincidă cu ale noastre!

Doamne, ajută!

 

22 iunie 2012

ION  COJA

Grupul LISTA NAȚIONALĂ