Proclamatiune

Armata romaneasca se retrage, Budapesta va fi evacuata. Parasind Capitala Ungariei, Romania tine a afirma inca odata, ca in urma atacului de pe Tisa, care a motivat actiunea sa militara, ca n’a fost calauzita de cat de legitima aparare a cerintelor militare. Orice gand de asuprime, sau de rasbunare, i-a fost strain.
Armata romaneasca a cautat, ca sa faca cat mai usoara posibila pentru populatiune prezenta trupelor in Ungaria si nicio sfortare n’a fost neglijata, care sa usureze viata populatiunei suferinda.
Cu simtamantul de a-si fi exercitat dreptul ei si de a fi indeplinit o datorie de umanitate armata romaneasca tine inca odata sa afirme ca a considerat afacerile launtrice ale Ungariei ca apartinand singur poporului ungar caruia îi doreste restabilirea linistei evitand orice persecutiuni politice, sociale sau religioase.
Aceste conditiuni sunt necesare unei carmuiri durabile care se exprime vointa poporului ungar, se faca posibila vindecarea trecutului si să aduca la incheierea pacei, dorita de Romania si aliatii ei.
Armata romaneasca multuieste pentru atitudinea corecta a populatiunei capitalei in tot timpul ocupatiunei.
Comandatul Trupelor Romane Inaltul Comisar al Guvernului
Generalul Mardarescu Ministrul Diamandi