CELE 10 PORUNCI
– ale poporului român, dintr-un ziar din 5 octombrie 1930:

1. Daţi copiilor voştri nume românesc!
2. Păstraţi-vă graiul, portul şi obiceiurile cele vechi româneşti, pentru că acestea sunt temeliile întregii naţii româneşti şi stabilesc identitatea noastră ca indivizi ai unei naţii.
3. Limba românească este o moştenire din bătrâni şi totodată o avere care nu trebuie să se piardă niciodată, stă la baza inţelepciunii şi culturii populare.
4. Adunaţi toate scrierile precum şi toate poeziile, cântecele, chiuiturile, basmele şi proverbele româneşti, ca nu cumva să se piardă, daţi-Ie de la gură la gură ca să le ştie fiecare; folclorul este o comoară de inţelepciune, de experienţă umană.
5. Păstraţi-vă legea ortodoxă, bisericile precum şi toate lucrurile din vechime; nimic altceva nu a păstrat până acum morala necesară civilizaţiei adevărate.
6. Nu uitaţi la orice pas sau lucrare, că sunteţi Români. Cumpăraţi tot ce vă trebuie numai de la Români si cereţile să producă mai bine.
7. Fiţi mândri dacă sunteţi în stare de a învăţa pe alţii a vorbi limba cea frumoasă românească şi să puteţi transmite folclorul.
8. Fiţi mândri de poporul românesc, de mosii si strămosii vostri pentru că el este unicul care a luptat cu toate liftele păgâne pentru a păstra graiul românesc, mostenit din vechime, cultura românească care a dat lumii atâtea genii.
9. Ajutoraţi totul ce simte adevărat româneşte şi respectă tradiţiile si cultura românească.
10. Ca buni români nu uitaţi niciodată de Dumnezeu, pentru că numai prin credinţa in El s-a păstrat binele întregii Românii Mari de azi.(1930)

«Cele 10 porunci ale poporului român» circulă pe internet și animă mulți români care au mai păstrat măcar o fărâmă de suflet românesc.

Avantajul unor vorbe intelepte este ca chiar daca le dai/impartasesti si la altii tu nu le pierzi.
Daca ai prieteni intelepti/informati, daca ai cunostinte si vecini bine informati, ai un mediu in care poti sa comunici confortabil intelectual si sa te simti bine.
CD