La câtva timp de la evenimentele petrecute la 22 decembrie 1989 cineva a avut ideea fericită de a scoate o carte în care au fost reproduse întocmai toate intervențiile care s-au produs pe micul ecran, toate comunicatele mai mult sau mai puțin oficiale, toate declarațiile date în direct, multe din partea unor necunoscuți, dar și din partea unor personalități care ținuseră să ajungă la microfonul Televiziunii. Afară, în curtea Televiziunii, erau sute de cetățeni care încercau să treacă de blocajul de la intrarea în clădirea principală a TV. Fără succes. Printre ei și subsemnatul…

Am avut în mână acea carte, dar am împrumutat-o unui prieten, lui Alexandru Saucă, și împrumutată a rămas… Am mare nevoie de acea carte și fac un apel public, cine o are și mi-o poate împrumuta, într-un nobil scop: să stabilim adevărul despre cele petrecute în acele zile. După știința mea, în ziua de 22 decembrie s-au lansat câteva informații cu titlul de zvonuri, privind arestarea celebrului cuplu prezidențial. Către seară, pe la orele 21-22, a apărut însă Ion Iliescu în persoană pe ecranul TV și a anunțat „că nu se confirmă” arestarea lui Nicolae Ceaușescu!… Și nu s-a mai pomenit nimic pe acest subiect până a doua zi, după amiaza, pe la orele 17, când s-a anunțat arestarea la Târgoviște a celor doi.

Această situație se potrivește cu informația potrivit căreia Ceaușescu a fost adus pe 23 decembrie la București, la MApN, la discuții cu persoane, se bănuiește, de la Ambasada URSS.

Am deci nevoie de acea carte ca să nu mai fie ignorată informația de mai sus. Căci, îl întreb pe dl Iliescu d mai bine de un sfert de veac, ce l-a determinat să mintă întreaga țară pe acest subiect? De ce a apărut la TV să ne spună acea minciună. La ce le-a folosit complotiștilor?

Repet apelul meu public legat de acea carte: cine mă ajută măcar cu un xerox de pe pagina în care este reprodusă intervenția bizară a lui Ion Iliescu?

Cu mulțumiri anticipate,

Ion Coja