De-a lungul istoriei Maiestatea Sa Imperială Niponă, Împăratul Japoniei, a considerat că există numai doi Români care să merite recunoașterea Castei Samurailor și a rangului imperial de Hatamoto (general). De asemenea, numai acestor doi Români le-au fost înmânate săbii japoneza Katana, făcute din fier meteoric, cu tăiș molecular! Printre acești doi Români nu au fost – așa cum in mod cert vă așteptați – membrii ai așa-zisei “case regale a României”.

Prima Katana meteorică a fost înmânată de către Maiestatea Sa Imperială Niponă, Eroului Național al României, generalul Eremia Grigorescu, autorul celebrului avertisment adresat armatei germane: “Pe aici, nu se trece!”. La ordinul Împăratului Japoniei, sabia Katana înmânată lui Eremia Grigorescu a fost gravată astfel: “Voi sunteți cei care făuriți istoria Patriei!”.

Cel de al doilea Român căruia Casa Imperială Niponă i-a decernat o Katana meteorică gravată, s-a bucurat de o cinstire mult mai mare! Katana purta inscripția: “Făuritorul Națiunii”, a fost înmânată lui Nicolae Ceausescu.

Dar aceasta sabie a fost însoțită si de armura de general samurai completă, plus toate armele albe aferente, făurite de către cei mai mari armurieri japonezi! Pentru că “samurai” vine de la verbul “saburau” = “a sta alături”, a sta alături de popor!

Nu e de mirare ca al doilea general strateg recunoscut de Maiestatea Sa Imperială Niponă, a fost Ceaușescu, Făuritorul unei Națiuni, în numai 25 de ani!

Toate obiectele înmânate lui Ceaușescu – inestimabile ca valoare – erau expuse la Muzeul Național. Ceausescu nu le-a pus la el in vilă, pe pereți, nici nu le-a ascuns, dar nici nu s-a fălit!

După 1989, armele generalului Ceaușescu au fost devalizate si au ajuns prin licitații penibile, la prețuri derizorii, si prin vilele baronilor locali.

Astfel, potrivit informațiilor furnizate de casa Artmark, cel mai bine vândut lot al licitației de săbii si cuțite de vânătoare, a fost o katana cu teacă, realizată şi semnată de maestrul Bishu Osafune Kiyomitsu. Sabia a fost lucrată, în perioada Tenmon, august 1536, și a fost însoţită de certificat NBTHK şi Oshigata. Prețul de vânzare plătit de cupărătorul colecționar a fost de 14.000 de euro.

O sabie scurtă, japoneză, tip Wakizashi, datând din perioada 1716-1736, însoţită de certificat NBTHK, fost vândută pentru 5.500 de euro.

Asemenea lucruri nu pot fi valorificate.