*

http://maidanul.blogspot.ro/2015/08/o-informatie-putin-cunoscuta.html

Maidanul

dimanche 30 août 2015

O informație puțin cunoscută.

 

E vorba de Walter Roman născut Ernő Neuländer, prezentat de fiul său ca un mare erou anti-fascist!

Înainte să vină în România pe tancurile sovietice pentru a impune „Dictatura proletariatului“, Walter Roman Neuländer, a fost comisar politic în Spania în timpul războiului civil (1936 – 1939).

Iată ce scrie în memoriile sale („Disciplina Dezordinii“ editura Mașina de Scris, București 1998) Titus Popovici, prietenul si confidentul lui Walter Roman:

În ianuarie 1937, Madridul, ținut de forțele republicane, din care facea parte Walter Roman, era asediat de naționaliștii sub comanda generalului Emilio Mola.

Atunci, la radio, la lidera comunistă Dolores Ibàrruri a lansat prima dată faimosul slogan: ¡No Pasaràn!“.  

Pâna la urmă, „¡Pasaràn aunque! “; căci  în martie 1939 Madridul a cazut în mâinile naționaliștilor.

La naționaliști, la Majadahonda, în nordul Madridului, în cadrul Legiunii Străine Spaniole (El Tercio de Extranjeros), luptau și cei 7 legionari români voluntari.

În tranșeele din față, W. Roman a auzit vorbind românește; a comunicat imediat coordonatele bateriei de artilerie celei mai apropiate.

În bombardamentul ce a urmat, au pierit Ion Moța și Vasile Marin. Ei au devenit eroi ai Mișcării Legionare și li s-a ridicat un monument la Majadahonda pentru că vorbeau româneste și pentru că Walter Roman era vigilent.

 

Nota redacției: Dacă am înțeles bine, informația ne vine de la Titus Popovici. Fost membru CC al PCR, bun prieten al multor kominterniști. Dar capabil să se detașeze de aceștia și să nu lase uitării fapte interesante și semnificative din activitatea „revoluționară” a acestora. Am stat de vorbă cu Titus popovici o singură dată, la Casa Scriitorilor, când ne-a povestit cu ce s-a ocupat Brejnev în timpul gloriosului Război pentru Apărarea Patriei: a organizat trupe de diversiune, soldați sovietici care se deghizau în militari germani (1steaguri false”) și organizau în spatele frontului represalii asupra populației civile, făcându-i pe bieții ruși să creadă că autorii unor crime fără sens erau germanii. Aceste diversiuni erau organizate mai ales în zonele în care populația civilă ajunsese să se împace cu ocupația germană, ba chiar să-i guste avantajele…

Cât privește isprava lui Walter Roman, nu am nimic de adăugat la comentariul lui Titus Popovici, cel puțin deocamdată. Îi invit la comentarii pe cititorii site-ului…

Ion Coja