CD
dnitsoc@gmail.com
75.57.36.95
Cine a fost “omul sfant”- sadhu” , Sundar Singh, cel ce a inspirat un medium – o persoana intermediata, din Romania sa-si comunice profetiile post mortem despre Romania.

SADHU SUNDAR SINGH

Sadhu Sundar Singh – n. 3 septembrie 1889 a fost un misionar creștin indian. Se crede că a murit la poalele Munților Himalaya în 1929.
Sundar Singh s-a născut într-o familie sikh din satul Rampur, districtul Ludhiana, statul Punjab, din nordul Indiei. Mama lui Sundar Singh l-a dus să stea la un “sadhu” – un om sfânt, ascet, care a trăit în junglă la câțiva kilometri distanță de satul lor. în timp ce era la Liceul Creștin Ewing, din Ludhiana, pentru a învăța limba engleză,mama lui Sundar Singh a murit când avea paisprezece ani. De durere, el a ars o Biblie,pagină cu pagină în timp ce prietenii săi l-au privit.

Sundar a simțit că preocupările sale religioase și interogatoriul preoților creștini l-au lăsat fără un sens final. Sundar a decis să se sinucidă aruncându-se pe o cale ferată. El a cerut ca oricine este „Adevăratul Dumnezeu” să apară înaintea lui, altfel se va omorî. Chiar în acea noapte a avut o viziune despre Isus. Sundar l-a anunțat pe tatăl său, Sher Singh, că de acum înainte se va converti în lucrarea misionară a lui Isus Hristos. Tatăl său l-a respins oficial, iar fratele său Rajender Singh a încercat să-l otrăvească. A fost otrăvit nu doar o dată, ci de mai multe ori. Oamenii din acea zonă au aruncat șerpi în casa sa, dar el a fost salvat de la maltratare cu ajutorul unui creștin britanic din apropiere.
La împlinirea vârstei de șaisprezece ani, a fost botezat public ca creștin în biserica parohială din Simla, la poalele Munților Himalaya. Înainte de aceasta, el a stat la Căminul Misionar Creștin din Sabathu, lângă Simla, slujind pacienților cu lepră de acolo.

În octombrie 1906, el a pornit în călătoria sa ca un nou creștin, purtând un turban șofran și haina de șofran a unui sadhu – om sfant, un ascet dedicat practicii spirituale. Singh s-a propagat ca un sadhu, deși unul în creștinism pentru că și-a dat seama că indienii nu pot fi convertiți decât dacă aparea într-un mod indian.
„Nu sunt vrednic să urmez pașii Domnului meu”, a spus el, „dar, asemenea Lui, nu vreau nici o casă, nici posesiuni. Asemenea Lui, voi aparține drumului, împărtășind suferința poporului meu, mâncând cu cei ce-mi vor da adăpost și spunându-le tuturor oamenilor despre dragostea lui Dumnezeu”.

După ce s-a întors în satul său natal, unde i s-a oferit o primire neașteptat de călduroasă, Sundar Singh a călătorit spre nord pentru misiunea sa de a se converti prin Punjab, peste Trecătoarea Bannihal în Kashmir și apoi înapoi prin Afganistanul musulman și în frontiera de nord-vest infestată cu briganzi și Baluchistan.
El a fost numit „apostolul cu picioarele sângerânde” de către comunitățile creștine din nord. El a suferit arest și lapidare pentru convingerile sale și a experimentat multe întâlniri mistice.

În 1908, el a trecut frontiera Tibetului, unde a fost îngrozit de condițiile de viață. El a fost batut cu pietre în timp ce se scălda în apă rece pentru că se credea că „oamenii sfinți nu s-au spălat niciodată”.
În 1908 a mers la Bombay, sperând să se îmbarce pe o navă pentru a vizita Palestina, dar i s-a refuzat un permis și a trebuit să se întoarcă în nord.

El și-a dat seama în timpul șederii sale în misiuni că civilizația occidentală a devenit antiteza valorilor creștine originale. El a fost deziluzionat de materialismul și colonialismul societății occidentale și a încercat să creeze o identitate indiană pentru biserica indiană. Obișnuia să se lamenteze că creștinii indieni adoptă obiceiuri, literatură și îmbrăcăminte britanice, care nu au nimic de-a face cu creștinismul și cu Hristos.

În decembrie 1909, Singh a început să se antreneze pentru slujirea creștină la colegiul anglican din Lahore. Potrivit biografilor săi, el nu a format relații strânse cu colegii săi, întâlnindu-i doar la orele mesei și la sesiunile de rugăciune desemnate. El a fost ostracizat pentru a fi „diferit”.
Deși Singh fusese botezat de un preot anglican, el ignora cultura ecleziastică și convențiile anglicanismului. Incapacitatea sa de a se adapta l-a împiedicat să se potrivească cu rutinele studiului academic. Mult în cursul colegiu părea irelevant pentru Evanghelie ca India avea nevoie să-l audă.
După opt luni de facultate, Singh a plecat în iulie 1910.

Biografii săi au susținut că retragerea lui Singh s-a datorat prevederilor stabilite de episcopul Lefroy. Ca preot anglican, lui Singh i s-a spus să renunțe la haina lui de Sadhu- om sfant și să poarte o roba clericală europeană „respectabilă”, să folosească cultul anglican formal, să cânte imnuri englezești și să nu predice în afara parohiei sale fără permisiune. Ca un devotat înflăcărat al lui Hristos, care era interesat doar să-i răspândească mesajul, el a respins amestecul dintre Isus Hristos și cultura britanică.

Poveștile din acei ani sunt uimitoare și uneori incredibile și pline de miracole care au ajutat la convertire. Într-adevăr, au existat cei care au insistat că acestea au fost mistice, mai degrabă decât întâmplări reale. În acel prim an, 1912, s-a întors cu o relatare extraordinară despre găsirea unui pustnic în vârstă de trei sute de ani într-o peșteră de munte – Maharishi din Kailas, cu care a petrecut câteva săptămâni în rugaciune profundă.
Potrivit lui Singh, într-un oraș numit Rasar a fost aruncat într-o fântână uscată plină de oase și carne putrezită și lăsat să moară, dar trei zile mai târziu a fost salvat.

Se presupune că grupul secret misionarilor a numărat aproximativ 24.000 de membri în India. Originile acestei frății au fost reputate a fi legate de unul dintre magii de la nașterea lui Hristos și apoi de ucenicii din secolul al II-lea d.Hr. ai apostolului Toma care circulă în India. Nu s-a auzit nimic despre această misiune evanghelică până când William Carey și-a început munca misionară în Serampore. Maharishi din Kailas a experimentat viziuni extatice despre rugaciunea secretă pe care i-a povestit-o lui Sundar Singh, iar Singh însuși și-a construit viața spirituală în jurul viziunilor.

Nu se știe dacă a câștigat mulți discipoli care mai continuă în aceste călătorii tibetane periculoase. Unul dintre motivele pentru care nimeni nu a crezut versiunea sa a acestei povestiri a fost pentru că Singh nu a păstrat înregistrări scrise și a fost neînsoțit de alți ucenici creștini care ar fi putut fi martorii evenimentelor.
În timpul celor douăzeci de ani, lucrarea evangheliei lui Sundar Singh s-a lărgit foarte mult și, cu mult înainte de a avea treizeci de ani, numele și imaginea sa erau familiare în întreaga lume creștină.

El a descris o luptă cu Satana pentru a-și păstra umilința, dar oamenii l-au descris ca fiind întotdeauna uman, abordabil și umil, cu un sentiment profund și o dragoste de natură.
Mulți oameni au spus, „El nu numai că arată ca Isus, el vorbește asa cum Isus trebuie să fi vorbit.” Cuvântările sale și discursul său personal au fost precedate de meditația sa obișnuită de dimineață devreme, în special cu privire la evanghelii.

În 1918 a făcut un lung turneu în India de Sud și Ceylon, iar în anul următor a fost invitat în Birmania, Malaya, China și Japonia.
Unele dintre poveștile din aceste excursii au fost la fel de ciudat ca oricare dintre aventurile sale tibetane. El a pretins putere asupra animalelor sălbatice. El a pretins chiar că are putere asupra bolii, deși nu a permis niciodată ca presupusele sale daruri vindecătoare să fie mediatizate.
Pentru o lungă perioadă de timp Sundar Singh a vrut să viziteze Marea Britanie, iar oportunitatea a venit atunci când tatăl său, Sher Singh, care a fost si el convertit ia dat banii pentru voiajul său în Marea Britanie.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sadhu_Sundar_Singh#/media/File:Sundar_Singh.jpg
Sadhu Sundar Singh cu Archbishopul Nathan Söderblom, in timpul sederii in Suedia

A vizitat Occidentul de două ori, călătorind în Marea Britanie, Statele Unite și Australia în 1920 și în Europa din nou în 1922. El a fost întâmpinat de creștini de multe tradiții, iar cuvintele sale au căutat inimile oamenilor care s-au confruntat acum cu urmările Primului Război Mondial și care păreau să știe o atitudine superficială față de viață.
Singh a fost îngrozit de ceea ce el a văzut ca materialismul, golul și ireligiozitatea ce el a găsit în întreagul Occident, în contrast cu conștientizarea Asiei de crede in Dumnezeu, oricat de cât de limitata ar putea fi ea. Odată întors în India, el și-a continuat lucrarea de proclamare a Evangheliei, deși era clar că el era din ce în ce mai fragil din punct de vedere fizic.

În 1923, Singh a făcut ultima sa vizită regulată de vară în Tibet și s-a întors epuizat. Se pare că zilele sale de predicare s-au terminat și, în anii următori, în propria casă sau în cea a prietenilor săi de pe dealurile Simla, s-a dăruit meditației, părtășiei și scriirii unora dintre lucrurile pe care le trăise pentru a predica.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sadhu_Sundar_Singh#/media/File:Sadhu_Sundar_Singh_1888-1929_(verschollen).jpg
Sadhu Sundar Singh. Un apostol al estului si al vestului – München 1924.

În 1929, împotriva sfaturilor tuturor prietenilor săi, Singh a hotărât să facă o ultimă călătorie în Tibet. El a fost văzut ultima dată la 18 aprilie 1929 plecând în această călătorie. În aprilie a ajuns la Kalka, un orășel de sub Simla, cu o figură îmbătrânită prematur, în haina sa galbenă, printre pelerini și oameni sfinți care își începeau propria călătorie spre unul dintre locurile sfinte ale hinduismului, la câțiva kilometri distanță. Unde s-a dus după aceea nu se știe. Fie că a murit de epuizare, fie că a ajuns la munte rămâne un mister.

La începutul anilor 1940, episcopul Augustin Peters, un alt misionar convertit din India de Sud, l-a căutat pe fratele lui Singh, Rajender, l-a condus la credința creștină și l-a botezat în Punjab. Rajender Singh s-a referit la multe minuni reputate înfăptuite de Singh și de oamenii convertiți la Hristos sub slujirea sa.
Singh este venerat de mulți ca o figură formativă, falnică în convertirile misionare ale bisericii creștine din India.

Profețiile sale apocaliptice despre soarta României sunt celebre în această țară, dar sunt apocrife, fiind scrise de un medium care a spus/pretins că canalizează spiritul lui Singh. Acestea arată mai mult ca o “propagandă caldă” decât ca teologie creștină și au fost scrise probabil în jurul anilor 1939.
Este respectat în Biserica Ortodoxă Siriană Malankara și în Biserica Coptă, deși niciuna nu îl recunoaște oficial ca sfânt.
Sadhu este amintit în Biserica Angliei cu o comemorare la 19 iunie.

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Sadhu_Sundar_Singh

Traducerea: CD