China: Creditele sociale… ordine și loialitate
De către Anonimus -29 noiembrie, 20210
Începând din 2014, la nivel experimental, și din 2018 la nivel național, societatea chineză aplică o nouă formulă pentru menținerea ordinii sociale. Prin intermediul „creditelor sociale”: sistemul de credit, un sistem de liste negre care vizează atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice, şi care nu îşi achită întocmai şi la timp datoriile către stat sau terți. Spre exemplu, în listele negre sunt incluse persoanele fizice și juridice care nu au plătit taxele către stat, ratele la bancă, au utilizat în mod ilegal documente false sau date cu caracter personal. Cel mai puternic afectaţi de noul sistem de credite sociale sunt cei care au sau vizau o funcţie bugetară, aceştia având interdicţie să mai lucreze la stat.

Apoi, în funcţie de gravitate, cei vizaţi vor avea interdicţie la călătoriile cu trenul sau avionul, ştiut fiind că în China achiziţia tichetelor de tren se face în baza unui document de identitate.

Responsabil pentru gândirea şi aplicarea proiectului creditelor sociale este Ministerul Resurselor Umane și Securității Sociale, care, în argumentaţia proiectului legislativ, a arătat că 70% dintre companiile care activează în China aveau, la nivelul anului 2018, datorii la plata taxelor pentru angajaţi, fie că vorbim de pensii, asigurări medicale, asigurări de vătămare corporală în caz de accident de muncă, asigurări de șomaj, asigurări de maternitate și fondul social de locuință. În aceste condiții, comportamentul necinstit, indiferent de calitatea persoanei, a fost reglementat, iar până la data de 26 octombrie 2018, potrivit Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă, în lista negativă a creditelor sociale au fost incluse 12 milioane de persoane care au și fost sancționate.

Capitala Beijing, centru de testare pentru aplicarea noului sistem de credite sociale, va încheia procesul de reglementare în 2020, când va fi conturată imaginea completă a statutului de credit aferent unei persoane. Simultan cu lista negativă, va funcționa și un sistem de recompensare, cei aflați în această situație urmând să aibă un acces mai ușor și rapid la serviciile publice. Pentru aceasta, a fost gândită o instituție independentă care va avea rol de supraveghere și monitorizare a situației creditelor sociale în 12 domenii, evaluarea fiind făcută, potrivit Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă, prin intermediul unui sistem computerizat conectat la rețelele de monitorizare cibernetice.

Mai mult, periodic, Comisia Municipală pentru Dezvoltare și Reformă din Beijing va face publică lista negativă cu persoanele fizice și juridice, ca o formă suplimentară de penalizare a comportamentului intrat în conflict cu legea. Astfel, sistemul de credite care va acoperi toți rezidenții permanenți va accelera construirea unui oraș model „dominat de bună‐credință”, bazat pe „integritatea guvernamentală” și care va construi un „guvern de bună‐credință” și va consolida administrarea în domeniul investițiilor, achizițiilor publice, licitațiilor și serviciilor sociale, totul pentru a construi o „societate transparentă și onestă”.

Odată cu dezvoltarea rapidă a tehnologiilor financiare și a finanțării pe internet, informațiile personale de credit sunt acum ușor de colectat și de accesat. Rapoartele personale privind creditele sociale vor include informații personale detaliate, cum ar fi informații legate de cariera profesională, date despre membrii familiei, informații detaliate privind împrumuturile, rambursările, întârzierea plăților, cu un istoric care va acoperi o plajă de cinci ani.

Rapoartele personale de credit social vor cuprinde o diversitate de date și vor înregistra o serie de comportamente. De exemplu, plățile pentru utilități, telecomunicații, datorii fiscale, hotărâri judecătorești vor apărea în rapoartele creditelor sociale, informațiile urmând să poată fi accesate de instituțiile financiare atunci când este solicitat un împrumut.

Iată și o situație care poate să genereze rumoare. Creditul personal ar putea fi afectat la Beijing când călătorii sunt surprinși că mânâncă sau consumă băuturi în timp ce folosesc mijloacele de transport din Beijing. Suficiente luări de poziție condamnă persoanele care consumă alimente pe mijloacele de transport, fiind reclamate mirosul și resturile lăsate în urmă.

Potrivit Comisiei Municipale de Transport din Beijing, pasagerii, cu excepția sugarilor și a celor cu probleme medicale, nu au dreptul să mănânce sau să bea în rețeaua de metrou, iar cei care încalcă regula și nu se opresc atunci când sunt avertizați vor fi coborâți la proxima stație, unde vor fi legitimați. În mod firesc, încălcarea este înregistrată în registrul de credite personale. Tot în categoria supusă sancțiunilor se regăsește și situația în care un pasager ocupă mai mult de un loc, distribuie materiale promoționale sau practică cerşetoria.

Din sistemul de credite nu lipsesc șoferii, fie că se află la volanul unei mașini personale sau de instituție. Astfel, creditul unui conducător auto va fi afectat dacă nu plătește taxă de parcare sau de drum. Comisia Municipală de Transport din Beijing a anunțat acoperirea întregului oraș până la finalul anului 2019. Monitorizarea și taxarea prezenței unei mașini într‐o anumită zonă se realizează prin sistemul video al orașului, factura urmând să fie transmisă prin intermediul unei aplicații care permite șoferilor plata electronică sau la ghișeele administrative. Dacă șoferul nu plătește taxa în intervalul afișat de mesajul primit electronic, autoritatea de transport va transmite un avertisment, iar dacă perioada de neplată se prelungește dincolo de 30 de zile, posesorul mașinii va risca o amendă cuprinsă între 200 și 1 000 yuani, aproximativ 20 și 150 USD. Automat, sancțiunea este înregistrată în sistemul și profilul creditului personal. Acest sistem va fi aplicat la nivelul întregii capitale Beijing până în 2020.

Sistemul și impactul creditului personal au reprezentat o temă de amplă discuție în rândul membrilor Comitetului Național din cadrul celei de‐a 13‐a Conferințe Consultative Politice a Poporului chinez (CPPCC), care au subliniat necesitatea intensificării eforturilor de impunere a legii în zona economică și industrială afectată de plagiat, evaziune fiscală și plăți restante. Sunt vizate cu precădere industria gri‐semi legală și cea online, care atrag anual sute de milioane de clienți prin ademenirea cu oportunități de afaceri. Țintele sunt căutate pe rețelele de socializare și vânzare cum sunt Weibo, Taobao, JD sau WeChat, unde frecvent sunt realizate colecte ilegale de fonduri. Mai mult, potrivit criteriilor sociale chineze, crearea unei baze de fani poate avea „o influență publică negativă”, motiv pentru care acestea trebuie să se confrunte cu o „descurajare fermă”.

Rezultatele noului sistem de control social nu au întârziat să apară. La nivel național, numărul persoanelor ale căror drepturi au fost restricționate în perioada 2014-2018, ca urmare a înregistrărilor negative în sistemul creditelor sociale, a fost de 22,93 milioane. Acestea au fost respinse în momentul în care au solicitat achiziția de bilete de tren.

Sistemul creditelor sociale este extins începând cu primăvara anului 2019 și la nivelul sistemului sanitar, comportamentul oamenilor fiind monitorizat în toate spitalele din Beijing prin tehnologia recunoașterii faciale. Comisia municipală pentru sănătate a prezentat o listă de 30 de spitale care au colectat informații vizuale privind 2 100 de persoane care au fost sancționate de poliție pentru comportament inadecvat. Sistemele utilizate în cadrul spitalelor pot să identifice și să alerteze automat autoritățile, iar odată intrate într‐un spital persoanele aflate în lista negativă sunt monitorizate permanent. Automat, aceste persoane sunt restricționate la utilizarea trenurilor de mare viteză și la accesarea de credite bancare.

Autoritățile capitalei Beijing au anunțat că în mod special sunt vizate persoanele care asigură intermedierea unor servicii în cadrul spitalelor, deși acestea sunt oferite fie gratuit, fie contra cost. Se consideră că, odată eliminați intermediarii, aflați în relație directă cu angajații spitalelor, va fi redus și nivelul corupției din sistemul medical. Simultan, toate spitalele din Beijing au dezvoltat și lansat public aplicații pentru înregistrarea și programarea online a pacienților.

Deși poate să pară curios pentru un occidental, sistemul de credite sociale are în vedere și serviciile online asigurate de companiile care lucrează pe timp de noapte, pe platforme online, cum sunt videochat‐urile sau livestreaming. Pentru acestea au fost stabilite criterii privind conținutul, supravegherea, verificarea platformei și modul în care trebuie să se îmbrace persoanele care asigură serviciile. Spre exemplu, Asociația pentru Standardizare din Hubei și Asociația Industriei Software din Wuhan au stabilit că persoanele nu trebuie să poarte îmbrăcăminte extrem de decoltată, mulată pe corp sau lenjerie intimă la vedere. De asemenea, dacă sunt raportate reclamații confirmate, se poate interveni legal și bloca activitatea platformelor în 90 de secunde de la primirea reclamației, cu riscul închiderii temporare sau definitive. Potrivit Centrului de Informare al Rețelelor de Internet, în China erau înregistrați 425 de milioane de abonați la platformele de livestreaming, mai mult de jumătate dintre cei 802 milioane de utilizatori de internet.

Dezvoltat și aplicat la nivel național, sistemul de credite sociale vizează acum toate aspectele vieții cotidiene, de la comportamentul financiar, cum ar fi întârzierea sau neplata facturilor, cheltuielile exagerate, comportamentul inadecvat în public sau privat, utilizarea serviciilor publice precum îmbarcarea fără bilet sau abonament pe tren sau mijloacele de transport locale. Toate aspectele conduc la sancțiuni și înregistrarea în listele negre ale creditelor sociale, la fel cum un comportament bun și un credit social adecvat pot asigura reduceri la facturile de utilități și acces preferențial la serviciile publice. Sancțiunile și beneficiile pot fi adaptate de autorități, în funcție de specificul și nevoile locale.

Un capitol special acoperit de sistemul creditelor sociale din China privește organizațiile și persoanele fizice implicate în acțiuni ilegale în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală. Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă din China a stabilit restricții și interdicții asupra unei game largi de activități economice, informațiile fiind cumulate și utilizate de autoritățile de la toate nivelurile în cadrul unui sistem național.

Sunt urmărite și sancționate acțiuni care pornesc de la prezentarea de documente false atunci când se solicită brevete, până la refuzul de a se spune sau executa sancțiunile în cazul încălcării brevetelor. Având în vedere că în acest domeniu se regăsesc cu precădere companii, principala sancțiune legală prevăzută este obținerea în condiții extrem de dificile de finanțări bancare. Astfel, atunci când examinează cererile întreprinderilor pentru credite, oferte publice și emiterea de obligațiuni, instituțiile financiare trebuie să analizeze comportamentul solicitantului potrivit creditului social. De asemenea, autoritățile de reglementare a valorilor mobiliare sunt obligate să înregistreze situațiile de nerespectare a legii, așa încât entitățile vizate vor fi excluse de la emiterea de obligațiuni corporative. Entitățile se vor confrunta, de asemenea, cu restricții asupra unei game largi de activități economice, cum ar fi participarea la achizițiile guvernamentale ca furnizori, înființarea sau accederea în poziții de rang înalt în instituțiile financiare sau obținerea de terenuri furnizate de guvern. În plus, autoritățile de supraveghere vor interzice acestor entități să producă sau să vândă mărfuri importate sau să exporte mărfuri, pentru o anumită perioadă de timp.

Aplicarea sistemului de credite sociale inclusiv în zona economică este prevăzută să fie integral operațională până la sfârșitul anului 2020, dată după care va fi făcută publică lista persoanelor fizice, juridice, a deținătorilor de companii și întreprinderi, implicați în activitățile sancționate de lege.

Dan Tomozei, «După 70 de ani. Ultimul zid», 2020

*

Nota redacției – Textul de mai sus îmi produce o mare satisfacție, aducându-mi aminte de proiectul meu numit LISTA NAȚIONALĂ. Era oarecum pe invers, Lista Națională urmând a fi o listă pozitivă, a celor care merită încrederea concetățenilor, a statului. O să-l re-aduc în atenția colegilor de site.