De ce noua serie despre Holocaust a lui Ken Burns este „cea mai importantă lucrare” din cariera lui

Documentarista supranumit „Povestitorul Americii” și echipa sa dezvăluie de ce au trebuit să facă serialul acum. Despre eforturile SUA după ascensiunea lui Hitler la putere, el spune: „Am fi putut face mult mai mult”

פרנקלין דלאנו רוזוולט
Președintele SUA Franklin D. Roosevelt se pregătește să se adreseze poporului american în martie 1933. Numai în acel an, mass-media americană a publicat 3.000 de articole despre modul în care naziștii începeau să trateze diferit evreii germani. Credit: Associated Pre
De obicei, vă puteți aștepta ca o echipă de realizatori de documentare să fie încântată atunci când proiectul lor se simte strâns legat de momentul actual. Dar Ken Burns, Lynn Novick și Sarah Botstein – cei trei coproducători și co-directori din spatele noului serial PBS „SUA și Holocaustul” – își aduc creația în lume simțindu-se profund neliniștiți.

„Ne-am dori cu adevărat ca această [serie ] să nu fie atât de relevantă pe cât pare să fie pentru noi”, spune Novick.

Relatarea lor aprinsă și detaliată a modului în care Statele Unite au refuzat să-și deschidă porțile evreilor europeni care erau disperați să scape – înainte, în timpul și după atacul nazist – a fost concepută ca un document istoric. Dar, în timp real, s-a transformat într-o reflectare a evenimentelor actuale și într-o poveste de avertizare.

Drept urmare, Burns – apreciatul documentarist care a creat lucrări despre Războiul Civil, Războiul din Vietnam și o listă lungă de alte proiecte diverse de aproape 50 de ani – se aplecă peste cap în interviul echipei cu Haaretz (așa cum a făcut-o cu oricare altul). media) să declare serialul „cea mai importantă lucrare pe care o vom face vreodată. Nu voi lucra niciodată la un film mai important.”

În momentul în care cercetările echipei se pregăteau în 2015, Donald Trump și susținătorii săi de dreapta au început să devină o forță politică, declanșând o erupție de extremism anti-imigranți, violență rasistă și antisemită și provocări permanente la adresa democrației.

„Deci lucram la acest proiect, despre ascensiunea lui Hitler la putere, despre ce pot face guvernele autoritare și cu care pot scăpa și despre modul în care folosesc propaganda și minciunile”, spune Novick. „Ar repeta asta iar și iar – dezumanizarea oamenilor – pentru a mobiliza populația să facă lucruri îngrozitoare. Și am văzut aceste ecouri ale trecutului crescând din ce în ce mai tare pe măsură ce lucram la [serie] din 2016 în 2017, 2018” și mai departe.

ארה"ב עצרת ימין קיצוני
Susținătorii unui grup politic naționalist alb care salută nazist în timp ce participau la o ardere a zvasticii într-o locație nedezvăluită din Georgia, SUA, în 2018. Credit: GO NAKAMURA/REUTERS

Un montaj către sfârșitul seriei include clipuri de știri moderne de la marșul supremacist alb „Unite the Right” din 2017 din Charlottesville; împușcătura din 2018 de la Sinagoga Tree of Life din Pittsburgh, când un naționalist a ucis 11 credincioși evrei; și simbolismul neo-nazist în rândul revoltăților de la insurecția din 6 ianuarie de la Washington.

Este suportul de cărți al scenelor din recenzia de deschidere a seriei a istoriei începutului de secol al XX-lea, în care majoritatea protestantă albă și-a exprimat primele îngrijorări că imigranții din Orient vor „înmulți” și „înlocuiesc” „adevărata Americă”.

קן ברנס
Ken Burns. „După părerea mea, dacă am fi adus de 10 ori numărul [de refugiați evrei] pe care l-am făcut – tot am fi eșuat”. Credit: Willy Sanjuan/AP

Explorând și explodând mituri

Ideea serialului a apărut din răspunsul publicului la două proiecte anterioare ale lui Burns și echipa sa: „The War” din 2007, despre implicarea SUA în al Doilea Război Mondial; și „The Roosevelts: An Intimate History” din 2014.

În turneele de publicitate pentru acele proiecte, povestește Burns, el și colaboratorii săi au primit o cantitate enormă de feedback cu privire la aspecte ale acestora legate de Holocaust.

„Oamenii veneau la mine și mă întrebau: „Cum de nu te-ai descurcat cu faptul că FDR [Franklin D. Roosevelt] era un antisemit?” Sau „Cum de nu ai vorbit despre St. Louis”” și cum peste 900 de refugiați evrei de pe acea linie germană au fost respinși de autoritățile americane? „Sau „De ce nu am bombardat liniile feroviare Auschwitz ?””

שואה אושוויץ
Căile ferate care duc la intrarea în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia ocupată de naziști. Credit: AP

Multe dintre întrebările legate de comportamentul SUA în timpul Holocaustului conțineau „o mulțime de idei preconcepute, care în cel mai bun caz erau șocante”, spune Burns.

După ce a fost „bombardat” cu astfel de întrebări pentru a doua oară în timp ce a făcut public serialul Roosevelt, s-a întors către partenerii săi și a sugerat: „Știți, ar trebui să ne gândim cu adevărat să facem ceva cu privire la SUA și Holocaust”.

Știri de ultimă oră și cele mai bune din Haaretz direct în căsuța dvs. de e-mail

Email *

Vă rugăm să introduceți o adresă de email validă

Din întâmplare, la începutul lui 2015, Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite a abordat Burns în timp ce deschidea noua sa expoziție „Americanii în Holocaust” și a sugerat că ar putea fi un subiect potrivit pentru o serie.

„Am spus: „Am fost deja în drum spre tine”, își amintește Burns.

Rezultatul este serialul în trei părți, de șase ore, care va fi difuzat pe 18, 19 și 20 septembrie pe PBS în Statele Unite, precum și pe toate platformele de streaming.

Novick, care plănuiește să călătorească în Israel în noiembrie, speră să aranjeze o proiecție specială a serialului pentru atunci – posibil în cooperare cu Centrul Mondial de Comemorare a Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim.

„SUA și Holocaustul” explorează și explodează miturile pe care americanii le-au păstrat pentru a se proteja de adevărul despre natura societății și comportamentul guvernului lor în timpul evenimentului care a fost, probabil, cea mai mare criză umanitară din lume. Statele Unite au menținut cote stricte și proceduri birocratice complicate, care au stat în calea evreilor care caută refugiu de amenințarea existențială tot mai mare.

„Mulți americani au sentimentul că ne menținem la un standard mai înalt, că avem această istorie de a primi oameni aici – că am fost un azil și un refugiu pentru cei oprimați de-a lungul întregii noastre istorii”, spune Novick. „Și pur și simplu nu este cazul.”

Povestit de un grup de actori de prim rang, printre care Meryl Streep, Liam Neeson, Paul Giamatti, Matthew Rhys și Peter Coyote, serialul împletește interacțiunea complexă dintre evenimentele din Europa, reflecția și răspunsul său în Statele Unite și poveștile. a familiilor individuale.

Fiecare dintre cele trei episoade este încadrat de povestea familiei celei mai faimoase victime a Holocaustului din lume: Anne Frank .

אנה פרנק
O fotografie nedatată a Annei Frank de la Centrul Anne Frank, SUA. Credit: AP

„Când am început să facem filmul, ne-a atras atenția că existau scrisori de la [tatăl lui Anne] Otto Frank către relațiile sale din America, încercând cu disperare să ajungă aici”, spune al treilea membru al echipei, Botstein, despre decizia de a folosi acest dispozitiv de încadrare. „Cred că putem fi cu toții de acord că jurnalul Annei Frank este adesea punctul de intrare pentru școlari și oameni pentru a afla despre această perioadă din istorie. Niciunul dintre noi din echipă nu a fost vreodată învățat sau nu a știut vreodată această parte a poveștii lor și mi s-a părut ca o informație cu adevărat relevantă.”

Când jurnalul lui Frank este predat în școlile din SUA, „nicio legătură nu se face vreodată. … Nu există „Oh, stai, Anne Frank are ceva de-a face cu mine?” Nu așa este predat jurnalul”, adaugă Botstein. „Așa că încercăm să aducem povestea și experiența Annei Frank la viață într-un mod care să pară nu numai relevant pentru un public american, ci într-un mod diferit de modul în care am fost întotdeauna învățați cine a fost ea și de ce este important jurnalul ei. ”

 

New Jersey, nu Nürnberg

În mod repetat, serialul vizează afirmația comună că americanii nu erau conștienți de atrocitățile care au avut loc în Europa și explicația că acesta a fost motivul pentru care nu și-a deschis porțile mai larg pentru cei care încercau să fugă și să accepte mai mult de cei aproximativ 200.000. refugiații care au ajuns în Statele Unite

„Numai în 1933 au existat 3.000 de articole în ziarele americane despre schimbarea temperamentului față de evreii din Germania odată ce Hitler a preluat puterea în ianuarie 1933”, spune Burns. „Am adus mai mulți oameni decât orice altă națiune suverană. Dar, după părerea mea, dacă am fi adus de 10 ori numărul pe care l-am făcut – tot am fi eșuat. Am fi putut face multe, mult mai multe.”

Acest eșec nu a stat doar în mâinile câtorva funcționari. Seria indică mai multe sondaje de opinie publică care demonstrează că politicienii urmăreau starea de spirit politică, care a rămas ferm anti-imigrație chiar și în fața realității îngrozitoare care se desfășoară pe continent.

„Ne-am propus să spunem o poveste complexă care începe cu antecedentele sentimentului anti-imigranți, și în special antisemitismul, în Statele Unite: rasismul, maltratarea populației native, eugenie și Actul de imigrare Johnson-Mead [din 1924] care a creat un sistem de cote” care restricționează numărul de imigranți, spune Burns.

Această poveste include filmări din anii 1930 ale unui miting în aer liber și un picnic cu steaguri naziste și oameni în uniformă. „Ne-am simțit obligați să punem pe el ceea ce numim o ștampilă de locație, spunând că este New Jersey, nu Nuremberg”, explică Burns.

Desigur, reticent să afle dacă această serie – care documentează în detaliu modul în care evreii disperați nu și-au găsit refugiu – i-a influențat viziunea asupra sionismului și a Israelului (un cartof fierbinte în cercurile progresiste ale lui Burns, prietenoase cu PBS), cineastul își rezumă sentimentele astfel: „Să spunem că, după ce ai pierdut două treimi din oamenii tăi în Europa, atunci cred că vei avea o țară în care să te simți în siguranță.”

לין נוביק טקס פרסים
Co-director Lynn Novick. „Ne-am dori cu adevărat ca această [serie] să nu fie atât de relevantă pe cât ni se pare.” Credit: Chris Pizzello / Invision / AP

Echipa este pregătită pentru reacții puternice când se difuzează serialul, inclusiv în rândul evreilor americani. „Va exista o gamă largă de răspunsuri la film, deoarece comunitatea evreiască nu este monolitică”, prezice Novick.

Așa cum a făcut-o în explorările sale ale altor perioade încărcate din istoria țării, Burns se așteaptă pe deplin să se confrunte cu mai multe critici acum.

„Trăim într-o țară care are atât de mulți negatori și există un anumit sentiment în acest moment, cu oamenii care nu doresc să discute nimic negativ despre propria noastră istorie”, spune bărbatul care a fost supranumit „povestitorul Americii”.

Dar dacă America crede că este cu adevărat excepțional, spune Burns, „atunci trebuie să fim mai duri cu noi înșine decât cu oricine altcineva. Așa procedează cei mai buni oameni din domeniul atletic. Se antrenează mai greu și sunt mai autocritici decât oricine altcineva. Dacă vrei să spui că ești excepțional, trebuie să dovedești asta printr-o autoexaminare riguroasă și o privire asupra eșecurilor noastre.”

„SUA și Holocaustul” este pe PBS în Statele Unite în perioada 18-20 septembrie.

*

Nota redacției – Atâtea pregătiri pentru un film de câteva ore care își propune să plece în narațiunea sa de la un fals rușinos: așa zisul Jurnal al Annei Frank! Autorii acestui film documentar s-au documentat atât de serios încât au luat mai departe în serios marea minciună cu Jurnalul bietei copile! Ce mai poți să speri de la asemenea propagandiști ai minciunii?! Ce poți să mai crezi din restul documentarului?! Nu pot înțelege capacitatea de a face un film de câteva ore și capacitatea de a accepta minciuna să se lăfăie în toată obrăznicia ei! Ce este în capul acestor eșecuri umane?!