.

CE ARE IN COMUN DIPLOMATIA ROMANEASCA CU DIPLOMATIA

 

Nu stau acum sa dau definitia diplomatiei, dar precizez ca aceasta  implica in primul rind eleganta, politete, un limbaj care sa nu ofenseze, etc.. si, in al doilea rind, in baza acestui comportament, sa negociezi si sa faci compromisuri in interesul tarii tale.

De foarte multi ani, diplomatia romaneasca respecta doar prima cerinta – in rest, negocieri nu au existat in realitate iar compromisurile au fost exclusiv cedari din partea Romaniei in favoarea vecinilor.

Va urma un text scurt, generat de emisiunea din aceasta seara de la Antena 3 legata de “mostenirea Gojdu” (ce i-o fi apucat ca azi, dupa atita timp, sa realizeze o emisiune cu adevarat patriotica pe aceasta tema?

Dupa cum am spus, foarte pe scurt voi puncta  patru teme:

1.Pentru cei care ii considera romani pe aromani: in conditiile in care exista inca si astazi in lume neintelegeri intre state cu privire la masacrele savirsite de un stat impotriva minoritatilor provenite din alt stat si se cere prezentarea de scuze, Romania tace. Ma refer la masacrele carora le-au cazut victim  aromanii din Macedonia greceasca. Dupa genocidul turcesc impotriva grecilor (in mai putin de un secol, turcii au savirsit trei genociduri: impotriva grecilor in jur de 1890, impotriva armenilor in 1915 si impotriva kurzilor, dupa 1970- se vorbeste doar de genocidul impotriva armenilor, care a fost intr-adevar cel mai singeros). Alungati di nTurcia, grecii din Turcia s-au intors in tara de origine unde, neavind loc in Atica si Peloponez, s-au dus in Tesalia si Epir dezlantuind prigoana impotriva aromanilor (o actiune avant la lettre a ceea ce dupa citeva decenii au facut in Palestina teroristii de la Lehy si Irgun). Grecii repatriati au inceput sa atace gospodariilor aromanilor, au ucis multi dintre ei, au instaurat o teroare care i-a determinat pe aromani sa paraseasca in masa Grecia si sa fuga in Romania. Nimeni nu vorbeste despre asta – au ramas doar scrise in carti vechi, din secolul trecut.

  1. In Albania, bogatia aromanilor din Moscopole, pe drept cuvint considerata capitala aromanilor (am mai scris despre aceasta), i-a facut pe albanezi sa distruga si sa prade marea metropola. Albanezii nu au cerut nimanui scuze pentru aceasta. Doar Victor Ponta, plecat in vizita acolo, s-a apucat sa se laude ca radacinile sale sint din Moscopole – mai bine tacea.

Aromanii sint singurul popor din lume victime ale musulmanilor (turcii si albanezii), ale crestinilor ortodocsi (grecii si comitagii bulgari)  iar, dupa 1948, in Romania, ai evreilor sionisti, care i-au vinat fiindca fusesera legionari

  1. In 1996, aparatul de vot din Parlament al lui Ion Iliescu a votat, pentru a intra in UE si NATO, tratatul prost intocmit cu Ungaria. Apoi, MRU a renuntat intr-un mod tradator de tara si cu explicatii nu doar stupide, ci de-a dreptul abjecte, la mostenirea aromanului Gojdu, lasata in mod expres romanilor ortodocsi din Ungaria si Transilvania. Nu este vorba doar de valoarea materiala (oricum enorma), ci de un simbol.

.           4. In sfirsit, in 1997, Emil Constantinescu, tot pentru intrarea Romaniei in UE si NATO, a semnat tratatul tradator de tara cu Ucraina, prin care Romania renunta la teritoriile rapite in afara tratatului Ribbentrop-Molotov (Herta si Insula Serpilor). Pentru cine nu stie, precizez ca Emil Constantinescu a semnat acest tratat fara ca Parlamentul sa cunoasca ce contine. Dar exista o  noua masina de vot: CDR, UDMR si alianta PD (al lui Petre Roman) si PSDR (al lui Sergiu Cunescu). Dintre parlamentarii intrati pe lista CDR, doar 4 au votat contra, cei 4 ramasi in PNL-CD dupa tradarea celor cumparati de PNL, si vreau sa-i mentionez: senatorul Niculae Cerveni si deputatii Adrian Tudor Moroianu Geaman, Liviu Negoita si Didi Spiridon.

Din emisiunile “Marius Tuca show”, am retinut doua momente:

– invitat la o emisiune, Emil Constantinescu acuzat voalat (si regizat) de o eventuala tradare legata de acest tratat, a declarat ca daca romanii din Ucraina i-ar fi cerut sa nu semneze tratatul in forma in care a fost redactat, nu l-ar fi semnat; dupa un an sau doi, discutam cu Lorin Fortuna care venise in Bucuresti pentru comemorarea zilei de 21Decembrie si, dintr-una intr-alta am ajuns la tratatul cu Ucraina si la emisiunea cu Emil Constantinescu, despre care nu stia; cind a auzit, Lorin s-a oprit din mers, s-a uitat la mine si mi-a spus, cu o vorba urita la adresa lui EmilConstantinescu (nu o precizez din simplul motiv ca nu o mai retin): “Cum poate sa spuna ca nu stia, cind eu i-am depus la Palatul Cotroceni listele cu semnaturile a 920 de romanini ucraineni care ii cereau sa nu semneze tratatul?”. Retineti un lucru: romanii din Ucraina cunosteau continutul tratatului, dar parlamentarii romani, nu!.

– invitat la o alta emisiune, a fost Mihai Razvan Ungureanu si era pentru prima data cind il vedeam; cu multa emfaza, MRU a povestit cum el, care nu avea in acel moment nici o functie in ministerul de externe si care era specializat in studii ebraice si iudaice, a fost imputernicit sa redacteze tratatul, motiv pentru care a pierdut o noapte intreaga sa studieze dreptul international public. Iata ce “specialist” a fost imputernicit de Adrian  Severin sa redacteze tratatul cu Ucraina!`

Acest tratat a avut consecinte nebanuite: in loc sa ne primim inapoi Insula Serpilor, a trebuit sa ne luptam in instantele internationale ca sa obtinem si noi o zona de exploatare. A fost foarte laudat pentru acest “succes” Bogdan Aurescu  succesul insa ar fi fost altul. In ce il priveste pe Bogdan Aurescu, nu vreau sa fiu considerat tendentios, dar ma intreb oare cum se numeau bunicii lui: Goldman, Goldstein, Goldfaden, Goldfein, Goldner? Am cautat ce pot gasi despre numele Aurescu in Romania (nume total neuzual) – tot ce am gasit, a fost in ultima editie (2015) a cartii “Romania ca o prada” a d-lui Radu Theodoru (pag. 246) in care gasim pseudonimul N. Aurescu pentru ziaristul evreu  Goldner Nathan.

Nu este exclus ca in ultimul sfert de veac, Romania sa fi avut 4 ministri de externe evrei (ca in vremurile instaurarii bolsevicmului!).

 

DAN  CRISTIAN  IONESCU